Преподаватели към Ранобудните студенти: За тези месеци помъдряхте с години

Преподаватели към Ранобудните студенти: За тези месеци помъдряхте с години

© Дневник"Покрай "Ранобудните студенти" започнахме все повече да се събуждаме и ние, да противостоим още по-твърдо и решително на онези, които се крият от нас зад дебели зидове и метални ограждения и искат да останем сами и разделени."


Това написаха преподавателите, които подкрепиха студентския протест. Поводът е решението на "Ранобудните студенти" за прекратяването на окупацията на аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 


Ето какво пишат университетските преподаватели до "Ранобудните":
"Последните няколко месеца видяха пробуждането на младите хора на България. Те се събудиха не просто като индивиди, а като група, като поколение със собствено лице, визия и позиция.


През последните години мълчанието на младите във все по-обедняващата откъм идеи и послания публична среда у нас се усещаше оглушително. След повече от два месеца университетска окупация и студентски граждански акции в Софийския университет и в много висши училища в страната тази обществена празнина вече е запълнена.


И покрай "Ранобудните студенти" започнахме все повече да се събуждаме и ние. Започнахме да общуваме помежду си, да търсим заедно посоката, да противостоим още по-твърдо и решително на онези, които се крият от нас зад дебели зидове и метални ограждения и искат да останем сами и разделени.


Благодарим ви за куража и вдъхновението, студенти! Благодарим на всички вас заедно и на всеки един от вас поотделно за ентусиазма и всеотдайността. За тези месеци вие надскочихте многократно себе си, пораснахте и помъдряхте с години, а, надяваме се, с вас порасна и помъдря поне малко и гражданското общество в България.


Пътят ни е нелек и неравен, можем понякога да спираме за момент на него, да се препъваме, да се колебаем. Но важното е да продължим напред. Уверени и единни, както досега.


И ние Ви благодарим!" 


И отговорът на "Ранобудните студенти" на страницата им във "Фейсбук":


"Вдъхнахте ни кураж в трудните моменти, а на човек понякога не му трябва нищо друго освен едно приятелско рамо. Надяваме се да продължим пътя си заедно."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  Да им раздадат дипломите за да им спестят да не харчат повече и да не се главоболят с учене.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 638 Неутрално

  И важното е, че всички ние помъдряхме и си повярвахме, че имаме сили.
  Все ще е трудно, но както се казва, вече няма да е същото.

 3. 3 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Не знам колко са помъдрели, обаче много напомнят на най-големите лунатици в политиката от лятото на 1990 година.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  Не ви ли прави впечатление че всички са анонимни?
  Евтини политически трикове. Чии ли са?

 5. 5 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  18.11.2013
  “Вие печелите битката на идеи. Посланието ви е чуто и намира широко обществено одобрение. Затова сме убедени, че пълната окупация постигна целта си – вие събудихте голяма част от обществото ни!… Чу ви и властта – и се изплаши.” Това написаха преподавателите, подкрепящи студентските окупации, в отворено писмо до Ранобудните студенти.

 6. 6 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Не знам дали са поумнели, но поне някой лев припечелиха. 30 до 50 лева на ден са направо богатство за студента.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Деиствително РаноБУДНИТЕ студенти изпълниха мисията си и събудиха спящата част на българския народ!
  Те наистина станах далеч по-мъдри и далновидни от нас,по-възрастната генерация.
  Сега зависи от всички нас,Протестиращи и Недоволни ,пак заедно с младите,да направим бъдещетето на нашите деца и внуци СВОБОДНО от лъжи,корупция,лицемерие и безумно-абсурдни политици!ОСТАВКА!

  Tony
 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Страшно е, когато онези, които трябва да съветват, да учат, да напътстват със знания и житейски опит, се обявяват в подкрепа на варварството да ограничиш достъпа до знания на хиляди свои състуденти.
  Страшно е, и може би това е причината образованието ни да е толкова ниско - студентите да ги мързи да учат, преподавателите - да ги мързи да преподават...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Докато помъдряваха, дано са разбрали, че бяха статисти. Статисти в постановка, която от самото начало предвиждаше те да бъдат потърпевши. Кой работодател ще вземе на работа човек, който 2 месеца не учеше, а пречеше на другите да учат? Утре ще реши в моята фабрика да окупира някой цех и да не позволява никой да работи в него. Айде, благодаря, ама по-далеч!

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7551 Неутрално

  че е трудно , трудно е , и дано са помъдрели на истина . щото от нас пенсионерите вече няма какво да очакват . падайте , ставайте и само на пред . не се отказвайте .

 11. 11 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Ранобудните студенти" решават днес бъдещето си като общност след окончателното прекратяване на окупацията на Софийския университет", съобщи пред БНР Ивайло Динев.
  Според него има идея да се направи студентска федерация, но окончателно решение не е взето. Ивайло Динев смята, че е било грешка да се поставя категоричното искане за оставка на правителството, което е невъзможно да се постигне само от студентите.Като успех той определи повишаването на социалната роля на студентите в обществото и оприличи действията на "Ранобудните" като "термометър на грешките на политиците"."Още в първата декларация критикувахме действията на нашите преподаватели, които са част от Конституционния съд, по казуса "Пеевски". Именно поради това окупирахме, когато Димитър Токушев преподава", уточни Динев."Мисля си, че ако бяхме останали с тези искания поне първите дни, можехме да ги постигнем. Защото малките успехи ни дават смисъл и някакъв живец да продължаваме напред като общност, а едно искане като оставка, което няма как да бъде постигнато само от студентите, ни притиска постоянно, че ето, не успяваме, не успяваме, и търсим причините и в нас, и в другите", коментира Динев. " 12. 12 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Имаше ги тези простотии и по комунистическо време. "Възмутени граждани", "творчески колективи" и подобни.
  Ето извадки по повод Чешката пролет.

  23 юли 1968г Вестник "Народна армия"
  Информация на БТА, според която "трудовите колективи изразяват пълна подкрепа на изпратеното от името на комунистическите и работническите партии на България, ГДР, Полша, Съветския съюз и Унгария писмо до Централния комитет на Чехословашката комунистическа партия".

  24 юли 1968 Вестник "Народна армия"
  Информация за това как "трудови колективи от заводи, предприятия и учреждения" подкрепят писмото на петте социалистически страни до ЦК на ЧКП. "Настояваме да се прегради пътят на реакцията и да се помогне на здравите сили на чехословашкия народ за укрепване на позициите на социализма в ЧССР".

  "Съвещанието на представителите на шестте братски партии изрази волята на най-широките народни маси от социалистическите страни за по-нататъшно сплотяване в името на общото дело".

  Обръщението е подписано от правителствата на НРБ, ГДР, Полската Народна Република, СССР и Унгарската Народна Република. В него се казва, че "отговаряйки на призива за помощ, който отправиха към нас верни на делото на социализма ръководни партийни и държавни дейци на Чехословакия, ние дадохме указания на нашите въоръжени сили да окажат на работническата класа, на целия чехословашки народ необходимата подкрепа в защита на неговите социалистически завоевания."

  Материал на БТА, в който се казва, че нахлуването на силите на Варшавския договор с ЧССР се посреща с "всеобщо одобрение от творческите и научни дейци в нашата страна". Цитират се телеграми на творчески съюзи, издателства и институти в подкрепа на "мерките, взети от правителствата на НРБ, ГДР, ПРП, СССР и УНР".

 13. 13 Профил на Riker
  Riker
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#7] от "Free person":

  Да се настаниш в университета и да кибичиш вътре в продължение на месеци, не е помъдряване. По-скоро е кретенизъм. Самият факт, че се изпокараха говори достатъчно и за умствените им способности и за далновидността.

  Както и да е, получиха си трите минути слава и вече е време да продължат с ученето си ... или там каквото са правили преди това. Иначе ще има ПОПРАВКА.

  [quote#7:"Free person"]пак заедно с младите,да направим бъдещетето на нашите деца и внуци СВОБОДНО от лъжи,корупция,лицемерие и безумно-абсурдни политици[/quote]

  Това пък кога сте го постигнали, че използвате думата ПАК.

 14. 14 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 810 Весело

  На ранобудните, като активни борци, да им се отпуснат народни пенсии и привилегии. Преподавателите, като ятаци, също да получат привилегии.
  На стената, до главният вход, да се постави мемориална плоча: "Тук живяха ранобудните, докато не се събудиха".

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Доколкото ми е очевидно,
  Под това заглавие Форумът е нагъчкан с "бисерни петна" от пеТагози ...

 16. 16 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1332 Весело
 17. 17 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Едни помъдряха, други от срам не могат да погледнат и най- близките си, щото станаха за мезе, трети пък станаха президентски съветници... Съдби различни.Позор,"преподаватели", не стига, че ги изстискахте до дупка, ами и продължавате да се гаврите с тия заблудени младежи!"Помъдрели"!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 18. 18 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Радикални либерали!

  Ако тези са бъдещето ни, то тежко и горко.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 925 Весело

  Ей сега като ги пратят на есен на поправителна сесия съвсем ще помъдреят децата
  Все пак всеки я знае приказката "Повторението е майка на знанието"
  #ОСТАВКА!

 20. 20 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Неколцина членове на РБ, които преподават в хуманитарните факултети на СУ, се надяваха чрез студентите да постигнат промяна на статуквото. След като ги използваха сега ще ги хвалят. Колко са жалки.

 21. 21 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#12:"dissident"]Имаше ги тези простотии и по комунистическо време. "Възмутени граждани", "творчески колективи" и подобни.
  Ето извадки по повод Чешката пролет[/quote]
  И какво? Да не би да не е вярно? Цветните революции за почнаха в Иран и УСА имаха вече опит, когато създадоха подобни в Унгария и Чехословакия. Колко % от населението се вдигна на бунт? Не повече от протестърите на жълтите павета.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 22. 22 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко са помъдряли не се знае, но ясно се видя от няколкото месеца простотии, че ако имаше уред за измерване на Глупота и Тъпота, то уредът нямаше да издържа и постоянно ще се развяла от "мъдростта" на раноблудните и протестиращи Талибани.

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3173 Неутрално

  Всички изказали се до тук ,най-вероятно одобряват това ,което се случва в момента.Цялата смрад със записи, тайни разговори и уговорени местенца в ЕП? Калинките и лемурите в адмистрацията?Подхвърлените стотинки на майки и пенсионери? Обидното ниво на култура в парламента? Одобрявате ли? А те не одобряват! Искат МОРАЛ! Аз ги подкрепям !

 24. 24 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Мили кратуни,вие сте окопирани от невежество си .Само такива като вас могат да се купят за 2-ве кебаб4ета и да хвърлят байра4етата .Жалко .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK