Висшият прокурор Камен Михов е определен за национален член в Евроюст от България

Камен Михов, ръководител на Върховната административна прокуратура

© Надежда Чипева, Капитал

Камен Михов, ръководител на Върховната административна прокуратураПравителството определи заместника на главния прокурор във Върховната административна прокуратура Камен Михов за национален член в Евроюст от България. Това съобщи правителствената пресслужба. 


Заместник на националния член ще бъде Иванка Которова – прокурор във ВКП, а помощник – Димитър Хаджийски, прокурор в Софийската районна прокуратура. Мандатът и на тримата е четири години, считано от 12.02.2014 г.


Евроюст е специализирана структура на Европейския съюз със седалище в Хага. Създадена е през 2002 г. като орган за засилване на борбата срещу тежката престъпност.
Задачата й е да подкрепя и засилва координацията и сътрудничеството между националните органи за разследване и съдебно преследване на тежката престъпност, засягаща две или повече държави членки  или изискваща съдебно преследване върху обща основа на базата на извършените оперативни действия и на информацията, предоставена от органите на държавите - членки и от Европол.


Съставът на Евроюст включва по един национален член, командирован от всяка държава членка, който се подпомага от един заместник и от друго лице, действащо като помощник.


Сега национален член в Евроюст е Мариана Лилова, чийто мандат изтича на 12 февруари т.г. С писмо на главния прокурор до министър-председателя е предложено поради увеличаване на отговорностите, задачите и обема на работа Националното бюро на Евроюст да се конституира в пълен състав и са предложени трите кандидатури.


Камен Михов ръководи Върховната административна прокуратура и е с ранг на зам.-главен прокуор. Преди това беше във Върховна касационна прокуратура и отговаряше за международната правна помощ. Михов е и председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1342 Любопитно

  Евроюст или Евроджуст?
  Как сме възприели да четем буквата "J" в България?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 2. 2 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 652 Неутрално
 3. 3 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Че какви заслуги има административен прокурор в борбата с тежката престъпност и корупцията, освен да се пъчи по делата и да узаконява произвола на корумпираните институции срещу гражданите?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK