Местан: Нелепо е да се твърди, че имам ресурс да подслушвам когото и да било

Председателят на ДПС Лютви Местан

© Красимир Юскеселиев

Председателят на ДПС Лютви МестанЛидерът на ДПС Лютви Местан отрече партията му да има общо с компромати срещу председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и заяви, че е нелепо да се смята, че разполага с ресурс за подслушване на когото и да било. По-рано днес Борисов заподозря, че ДПС и Моника Станишева (съпругата на лидера на БСП Сергей Станишев) стоят зад компроматите срещу него, а поводът - публикация в новия брой на в. "Галерия" за среща между Борисов, предишния президент Георги Първанов и бившия вътрешен министър Румен Петков.


"Българският парламент, България имат много сериозен дневен ред, много важни въпроси, за да се занимаваме с брътвежите на Бойко Борисов", заяви пред журналисти в кулоарите на парламента Местан. "Това са брътвежи и ако имате други сериозни въпроси, ще ви моля да ми ги зададете. Не ви се бъркам в работата, може да продължавате да си мислите, че това е човекът, който задава дневния ред, да превръщате в събитие всяка нелепост, която той изрича, това, разбира се, е ваш проблем, уважавам вашето право, но не съм склонен да се занимавам с брътвежите му", обърна се Местан към репортерите.


Не мога да определя като сериозно твърдението, че аз бих могъл да разполагам с какъвто и да е ресурс да подслушвам когото и да било, това е нелепо, каза лидерът на ДПС. Той посочи, че "на този човек явно му се губи разликата между политически анализ и предположението, което се прави на базата на политическия анализ и позоваването на факти".


Аз не се позовавам на факти, когато твърдя, че е възможно да има и други разкрития за уродливото управление на Борисов и на ГЕРБ, а имам предвид, че няма как разговорът за Мишо Бирата (през 2011 г. изтекоха записи на разговор между тогавашния премиер Бойко Борисов и тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов, в който Борисов разпорежда да не се пипа Михаил Миков, известен като Мишо Бирата, защото се е разбрал с президента Георги Първанов - бел.ред.) да е бил единственият разговор от подобно естество на този човек, каза Местан.
"Няма как, защото този разговор представя неговия манталитет, неговата политическа и управленска философия. Подобен манталитет се проявява непрекъснато, защото това е неговото разбиране за държавата и за нейното управление. Ако той не е в състояние да прави разлика между предположение и позоваване на факти, нека да попита главния прокурор откъде ги знам тези неща, аз факти не съм съобщил", каза още Местан.


Лидерът на ДПС коментира още, че не той, а Борисов е намесил Георги Първанов в коалицията "Мишо Бирата". "Никъде не съм споменал нито абревиатурата АБВ, нито името на Георги Първанов, когото ДПС подкрепи за два последователни избора за президент на България. Малко по-късно с огромна почуда прочетох, че Бойко Борисов е пришил експрезидента Георги Първанов към коалиция "Мишо Бирата", каза Местан.


"Аз попитах какво правят реформаторите при главния герой от "Мишо Бирата", защото онова, което има да се реформира, е точно недемократичното наследство на Борисов и на ГЕРБ. Какво реформаторско има в съюза на т.нар. реформатори с Бойко Борисов, и после заключих, че имам усещането, че се задава нова коалиция на "Мишо Бирата", разясни мисълта си Местан. "Къде тук е експрезидентът, къде тук е АБВ, питайте Борисов защо го прикачва към тази своя коалиция", възмути се той.


По повод коментара на Борисов в профила му в социалната мрежа "Фейсбук", че "Цанков камък" и "Белене" също може да са имена на коалиции, Местан напомни, че е бил заедно с Борисов в предаване на "Панорама", когато казал, че "г-н Доган няма отношение към Цанков камък".


За поставения от Борисов въпрос къде са записите между Местан и Станишев, когато са правили коалиция, лидерът на ДПС каза, че разговаря почти всеки ден с премиера Пламен Орешарски и  предварително заявява готовност всички тези разговори, макар и по телефон, ако някой ги е записал, да ги публикува без редакция.


За депутатския имунитет на лидера на "Атака" Волен Сидеров Местан заяви: "Ако след една минута в дневния ред на парламента влезе предложение за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, депутатите от ДПС ще подкрепят искането на главния прокурор - не след 14 дни, а след една минута".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK