Орешарски: Нито един министър не ми е наложен, не съм взимал решение, различно от моите разбирания

 

© Георги Кожухаров

 Нито един министър не ми е наложен. Няма решение което да е взето извън МС. За седем месеца няма решение на правителството, различно от моите разбирания, каза днес в интервю за Нова телевизия премиерът Пламен Орешарски. Той все пак уточни, че не е бил съгласен със замразяването на пенсионната възраст и затова е настоял то да е само за една година.


"Една част от министрите са лични мои номинации, близо половината, друга част са консултирани с двамата партийни лидери, които подкрепят кабинета", поясни Орешарски схемата за сглобяване на правителството.


В отговор на въпрос дали евроизборите трябва да са лакмуса, който да покаже дали е нужен нов парламентарен вот, премиерът каза, че това трябва да се реши от политическите лидери. "Аз не съм политическо лице, поел ангажимент към политически фигури, които имат тежест", аргументира се Орешарски.
На въпроса "Какво трябва да стане, за да подадете оставка" премиерът отговори: "Да изтече мандата или да не мога да си върша работата, а аз мога".

В отговор на въпрос премиерът каза, че откакто е премиер е срещал собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев един път. Не говорил често с него и по телефона Орешарски уточни, че с депутата от ДПС Делян Пеевски си говори по-често. Преди номинацията му за шеф на ДАНС е имал разговор с него, в който не е ставало дума да вкара определени хора в ареста, а за контрабандни схеми и механизми за пресичането им. "Никога не ме е дразнил въпроса "Кой". Отговорих още на следващата сутрин – това е политическо решение", каза премиерът.


Не мразя протестиращите, те са едни от нас
На въпрос дали се чувства победител, след като протестите отслабнаха, Орешарски каза, че не е бил избран, за да побеждава, а да работи за интересите на всички български граждани.


"В нито една страна управляващите нямат пълна подкрепа, но това не бива да пречи да се работи за общото благо. Гледам на протестиращите като на хора, които с нещо не са съгласи, опитвал съм се да разбера с какво, не съм ги приемал като врагове. Те се част от нас", обобщи премиерът.


Запитан защо не е отишъл на среща със "Ранобудните студенти" В СУ, "Орешарски каза, че за цялото време на протеста им не е чул искания, които могат да се обсъждат.
Помолен да изброи три успеха на водения от него кабинет, премиерът каза, че те се повече - върнахме цялото невърнато ДДС, разплатихме голяма част от заварените задължения към бизнеса, подобрихме нормативната рамка, намалихме нормативни тежести върху бизнеса. "Освободихме страната от страха, това е най-важното. Наскоро един познат ми каза "Абе това не е за телефона", коментира Орешарски в интервюто, направено в четвъртък, малко преди Бойко Борисов да обяви, че се задава българска афера "Уотъргейт".


Премиерът повтори тезата си, че с взимането на заем от над 3 млрд. лева не се увеличава дълга, а това е просто нормален процес за управлението му, за да се разсрочи във времето. Орешарски смята, че не е редно да има минимална изкупна цена на тютюна, като ще се търсят по целесъобразни механизми за помощ на производителите. Според него няма да е лошо те да си направят кооперации, които да застанат срещу изкупвачите.


Изборът не технология за седми блок на "Козлодуй" бил стратегически
Избрана е само технология за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". До строежа има много време. Надявам се да достигнем до приемливи параметри, ако не, не сме обвързани с нищо", каза Орешарски в отговор на въпрос. Според него в цял свят преобладаващата част от технологиите се избират без търг по стратегически причини, така е направила и България. "Трябва да диверцифицираме, това е основният мотив да изберем "Уестингхаус, уточни премиерът. Той отказа да говори за Белене, защото проектът е в арбитраж.


Орешарски е уверен, че няма вариант България да не печели от газопровода Южен поток. Той обсяни, че не знае подробности за проекта, но оскъпяването на изграждането с 400 млн. евро до 3.5 млрд. е заради по-голям обем строително-монтажни работи. Той припомни, че лихвата по заема за проекта е намалена от 8 на 4.25%.


Не е хубаво да изглеждаме нестабилно, но хората трябва да могат да протестират
Попитан дали нестабилната среда е причина за срива на чуждестранните инвестиции с 50% през миналата година, Орешарски каза, че това е една от причините. Той все пак подчерта, че ако се погледнат данните за последните четири години, спрямо предишните, сривът е катастрофален. "Политическата обстановка е общ елемент на инвестиционния риск. "Не е хубаво отвън да изглеждаме нестабилно, но не е правилно, хората да не могат да протестират", смята Орешарски.


Той изрази увереност, че шоковете в икономиката действат зле, дори позитивните. "Не съм се замислял, защо няма една голяма корупционна схема във властта, разкрита в България. Това засяга друга власт. Върховенството на закона не е на равнището, което външните инвеститори искат да видят", каза премиерът Пламен Орешарски в заключение.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK