Има криза в битовата престъпност, призна главният секретар на МВР

 

© Анелия Николова

 Има криза в битовата престъпност, но и 1.5% намаление в сравнение с 2012 г., каза днес по Би Ти Ви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той смята, че намалението на случаите е малко крачка, но и знак, че кризата е овладяна.


Като основен проблем Лазаров посочи, че все още се разчита на хората, а не на техниката, да противодействат. Освен това две трети от кражбите оставали неразкрити и хората все по-често не сигнализирали.


Лазаров смята, че правилният подход е единодействие между МВР и населението. "Проблемът е системен, не може да се реши с магическа пръчка, но не се чувстваме безсилни", обобщи главният секретар на МВР.


Лазаров обаче се похвали с увеличение на задържаните количества наркотици, цигари, намалените нива на контрабанда и овладяването на бежанския поток. В отговор на въпрос той каза, че дори МВР да иска да подслушва незаконно, това няма как да стане, защото министерството няма технически средства, защото това се прави от друга служба, която е извън МВР. "Политическото ръководство няма контрол върху подслушването", поясни Лазаров. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK