Освен Сирия депутати нагледали и Тайван

Освен Сирия депутати нагледали и Тайван

© Анелия НиколоваПокрай визитата на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия за затопляне на икономическите отношения, се разбра и за друго спорно посещение на народни представители - в непризнатата от България Тайван. По време то съвпада и с визита на президента Росен Плевнелиев и водена от него бизнес делегация в Китай, която приема Тайван за част от своята територия.


Четиримата български депутати, посетили Тайван по време на парламентарната ваканция, са Румен Йончев от левицата, Владимир Тошев от ГЕРБ, Петя Раева от ДПС и Венцислав Лаков от "Атака". Пред журналисти днес в парламента те коментираха, че визитата им е частна, на разноски на тайванската страна. Тя не е била съгласувана с председателя на парламента Михаил Миков, който пък посети Китай през декември.И в миналия парламент е имало тайванска делегация
В предишното Народно събрание също група депутати е била на посещение в Тайван. Тогава тя е била организирана от Димитър Чукарски (влязъл с листата на РЗС и впоследствие станал независим, подкрепящ ГЕРБ), каза пред журналисти Емил Радев от ГЕРБ, който също е бил в делегацията заедно с колегата си от ДПС Четин Казак. По думите на Радев целта на визитата през 2012 г. е била да се уреди проблемът за българските фирми, които внасят стоки от Тайван, с апостилите (заверка на преведени официални тайвански документи в дипломатическо представителство). И въпросът бил решен след шест месеца, като апостилите се заверявали в представителство на Тайван в Гърция. По думите на Радев посещението е било синхронизирано с официалните власти в България - знаели са ръководството на парламента и външното министерство, а в Тайван са посетили тяхното министерство на външните работи. Бившият председател на парламента Цецка Цачева обаче отрече да е подписвала и да е знаела за делегация в Тайван в миналия парламент.При посещението в Тайван по никакъв начин не сме изразили позиция на българската държава, заяви депутатът от "Атака" Венцислав Лаков. По думите му целта на посещението е била запознаване със страната. "Посетихме високотехнологичен парк, културни забележителности, историческия музей. Идеята е, че като държава с много голям икономически растеж би могло да инвестират в българско предприятие.


ЕС има споразумение с Тайван за безвизов режим и по силата на това споразумение пътувахме без визи, каза той. "Личният ми телефон е тайвански, компютърът ми е тайвански, таблетът ми също е тайвански, Тайван присъства в България като производител", добави Лаков.


По време на нашето посещение в Тайван посочихме позицията за единен Китай, която е позиция и на България, и на Европейския съюз, заяви пред журналисти депутатът от левицата от т.нар. гражданска квота Румен Йончев. Той посочи, че е получил покана от Тайван се обърнал към колеги, които според него имат интереси към външната политика и към тази тема. Михаил Миков е против, но той не е директор на прогимназия, който спира, пуска, разрешава и забранява личните и неофициалните контакти на народните представители, коментира още Йончев.


Според него няма как посещението на четиримата български депутати в Тайван да наруши отношенията на страната ни с Китай, защото те са изградени на съвсем различна основа, те са официални, с дипломатически представителства. През последната година бяха разменени три официални посещения на тримата големи – нещо, което предостатъчно говори за отношенията с Китай, посочи Йончев.


По думите му позицията за единен Китай не пречи на почти целия свят да води много интензивни търговски отношения с Тайван. "Надяваме се реакцията в медиите и в част от политическите кръгове да не е проява на изостанало мислене от миналото и съобразяване с едни комунистически разбирания за международните отношения и специално отношенията с Тайван, които бяха диктувани тогава от братската солидарност между народите от един забравен вече свят, каза още депутатът.


Това посещение не влияе на позицията на България, то е частно посещение, което не ангажира българската държава, каза Миков. По думите му България винаги е заемала позицията за единен Китай и всякакви визити от подобен порядък не изразяват българската позиция. На въпрос дали ще бъдат наложени наказания на депутатите, които са посетили Тайван, Миков заяви, че всеки депутат е член от съответна парламентарна група и там трябва да се реши този въпрос.


Министърът на външните работи Кристиан Вигенин коментира тази сутрин пред "Нова телевизия", че не  очаква реакция от Китай, тъй като България е достатъчно последователна в своята позиция. Ние подкрепяме единен Китай. Не очаквам това посещение да има отражение върху отношенията между България и Китай, които се развиват много активно в последните месеци, коментира Вигенин.


Според евродепутата от БСП Илияна Йотова посещението в Тайван прилича на "кръжок по желание" и означава непознаване на междудържавните отношения. По думите й практиката в ЕП е, независимо за каква делегация става въпрос, в никакъв случай не може да се допусне канещата страна да поема всички разноски, защото това нарушава принципа на обективност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK