Страхил Ангелов за визитата си в Сирия: Не съм носил подаръци, а и на снимките съм без вратовръзка

Страхил Ангелов за визитата си в Сирия: Не съм носил подаръци, а и на снимките съм без вратовръзка

© Надежда Чипева, Капитал"Не само, че не трябва да подавам оставка като председател на Групата за приятелство със Сирия. Напротив, това е истински председател – станах и отидох, въпреки че три години никой не беше ходил там." Така депутатът от БСП Страхил Ангелов, който късно снощи се върна от Сирия, коментира исканията на негови колеги от левицата и на външния министър Кристиан Вигенин за оставката му заради скандалната подкрепа за режима на Башар Асад. 

В предаването на Би Ти Ви "Тази сутрин" Страхил Ангелов  повтори, че не е бил на официално посещение - това личало, защото на снимките бил без вратовръзка, а и не носил подаръци. Направил посещението си като депутат, а "народният представител е нещо по-различно". 


Очакваше се случаят да бъде обсъден от левицата, а Ангелов да бъде изслушан на заседание на парламентарната група снощи, но се оказа, че полетът му каца късно и депутатите отложили темата. Въпреки че вече е в България, засега той не е работното си място в Народното събрание, показа проверка на "Дневник".

Ангелов обясни рано сутринта пред Би Ти Ви, че се срещнал с представители на правителството в Сирия, защото искал да види истината. Но пък не си говорили за политика, така че нямало как да има проблем. "Още повече имайте предвид, че аз там много малко съм говорил, повече слушах", добави Ангелов. А и добре познавал позицията на Европейския съюз за ситуацията в Сирия и тя била същата като неговата.  


Ето пълния текст на интервюто с незначителни съкращения:
Защо отидохте в Сирия, въпреки че сте били предупреден да не го правите, защото дипломатическите отношения не позволяват подобно движение?
Страхил Ангелов: Дипломатическите отношения не позволяват да се осъществяват посещения там от страна на правителствени органи, на външен министър и т.н., но аз съм отишъл в качеството си на гражданин първо и на народен представител. Народният представител е нещо по-различно. В никакъв случай не съм бил там на официално посещение - такова нещо не може да се твърди. 


А с кого се срещахте там? 
- Със страшно много хора, като започнем от студенти в университета в Дамаск – между другото, такива, които не подкрепят Башар Асад. Срещах се с духовни лица, включително с патриарха. Знаете, в Сирия живеят 1,5 милиона православни християни и тяхното положение в момента е, меко казано, недобро. Аз дори съм учуден, че Българската православна църква няма ясна позиция по този въпрос. 


С представители на правителството срещахте ли се?
- Срещнах се с представители на правителството, разбира се. Няма начин, всеки един конфликт има две страни – в Сирия дори, по моя преценка, страните в момента са три. Разбира се, с третата не можах да се срещна и нямам намерение.


Добре, това не е ли индиректно признаване все пак на режима, имайки предвид, че се срещате, разговаряте с тях? Вие сте представител все пак на българска институция.
- Аз не съм разговарял с тях на политически теми. Не виждам абсолютно никакъв проблем аз, като частно лице, а и още повече – в парламента съм председател на Групата за приятелство със Сирия.


А кой ви покани?
-  Аз все пак в думата "приятелство" влагам онзи смисъл, истинският, който…


Кой ви покани там и като какъв ви поканиха?
- Поканиха ме от фондация "Славяни". Това са професори, общественици, хора, които се интересуват от нашите взаимоотношения с тази страна. А и между другото в контекста на българския национален интерес ние в един момент ще трябва да се опитваме да възстановим това, което Николай Младенов разруши по един изключително лекомислен начин, начин, неподобаващ на външен министър, така че…


Добре, а след като сте там като частно лице, защо държавната телевизия в Сирия показва посещението на едно частно лице? И то като българска делегация?
- Очевидно и домакините са си търсили начин да си направят пропаганда. Както виждате, дори на снимката съм без вратовръзка, абсолютно нито съм носил подаръци, както едно време имаше един скандал – не помня кой наш народен представител подари сабя на Саддам Хюсеин.


То самото ви появяване там е подарък за режима. Безотговорен акт го нарече Кристиан Вигенин. 
- Да ви кажа… А, не, не искам да коментирам Кристиан Вигенин.


Той е външен министър на България, от вашата партия.
- Добре. Безотговорен акт в никакъв случай не е, особено на фона на това, че първо, тук живеят над 15 000 бежанци. По "Евронюз" между другото имаше филм за България, за условията, в които те живеят, и този въпрос ние трябва да го решаваме. 


Е с туристически визити ли да го решаваме този въпрос?
- Аз лично съм на мнение, че без участието на страната, от която идват, много трудно можем да го решим, защото дори документите, които им издаваме в момента те да отида в Европа, Европа, когато и да поиска да ги върне, ще ги върне от държавата, в която първо са влезли те. Така че този проблем за нас продължава да стои. Още повече че аз не съм убеден, че всички тези сирийци, които пребивават тук като бежанци, са хора, на които ние може да имаме доверие, не само ние, включително и Европа. Така че няма начин да не бъдат осъществени някакви контакти с тази страна. И другото нещо – не може да отида там и да не чуя всичките гледни точки. Извинявайте, ама тук трета година слушаме само мнението на опозицията. Аз страна не взимам и в интерес на истината аз не подкрепям Башар Асад. Напротив, моето мнение е, че ако той сега не се съобрази с това, което е начертано като пътна карта – така нареченото Женевско комюнике, и не се оттегли, много трудно би могло да има мир в Сирия. Няма нищо лошо да изразиш съпричастност. Това е един наистина голям хуманитарен проблем, който се развива под носа ни с народа и с… 


Това е така, но както и вие казвате…
- Аз абсолютно не съм изразявал никакви политически позиции, не съм ангажирал по никакъв начин нито една българска институция.


Да, но ето, държавната й телевизия показва български политик, представител на страна - членка на Европейския съюз, който е на посещение там – както и вие казвате, използвано за пропаганда. Вие не си ли давахте сметка, че може да бъде експлоатирано по този начин това посещение, и в България някой знаеше ли, че отивате?
- Знаеха много малко хора.


Сергей Станишев знаеше ли?
- Сергей Станишев… По принцип аз планирах да отида декември, но тогава тук г-н Сидеров обяви, доста преди това, че отива с мен в Сирия – така той се изрази. 


И тогава ви посъветва Станишев да не ходите, така ли?
- Не, тогава аз реших да не ходя, тъй като аз не можех да отида с… не желая да ангажирам други колеги, така да се изразя. Сергей Станишев винаги ми е казвал да не ходя – това е важно да се знае, няма смисъл никой да иска от него каквито и да било обяснения.


А той знаеше ли, че вие отивате сега?
- Сега не знаеше, че отивам.


Понеже сам насочихте въпроса към това кой е платил визитата ви – кой я плати?
- Аз. То не е скъпо там, бе, хора. Това е държава, в която се води война, има и леко обезценяване на парите и т.н. 


Защо се получиха предположения, че сирийската страна може да е платила за това. 
- Не, не. 


Не сте приемали пари от никъде?
- Е, не, аз като народен представител мога да си позволя да дам 300 евро за самолетен билет. Аз си пазя и фактурите, разбира се, тъй като очаквах този въпрос да бъде зададен. Или да дам и 300 долара и за хотел – това не е сериозно.


Има два вида пътувания – по работа и туризъм. Това какво беше от двете?
- Вижте, България загуби много позиции в Близкия изток и аз лично не намирам за вредно някой да осъществи някакъв контакт, било то и на неофициално ниво. Защото утре, когато ситуацията там се промени, а аз вярвам, че тя ще се промени - повечето тенденции са такива, ако следим…


Да, но имаше в същото време едно разследване на "Ройтерс", че ние доставяме оръжие за Сирия. 
- Е, виж, това вече не мога да коментирам. Ако това е така и който го е правил – да си понесе отговорността. Но там могат да бъдат доставяни много стоки, които не са обект на санкции. Ето, защо българският бизнес да не участва във възстановяването на Сирия? Аз не виждам нищо лошо в това нещо. Защо аз да не направя една такава първа стъпка? Да, утре може да отида там, да има друг министър-председател и може би по-добре за Сирия е да има друг министър-председател.


Преди малко говорихме за това, че ваши колеги, парламентарна делегация по същото време също е имала интересно посещение. Румен Йовчев, Петя Раева, Венци Лаков и кой още беше разказаха, че са били в Тайван.
- То няма такава държава според България. България не признава държавата Тайван, ние признаваме Народна демократична република Китай... Не знам защо са ходили там. Не искам да бързам да взимам отношение, тъй като не съм запознат в какво си качество са били там. 


Но не сте единственият депутат, който води самостоятелна външна политика, различна от официалната, така ли?
- Това не може да бъде наречено самостоятелна външна политика, различна от официалната. Пак повтарям, наистина беше важно за мен поне и като човек, ако искате, да видя истината, да видя какво се случва там. И това, което видях, ме потресе, в интерес на истината.


Кога очаквате да бъдете подложен на "другарски съд"?
- Ще има ли другарски съд?


Вчера имаше обсъждане на вашето…
- О, то не е хубаво да се осъждат хората в тяхно отсъствие. Не знам, какво е обсъждано?


За вчера беше обявено, че ще се обсъжда вашето посещение там и това, че трябва да подадете оставка като…
- Ама как да се обсъжда вчера? Той самолетът от Бейрут беше късно – къде да го обсъдим, на летището в Бейрут ли?


И че трябва да подадете оставка като председател на Групата за приятелство със Сирия.
- Не само, че не трябва да подавам оставка като председател на Групата за приятелство със Сирия. Напротив, това е истински председател – станах и отидох, въпреки че три години никой не беше ходил там. Дори вашият екип лятото, ако си спомняте, не беше допуснат. Така или иначе – ето, аз отидох. Там е много сложно положението, война е.


Очаквате ли някакво наказание, защото това, което обясниха представители на БСП и Кристиан Вигенин също мисля, че го каза – че трябва да даваме обяснения пред европейските институции за това посещение?
- Аз много добре съм запознат с европейската позиция. Тя съвпада абсолютно и с моята лична, че час по-скоро трябва да има мирно решение за Сирия. Абсолютно не съм се отклонил нито на нота от това в нито едно мое изказване. Още повече имайте предвид, че аз там много малко съм говорил, повече слушах.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK