Три работодателски организации обвиниха президента, че фаворизирал КРИБ

Три работодателски организации обвиниха президента, че фаворизирал КРИБ

© Надежда Чипева, КапиталАсоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара и Българска търговско-промишлена палата обвиниха в отворено писмо президентът Росен Плевнелиев, че проявява специално отношение към Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), а игнорира тях и членовете им. 


По повод посещението на държавния глава в Китай, организациите изразяват "своята дълбока загриженост относно неясния и необоснован начин на излъчване на участници в бизнес делегации в чужбина, различни от установената практика за покана и включване в тях на представители на всички национално представителни организации на работодателите". 


Според тях става въпрос за проява на "крайни предпочитания към определена организация" и то не като еднократен акт, а целенасочена дългогодишна политика. Посочват, че като министър Плевнелиев нито веднъж не се е срещнал с друга организация на работодателите, "освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата Ви кариера". Нещо повече, налице е фаворитизиране на една организация, от каквото поведение сте декларирали, че сте се еманципирали, настояват те. 
Позицията им е, че в средата на президентския мандат Плевнеиев може да отчете само "няколко протоколни срещи с национално представителните работодателските организации", липса на реакция по въпроси, за които са го сезирали и неизпълнение на дадените обещания.


По повод визитата в Китай, те питат какви са причините за подобно "дискриминационно, избирателно и пренебрежително отношение към официално признатите на световно и европейско равнище представители на стопанската интелигенция". Очакват отговор и на въпроса "нормални ли са подобни прецеденти в четвъртвековната история на президентската институция, в разрез с конституционното изискване Президентът да олицетворява единството на нацията".


В същото време от КРИБ напомниха, че бизнес делегацията е организирана и водена от тях, но от включените в делегацията 30 компании и бизнес-организации 14 не са членове на КРИБ, което прави почти 50% от участниците. 


На проведените два бизнес-форума в Пекин и в Шанхай са подписани договори между български и китайски фирми на обща стойност над 60 млн. евро, те са на стойност над 20% от общия стокооборот за изминалата година между България и Шанхай, който възлиза на 350млн. долара, отчетоха от КРИБ.


Подчертаха още, че в състава на бизнес делегацията са били включени браншови организации като Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил – БАПИОТ (която не е член на КРИБ); Българската асоциация на софтуерните компании – БАСКОМ и Българската асоциация на износителите.


В бизнес делегацията бяха представители и други три организации, които не са членове на КРИБ - Българо-китайската търговско-промишлена камара, Българо-китайската асоциация за бизнес развитие и Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, напомнят от конфедерацията.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edelvais_dr
  edelvais_dr
  Рейтинг: Неутрално

  И на мен ми стана крайно любопитно защо президентът предпочете точно тази организация , а пренебрегна другите, вероятно има конкретна причина, Плевнелиев няма ли да ни я разкрие, не че не се досещаме

 2. 2 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нормално. Огнян Донев му е дружка за далавери на Плевнелиев.

 3. 3 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Бившият народен представител от НДСВ обвини Плевнелиев, че е сформирал по абсолютно непрозрачен начин придружаващата го в Китай бизнес делегация, от която са били изолирани водещи работодателски организации - Българската стопанска камара, БТПП и Асоциацията на индустриалния капитал в България.

  За сметка на това поканата на контролираната от Иво Прокопиев и Огнян Донев КРИБ, говори за скандална употреба на президентската институция и авторитета на българската държава в чужбина от частни икономически интереси, смятат от движението.

 4. 4 Профил на Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Странна фирма в странната визитана Плевньо в Китай
  Рейтинг: 381 Неутрално

  От гражданската формация обявиха, че ще изпратят официално искане по реда на Закона за достъп до информация за отговор на следните въпроси:

  - Как и по какви критерии е формирана официалната делегация на президента и придружаващите я лица по повод посещението в Китайската народна република?

  - Има ли в президентската институция установени правила и критерии за съставяне на делегации с участието на представители бизнеса?

  - Изпращани ли са официални писма с покана за участие в президентската делегация за посещението в Китай до водещи работодателски организации и бизнес асоциации, в т.ч. до Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Асоциация на индустриалния капитал в България?

  - Каква и числеността на администрацията на президента към 16 януари 2013 г. и колко са нещатните сътрудници и съветници на държавния глава, ангажирани по граждански договори?

 5. 5 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Другите Орехада ги заведе до Северна Корея, Азербайджан и на други ходобни места дето го канят.

 6. 6 Профил на Лаборанта ☺
  Лаборанта ☺
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#5:"1_bulgarin"]Другите Орехада ги заведе до Северна Корея, Азербайджан и на други ходобни места дето го канят.[/quote]

  Ха-ха. Това беше коментар на място.

  ”Аз съм толкова добър и мощен политик, че мога да обърна и най–върлите противници на една кауза, така, че те да работят за нея”- И. Костов
 7. 7 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "edelvais_dr":

  >> Рейтинг: 0

  Нови акаунти за нови опорни точки?

 8. 8 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Не говорете така за "обединителя" на нацията, моля ви се, другари...
  Той е толкова безпристрастен!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 621 Весело

  Браво на Президента Плевнелиев, с доносници и мафиоти няма какво да се среща.
  Той да не е като Р. Пет., Орешарски или сергейшев.

  Ами вижте кои са председателите на другите три:

  http://www.bica-bg.org/index.php?id=48
  Прелюбопитни хора !!!

  http://www.bia-bg.com/aboutManagement/
  Още по-прелюбопитни хора

  http://www.bcci.bg/telephones/?/telephones
  Тези пък са направо агенти на ДС
  http://www.bnews.bg/article-59773

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Трябва да се направи пълна лустрация.

  Агенти на ДС реват, че никой не иска да ги вижда!
  Плевнелиев, доказа че с доносници НЕ РАБОТИ !!!
  И Вигенин разбра това, ама по трудния начин !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Опала!

  И к'ва стана сега тая работа!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Весело

  От какъв зор да ги приема пък тези на сериозно?!

  Че тя Българската стопанска камара например, с оня червен шеф- Божо, си е като част от плановите структури на комунистите, а не нормална представителна организация на бизнеса!

  Обърнете внимание какви са били винаги становищата им по актуални въпроси по медиите в релация с това кой управлява държавата!

 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Уж го борим, па нещо замяза на Задкулисие:

  "... организациите изразяват "своята дълбока загриженост относно неясния и необоснован начин на излъчване на участници в бизнес делегации в чужбина, ..."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Плевнелиев не само разделя народа в изказванията си, а с поведението си дели и бизнеса! Приказките за обединение се оказаха само въздух под налягане и само наивници може да вярват на такива неща.

 16. 16 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#9:"ironhorse"]Браво на Президента Плевнелиев, с доносници и мафиоти няма какво да се среща. [/quote]

  ИМЕННО!!!

 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "bulgaria111":

  Забрави ли!?

  По Конституция Президентът е Президент на всички българи!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За пореден път Росен показа партийна, бизнес и вскякава принадлежност към определени хора и кръгове. И сега да го похвалим пак сигурно?? Само дето Стопанската камара, търговско-промишлената палата и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) произвеждат повече от 3/4 от Брутния вътрешен продукт (БВП). Но явно това не го грее г-н Президента по нито един параграф. Лобизъм е чистата му форма.

  Just ride.
 19. 19 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тясно скроен корпоративно-партиен "президент". Оставка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#17] от "socialen":

  Що за малоумен въпрос?!

  Тук не иде реч за това, така че не преиначавайте нещата с клишета!
  По-скоро се запитайте по въпроса за представителността и функционалността на споменатите организации!

  И- да, президентът е президент на всички българи, и с мандата, даден му от тях, има право да си изпълнява функциите в нормативните рамки по свое усмотрение. Аз лично му имам доверие, че е направил правилния избор за страната!

 21. 21 Профил на mishel_ratatuie
  mishel_ratatuie
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "крайни предпочитания към определена организация" и то не като еднократен акт, а целенасочена дългогодишна политика " Прави са си, честно казано не си спомням от както е станал президент да е направил нещо за народът си или за някой друг, който не влиза в неговият кръг. Всеки си защитава интересите, но всичко става прекалено явно и дори и не се опитва да прикрие действията си. До кога?

 22. 22 Профил на Лола
  Лола
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да не забравяме все пак, че Плевнелиев е бивш член на КРИБ, които имаха думата и при ГЕРБ и Донев като техен председател придружаваше визитите в чужбина, нищо че бе разследван за пране на пари. Жив лобизъм си е това! Защо другите организации да нямат думата и свои представители?!

 23. 23 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 534 Весело

  И в техен стил що да не се погледне към списъка от големи монополни структури,

  които не са на борда с Крибските пирати и така да се каже не членуват там?

  Може би те да надават вой щом допускат на борда психично волни.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 24. 24 Профил на tagged18
  tagged18
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кажете ми сега, че Плевнелиев не се забърква в конфликт на интереси? Не отиваме с най-доброто възможно при китайците, а само с избрани от него представители. Защо питам аз? Нима КРИБ представлява целия бизнес в България и може да взима решения сам и за останалите? Има много находчиви бизнесмени, които имат идеи, но как да ги представят, след като не им се дава шанс? Тук Росен си е виновен сам и да не се чуди, като се прибере в България, защо ще има толкова неудобни въпроси към него.

 25. 25 Профил на galinamalina
  galinamalina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Плевнелиев прави гаф след гаф - скоро няма да остане незасегнат сектор или прослойка в България от оперетните му акции. За съжаление, в случая с фаворитизираната КРИБ нещата са по-сложни - това си е лобизъм в чист вид (което означава и финансови компенсации)!

 26. 26 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Огнян Донев си ве френд с президента, пък и май Криб е най-голямата

 27. 27 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Защо Плевнелиев си позволява да не ги разходи на държавни разноски до Китай?

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1227 Весело

  До коментар [#8] от "Freedom of Speech":Той е толкова безпристрастен! "

  -Ами,само безстрастен!

 29. 29 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Доза оптимизъм за нашата икономика.У нас,обичайно боричкане когато става дума за големи начинания

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "bulgaria111":

  Извинявай! Не съм интерпретирал правилно написаното от тебе.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  А бе , що забравяте ,че Алексей Петров , главата на октопода ,беше нещо началник в КРИБ ? Или и това обвинение се разсъхна ? Сега са приятели , демек.

 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Весело

  [quote#9:"ironhorse"]Браво на Президента Плевнелиев, с доносници и мафиоти няма какво да се среща.[/quote]

  Тъй де, тъй де ))) Тези са от лошите назначени капиталисти, заклети комуняги и агенти на КДС до един! За какви съвременни бизнесмени се имат, като нямат перки и фотоволтаици? И как така още не са схванали намека?
  Ми просто не са му симпатични, на г-н президента хората, и е свалил доверието си от тях. Скоро ще им поиска и остафката, с молба до Конституционния съд

 35. 35 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#32] от "socialen":

  Извинявай и от мен ако съм ти се сторил леко рязък в отговора, но мисля че акцентът на нещата в случая е наистина по-скоро върху представителността на коментираните организации, отколкотто върху представителността на президента ни!
  Така или иначе- смятам, че всяка дискусия допринася за доближаване към истината и правилните неща, така че благодаря за коментара!
  Поздрави!

 36. 36 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#35] от "bulgaria111":

  Няма никакъв проблем от моя страна!

  Поздрави и от мен!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 37. 37 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Политиката ВИНАГИ е била бизнес и такава ще си остане при тази(сегашна) система. Който мисли другояче е балък!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK