Русия разкритикува България за неспазване на човешките права

Русия разкритикува България за неспазване на човешките права

© Associated PressМинистерството на външните работи в Русия критикува България в свой доклад за човешките права в ЕС. Докладът е публикуван на 14 януари и в него всяка една от 28-те държави е разгледана по отделно.


"Ситуацията в областта на човешките права в България като цяло остава затруднена, но редица ключови аспекти демонстрират тенденция към влошаване", пише в текста.


Критиките започват с предсрочните парламентарни избори през май 2013 г., които са разкрили сериозни проблеми със спазването на изборните права. "Освен купуването на гласове, което вече е традиция, в навечерието на изборите са били открити около 350 000 бюлетини, вероятно предназначени за измами по време на вота", пише в доклада.
Руското министерство на външните работи споменава проблемът с предимно сирийските бежанци, голяма част от които "остават на улицата и живеят в мизерия", "пренаселените затвори", като дава пример с този в Бургас, който е надхвърлил капацитета си с 200%, както и трудностите, с които се сблъскват хората с увреждания.


Докладът акцентира и върху "огромни нарушения на личното пространство, кореспонденция и телефонни разговори, извършени от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, когато на власт е била партия ГЕРБ". "Проблемът с полицейското насилие остава основен. Регистрирани са много случаи на прекомерна сила от страна на полицаи по време на антиправителствените граждански протести през февруари 2013 г.", пише в текста.


Според руското ведомство националните и религиозни малцинства продължават да бъдат жертва на дискриминация. "Около 10% от българското население са етнически турци, на които традиционно не се назначават в Министерството на вътрешните работи, в съдебната система или прокуратурата. По данни на партия ДПС, която представлява интересите на тази група, около 5000 турци са били неправомерно уволнени по време на четири годишното управление на ГЕРБ", пише в доклада. Авторите му споменават делото срещу 12 имами и мюфтии в Пазарджик по обвинения за разпространение на радикален ислям. "Предвид факта, че конкретни доказателства все още не са предоставени, българските правозащитници, на първо място Българският хелзинкски комитет, настояват, че в този случай наблюдаваме опити властите да ограничат свободата на изповядване на българските мюсюлмани".


Освен критики за ксенофобия докладът оправя и упреци към България, като твърди, че в страната често има манифестации на неонацисти и расова нетолерантност от страна на футболни запалянковци. "Едно от най-лошите действия беше отбелязването на рождения ден на Хитлер на 20 април 2013 по време на футболен мач, където е можело да се видят много свастики и други нацистки символи". Докладът цитира Българския хелзинкски комитет и се позовава на други други правозащитни организации, според които ръководството на футболен клуб "Левски" не обръща достатъчно внимание на поведението на феновете и всъщност насърчава такива ексцесии.


Докладът обръща внимание на високите изборни резултати на партия "Атака" и на "Националния фронт за спасение на България", нападението над джамията в София през 2011 г., шествието Луков марш "Въпреки протестите на редица правозащитници, включително и от чужбина и от страна на политическите и религиозни организации, шествието не беше забранено от властите в столицата", пише в доклада.


Споменават се и "безкрайните актове на вандализъм срещу руските военни паметници и гробища, които предизвикват притеснение".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK