"Мъртво зелено", или за трудното бъдеще на Морската градина

Паметникът на създателя на варненската Морска градина Антон Новак.

© Надежда Чипева, Капитал

Паметникът на създателя на варненската Морска градина Антон Новак.Мъртво зелено", това е терминът, с който на професионалния си жаргон архитектите наричат градските паркове. В тях строителството и движението на автомобили е абсолютно забранено. "Мъртво зелено" - така изглежда в момента и варненската Морска градина според цветовата легенда на Общия устройствен план на града, приет окончателно през пролетта на 2012г. В него тя се простира от пристанището на юг до стените на резиденция "Евксиноград" на север. Но една обществена поръчка за изработката на Подробен устройствен план за парка от декември м.г. събуди нови, мрачни прогнози за съдбата му. Според тях технологията за окончателното ликвидиране на северната част от Морската градина може да се окаже "криптирана" в... плана за спасяването й.


Историята на Приморския парк във Варна от последните 20 години е поредица от абсурди. Към тях Общият устройствен план на града добави просто поредният: "При положение, че въпросната територия е отредена за парк, администрацията би трябвало да започне незабавно отчуждаване на частните имоти там, за да осъществи принципа "за широко обществено ползуване", казва варненският архитект Владимир Рачев. Той е член на Експертния съвет по устройство на територията към общинската администрация във Варна." Но по груби сметки и при положение, че цените на земята в парка вече доближават 2хил. €/ кв.м. за тази процедура ще са необходими средства равни на бюджетите на Варна за следващите 20 г., без да смятаме сградите", твърди Рачев.


Затова според него в момента са останали само още два законови варианта за решаване на проблемите с местността "Салтанат" във Варна.
"Първият е провеждане на процедурите по Закона за устройство на територията, с които всеки, притежаващ имот в парка, да получи най-сетне дефинитивно собствеността си върху него. В този случай, ще бъде ясно поне, кое там е улица, по която могат да се движат автомобили, кое е пешеходна алея, кое е урегулиран поземлен имот, какви са градоустройствените режими и т.н. Но аз подозирам, че тъй като новата общинска администрация, все още няма собственост в "Салтанат" не бърза особено с подобно решение".


Другият вариант, който Рачев коментира като вероятен е да бъде предприета процедура по актуализацията на Общия устройствен план в която, местността "Салтанат" да се преотреди за жилищна зона в паркова среда, каквато според него е в момента фактическа обстановка там.


Наследството


Проблемите със строителството, ползването на вече построените жилищни сгради, хотели и ресторанти в парка, както и достъпът на автомобили до тях е едно от най-тежките наследства, които бившият варненски кмет Кирил Йорданов завеща на града.


През 2002г. - три години, след като той спечели първия си мандат Общинският съвет във Варна прие по принцип Подробен устройствен план за цялата територия на Морската градина. За окончателното му влизане в сила тогава беше необходимо да бъде приет от Националния експертен съвет по устройство на територията и да бъде подписан от тогавашния министър на Регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски. Но това така и не се случи.


"Точно в този период беше използвана възможността за изработването на т.нар. "план – извадки" и построяването на голямата част от луксозните сгради в парка, припомня сега Владимир Рачев. Заради действащите ограничения, въведени през 1999г., според които в "Салтанат" може да има само сгради с обществено предназначение, там сега няма жилищни сгради. Всички са нещо друго - "Арт център", "Възстановителен комплекс" и т.н., а в същност са луксозни жилища", обяснява той.


Последици от едно "еднолично решение"


След серия скандали, подозрения в корупция и обвинения в защита на частни и корпоративни интереси срещу Кирил Йорданов през 2010г. започна изпълнението на финалната част от работата по поредния Общ устройствен план на община Варна.


По време на обсъждането му в Експертния съвет за устройство на територията неговите членове единодушно изразиха мнението, че местността "Салтанат", вече е формирана като жилищна зона в паркова среда и по тази причина в новия Общ устройствен план тя трябва да бъде предвидена именно като такава.


"С еднолично решение на тогавашния кмет Кирил Йорданов обаче, беше направено предложение, тази територия да се предвиди за парк с широк обществен достъп, казва арх. Рачев. По този начин в Националния експертен съвет по устройство на територията и регионалната политика планът влезе с двете предложения, касаещи "Салтанат".


Окончателното решение бе взето от министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на 4 септември 2012г. - почти година, след като Кирил Йорданов бе влязъл в четвъртия си кметски мандат във Варна, този път като кандидат на ГЕРБ. Вероятно по тази причина, Павлова, която също бе избрана за депутат от Варна, подписа плана във варианта, наложен от Йорданов.


С този подпис зелената крайморска ивица от пристанището до резиденцията "Евксиноград" бе окончателно определена като парк. Въпреки, че по-голямата част от нея вече бе превърната в нещо друго.


Текст с особено значение


"Влезлите в сила подробни устройствени планове запазват действията си след приемането на Общия устройствен план, обяснява арх. Владимир Рачев. Това означава, че вече изградените постройки в Морската градина продължават да са законни и не могат да бъдат премахвани или върху тях да бъдат налагани ограничения. Такова ограничение представлява и забраната за достъп с автомобили до имотите в парка", казва още Рачев.


Срещу тази логика стои последната заповед на варненския кмет Иван Портних от 9 декември м.г., която направи невъзможно движението на частни автомобили в парка. Така гордиевият възел около онези, които са построили, купили или наели имоти в Морската градина бе окончателно стегнат. Въпреки това според Рачев това също не е краят.


"Освен "Салтанат" във Варна има още няколко района с недоизяснен статут, казва той. Това са централната й - историческа част, зони в кв. "Младост" и др. Именно заради тях в Общия устройствен план на града бе включен текст, на който досега никой не обърна достатъчно внимание. Според него в шест месечен срок от влизане в сила на плана общинската администрация трябваше да приеме т.нар. "Рамкова програма" за прилагането му. С нея трябваше да бъде възложено изработването на подробни устройствени планове "за предвидени обекти и мероприятия с общински и обществен интерес". При положение, че Общият устройствен план на Варна е приет още на 4 септември 2012г. това е трябвало да се случи до началото на февруари м.г. ", казва още Рачев.


Неясни намерения


Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че на 6 декември 2013г., кметската администрация във Варна е публикувала дълго чакана обява за възлагане на поръчка. С нея се търси изпълнител за "Изработване на Подробен устройствен план за регулация и застрояване за парк за широко обществено ползване, предназначен за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение".


Територията, обект на обществената поръчка съвпада напълно с очертанията на Морската градина според Общия устройствен план на Варна.


"Ако в хода на изработването на въпросния ПУП не се тръгне към частични промени в Общия устройствен план на Варна Морската градина може и да бъде запазена, коментира арх. Владимир Рачев. Но съществува и друга, напълно реална възможност – с изпълнението на обществената поръчка, обявена на 6 декември м.г., промените в ОУП да бъдат направени, а с това и строителството в парка да бъде разрешено".


Според Рачев какъв вариант ще бъде избран зависи от това какво задание ще получи изпълнителят на обществената поръчка за изработване на ПУП за Морската градина. "С неговото изготвяне ще се занимава Общинския съвет във Варна, казва архитектът. Така всичко зависи от това, какви намерения за бъдещето на Морската градина имат членовете му".


Днес кметът на Варна бе извън страната, а главният архитект на общината в отпуск. От администрацията обещаха да отговорят на поставените им от "Дневник" въпроси за бъдещето на Морската градина в понеделник.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 543 Весело

  Морската градина тотално се скапа, почти не се поддържа и рехабилитира

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 2. 2 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Ако и тази даденост на Варна се унищожи (както голяма част от черноморието)за това ще ни проклинат и поколенията!

 3. 3 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  хех... ако там може да има само сгради с обществено предназначение какъв е проблема да се обяви пешеходна зона... ясно е кой е взел парите за поръчковите ПУП-ове и е сменял предназначения...
  между другото, този не беше ли от проектантите на злополучната козирка която уби момиче през 2008?

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  Поне от 8 месеца насам Спас не употребява словосъчетанието ТИМ.

 5. 5 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  [quote#4:"Lemmy"]Поне от 8 месеца насам Спас не употребява словосъчетанието ТИМ.
  ------------------------
  Не си спомням от кога,ноооо...след като получи първата "книжка" като подарък, публикува статии(90%+) с подпис "Дневник"

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 6. 6 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  ТИМ-тири, МИМ-тири, Леми! Какво общо има ТИМ с това, което коментираш? Всички комуникации на проекта им "Алея първа" трябва да минат през Морската градина, така че може и да се появят накъде по трасето, но в тази отсечка не са оставили следи! Ама ние да си дрънкаме - шум да има?

 7. 7 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 490 Неутрално

  " Но по груби сметки и при положение, че цените на земята в парка вече доближават 2хил. €/ кв.м. за тази процедура ще са необходими средства равни на бюджетите на Варна за следващите 20 г., без да смятаме сградите", твърди Рачев."

  В територия отредена за парк цените на земята са около нула.
  Когато архитектите престанат да се правят на търговци може нещо от зелените площи да се запази и във Варна.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Мъртво - да, но зелено не мога да кажа, че изглеждат парковете във Варна.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 10. 10 Профил на nogica
  nogica
  Рейтинг: 464 Неутрално

  трябва да се откупи имота който да направи връзка с съществуващата пътна детелина и да се направи платен достъпа с коли до крайбрежната алея,да се очертаят ясни граници на градината например до делфинариума или зоокъта.Другото с обществен достъп но без охрана,ограда от чемшири и др. оградки и охрани готин данък за готино място и готово ясни правила какво може да се строи, а не като кв.Бриз (гъз). 5%застроена площ от парцела и всичко ще дойде на място .Има хиляди начина да се оправи простотията,но въшките когато се нахранят отиват на челото.има да се пишее много но...

 11. 11 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 554 Любопитно

  До коментар [#6] от "Спас Спасов":

  Нека да поизпреварим питанията за план на Морската и да минем направо на въпроса, какъв е смисълът да се укрепва бряг, ако върху него няма да се строи? Долу, между ската и плажа е повече от ясно, че кой знае какво строителство няма как да има заради подпочвените води. На едно мнение ли сме?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 12. 12 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 937 Любопитно

  Кой, каквото сам си напави и Господ неможе!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 13. 13 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 643 Неутрално

  [quote#0:""]вече изградените постройки в Морската градина продължават да са законни и не могат да бъдат премахвани или върху тях да бъдат налагани ограничения. Такова ограничение представлява и забраната за достъп с автомобили до имотите в парка[/quote]
  Е тва ли ви е болката сега, че не можете да паркирате точно пред "Арт центровете" си? Правото на достъп до имота, не включва задължително достъп с автомобил, хеликоптер или джет.

 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  [quote#6:"Спас Спасов"]Какво общо има [/quote]
  с поръчковите пуп-ове, включването им в оуп и тпо Варна... един дявол знае

 15. 15 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  „Открито писмо до премиера Борисов за Морската градина на Варна“, Огнян Минчев

  "Нека преди всичко ви припомним, че вашето правителство доброволно се отказа от своята отговорност да поддържа тази голяма част от Морската градина в статута й на публична държавна собственост и взе решение да я предостави в разпореждане на община Варна. С този акт бяха открити почти неограничени възможности за застрояване на парцели на територията на парка – първоначално под маската на сгради с обществено предназначение, а фактически на сгради с частно и бизнсес предназначение. Самата община на гр. Варна хитроумно преименува парка Морска градина в две части – т.нар. “историческа част” и голямата, северна паркова площ над Зоологическата градина се превърна в “местност “Салтанат”. В продължение на години целенасочено се спъва включването на цялостната територия на Морската градина – до местност Почивка и дори до Евксиноград, както е по първоначалния план за изграждане на градината – в градоустройствения план на града, за да се поддържа нерегулирания статут на тази паркова зона. В резултат стана възможно към парка да се предявят реституционни претенции – нещо, което нямаше да е възможно по закон, ако парка бе включен в градския план..."

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Областен обществен съвет
  18.09.2013 г.:

  "Съществува решение на комисия към Министерство на културата., в което се казва, че местност Салтанат не отговаря на критериите за обявяването и за паметник на градинското и парково изкуство. До постановяването на това решение се стигна след посещение на г-н Борисов и г-н Цветанов в Евксиноград. В него местността е окачествена като урбанизирана в по-голямата си част, а в останалата имало наличие на зелени петна."

 17. 17 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#2:"victor2"]Ако и тази даденост на Варна се унищожи (както голяма част от черноморието)за това ще ни проклинат и поколенията![/quote]

  Обнадежден съм. Само един идиот ти е цъкнал минус. Има светлинка в тунела.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  Една фантастична градина си отива. Някои не си дават сметка, че началото бе белязано, когато започна да се говори за парк. И тогава се започна масовото строителство.

 19. 19 Профил на mart.in
  mart.in
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Спекулации и по тази, както и по много други теми в тая държава има много, а и както каза С. Спасов българите имаме навика да си дрънкаме, та шум да има, празни приказки и догадки, понякога малко злобливи и хапливи, които постепенно се превръщат в някои доста абсурдни клюки.

 20. 20 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Морската градина е прекрасно замислена от Антон Новак и зле поддържана в последните 20-тина години.
  НО в местността Салтанат преобладава частната собственост, а тя е неприкосновена във всяко демократично общество.

 21. 21 Профил на fifi_5
  fifi_5
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Господин Спасов да не би да сте адвокат на ТИМ или доброволен защитник?! До коментар [#6] от "Спас Спасов":

 22. 22 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#19] от "martoooo":

  Прав сте, че българинът е цар на празнословията, клюките и евтината интрига. Най-грозното е, че все по-често наблюдаваме как мнозина от тези, които се пишат "общественици" са именно тези, които разчитат на вербални нападки (досущ като селски клюкарки) и които създават спекулациите.

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3841 Неутрално

  [quote#6:"Спас Спасов"]Всички комуникации на проекта им "Алея първа" трябва да минат през Морската градина,[/quote]
  Спасе, Морската градина бе намалена, до зоокъта, а частта зад зоокъта и р-т Хоризонт е със статут на парк, и там са комуникациите.
  Извинявай, но къде си виждал градина с транспортни комуникации?

 24. 24 Профил на Plamen Peev
  Plamen Peev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "extraCACA":

  През същата година върнаха и Бургаската морска градина на община Бургас. Идеята на прехвърлянето на морските ни градини на общините ни беше, че общината би трябвало да се грижи по-добре от държавата за морската си градина. В Бургас защо няма къщи в морската? След като я върнаха на общината изглежда много по-добре от преди - преасвалтирани алеи, нови пейки, нови съоражения, нови обществени сгради(например новият ритуален дом) и т.н. Не ви е виновно правителството! (Не съм фен на Борисов, дори напротив, но за упадъка на морската ви градина няма грам вина!)

 25. 25 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#6] от "Спас Спасов": не Спасов ,ти дрънкаш. Ни в клин , ни в ръкав написа тази статия.
  Защото не те видях в залата когато се обсъждаше ОУП на Варна.
  И как 99% от присъстващите бяха в шок когато Портних предложи градината да е от басейна до резиденцията.
  Защото и тогава му казаха - от къде ще извадиш пари да обезщетиш собствениците на имоти.
  Затова и много от колегите ти спряха да пишат по темата.
  Всички разбраха, че там е намесена " Голямата политика "

  За това и батака около морската винаги ще го има.

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 26. 26 Профил на Спас Спасов
  Спас Спасов
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#25] от "Euronymous":

  Обикновено не влизам в диалог с анонимчици и тролове, но:
  1. Хайде да погледнем датата на публикацията, после датите в обявата за участие в обществената поръчка и след това да решаваме, кое е в клин и кое в ръкав!
  2. Като беше в залата при обсъждането на ОУП, като се шокира заедно с останалите 99% от присъстващите и като пита Портних откъде ще намери пари за обезщетения, той какво ти каза? Изобщо каза ли ти нещо? Ето, затова не си ме видял в залата.
  3. Останалото е въпрос на уста и лъжица - всеки сам решава!

 27. 27 Профил на sict
  sict
  Рейтинг: 385 Гневно

  И след като например промениха Вилна зона Траката и част от Акчелар в кв.Свети Никола и го вкараха във чертите на града, да не би да се промени нещо - да се направиха канализация,улици, учебни заведения, поликлиника, полицейско управление ( най краденият от апашите район), адм. обслужване, тротоари, паркове, зони за отдих и т.н.?
  Че и сега с Морската градина - нямат пари теменужки да засадят, тръгнали да я правят до Евксиноград!
  Ами поне, това което тези преди нас са направили, да го поддържаме и пазим, а не само популизъм да слушаме!

 28. 28 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 713 Гневно

  Нека да спрат достъпа на автомобили и да започне паркът да се ползва като парк. Тогава ще видим дали все още цената ще е 2000евро на кв.м.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 29. 29 Профил на Euronymous
  Euronymous
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#26] от "Спас Спасов":
  Бих казал - гузния негонен бяга , това показахте с отговора.
  Разбирам, че сте от "критикуващите" журналисти и това ви е работата.
  Няма смисъл да се плюе или хвали някой политик и специално за Варна.
  Както е известно българина гласува за партия не за личност е аз съм за личността и от всички варненски кметове след "демократичните промени" , имаше само един който мислеше за града. И пак го спряха ....

  Но това е България днес !

  Лек ден и успешни и четени статии

  From the depths of Norway , take out your crop pain and feel the true evil !
 30. 30 Профил на symmpro
  symmpro
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Нещастната ни Морска градина е пряко отражение на всичко онова , което се случва във Варна ! С други думи казано - в един град , в който не се случва абсолютно нищо , защото там от много години върлуват некадърни управници , които мислят единствено за собственото си благополучие.И не знам кой измисли глупавото и инфантилно име "Морска столица" ?! Ако това понятие продължава да съществува , то би прилягало много п овече на Бургас , който се управлява от умни и борбени хора , които много добре знаят за какво става дума.Направиха си хората нова Аерогара , нова Морска гара , нов мостик пред плажа и т.н. и т.н.А какво се случва тук ? Нищо!!!

 31. 31 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 844 Весело

  [quote#20:"fifi_5"]НО в местността Салтанат преобладава частната собственост, а тя е неприкосновена във всяко демократично общество. [/quote]
  Но и яко обвързана със законите в обществото... така де, нека да върви в комплект правата със задълженията. Ако искаш имот в пешеходна зона — моля, ама без автомобила и със съответните данъци.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK