Главният секретар на МВР излезе отговорен за обвинение срещу Цветанов

Главният секретар на МВР излезе отговорен за обвинение срещу Цветанов

© Анелия НиколоваГлавният секретар на МВР Калин Георгиев е отговорен за това Цветан Цветанов като вътрешен министър да не нареди използване на специални разузнавателни средства (СРС)спрямо бившия директор на РЗБОП – Велико Търново Орлин Тодоров, намекна германският адвокат на Цветанов Ханс-Петер Ул. Днес Софийският градски съд проведе поредно заседание по делото, в което Цветанов е обвинен, че като министър на вътрешните работи въпреки задълженията си е отказал разпореждане за прилагане на СРС по досъдебно производство, водено срещу Тодоров.


Пред журналисти Ул намекна, че "вината" на Георгиев станала ясна днес при разпита на бившия главен секретар на МВР, който се проведе при закрити врата. "Действително, върху формуляра за използване на СРС срещу Орлин Тодоров, министърът на вътрешните работи Цветанов собственоръчно е написал шест пъти "не", т.е. да не се провежда телефонното подслушване по този начин. Един месец по-късно, срещу същото лице, министърът е потвърдил използването на СРС", каза Ул, цитиран от агенция "Фокус".


Доказателства за политическа поръчка
Той допълни, че в закритата част от съдебното заседание е намерен отговор на въпроса - защо министърът е написал 6 пъти "не", а след това е потвърдил провеждане на СРС. "Разбрахме, че за провеждането на СРС, е необходимо съгласуването с главния секретар на МВР. Последната дума е на министъра, но тя е политическа. Министърът взима окончателното решение", обясни адвокат Ханс-Петер Ул.
Той разясни, че Цветанов е отказал исканото използване на СРС, защото е щяло да бъде осуетено провеждането на действия по разследване на друго, много по-важно дело. "Когато министърът е разрешил използването на СРС, тази опасност вече не е била налице", каза Ул.


Според него тази фактическа обстановка показва, че единственото, към което се е стремяла прокуратурата, е да внесе обвинителния акт срещу Цветан Цветанов. "Това се нарича политически процес и това е напълно недопустимо за една правова държава", обобщи германският адвокат на Цветанов.


Освен Калин Георгиев днес бяха разпитани свидетелите – Павлин Коджахристов, Цветомир Маринов и Мирослав Маринов. Те обявиха, че не знаят да е оказван натиск от Цветан Цветанов или друг ръководител в МВР, във връзка с преписка, образувана срещу Орлин Тодоров. Свидетелят Цветан Иванов не се яви на заседанието по здравословни причини. Следващото заседание по делото беше насрочено за 13 февруари.


Искане за втори отвод на съдия по делото
Иначе заседанието днес започна с искане от другия адвокат на Цветанов - Менко Менков за отвод на съдията по делото Тони Гетов. Поводът са публикации в медиите, че подсъдимият е бил приятел с бащата на магистрата.


Адвокат Менков смята, че след прочитанията на статиите за приятелството между Цветанов и бащата на съдия Гетов у хората ще остане съмнение за несправедлив процес. По думите на адвокат Менков, именно заради това съдия Ангелова си направи отвод от делото през октомври миналата година.


"Отвод няма да си правя". "За първи път видях Цветанов на 28 ноември 2013 година. "Ако се отведа, означава, че съм в зависимост от поръчителя на статията", аргументира се Гетов. Според него баща му и Цветанов не са били приятели.


Бившият вътрешен министър обаче каза преди заседанието, че че се е познавал с бащата на съдия Тони Гетов. "Не искам да има никакви съмнения, че бих могъл да имам някакви контакти със съдията. Аз бях добър приятел с баща му. Като съм познавал баща му, който почина, той винаги е говорил за сина си като адвокат, и не съм правил тази връзка, свързана с моето дело", каза Цветанов.


В краяна сметка обаче отвод нямаше и делото се водеше от съдия Тони Гетов. На 10 октомври 2013 г. съдебният процес срещу Цветанов не тръгна, заради отвод на председателя на съдебния състав Димитринка Ангелова, поискан от Прокуратурата.


Повод за него бяха публикации в пресата, които я свързват с близки отношения с адвоката на бившия вътрешен министър Менко Менков. Ангелова си направи отвод и заяви, че процесът е натоварен с много високи обществени очаквания и не иска да накърни доверието в съдебната система.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Егати сложната случка, изгубих му края и съвсем не разбрах къде точно е сгрешил Калин Георгиев. Какъв цял турски сериал, защото Цветанов отказал подслушване. Вярно няма такава държава.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Сделките ще стават все повече . Бизнесът е поделен вече . Сега се подготвя варианта за управление след изборите . Остава и публично да се прегърнат Станишев и Борисов .

 3. 3 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 497 Неутрално

  А така, Цецко е Света вода ненапита!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 4. 4 Профил на Phik
  Phik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Думата "виновен" е грешно използвана в заглавието. Намеква за злоумисъл.

  От думите на немеца се разбира, че СРС-то е отказано по решение на Калин Георгиев за да не се попречи на по-важно разследване

 5. 5 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 660 Разстроено

  Нямах и съмнения, че вината ще отнесе поставеното лице, а не истинския виновник...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  От цялата история с подслушването се оказа че май само Бойко е подслушван, а Цветанов не бил подслушвал незаконно, а незаконно отказал подслушване. Ама кой ти помни. Номерът нали мина пред овчедушата част от народа.

  И за какво беше цялата дандания? За спечелване на власт май.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 7. 7 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Аха,Главния секретар Калин Георгиев е който ще опере пешкира за да може Цветан Цветанов да излезе чист като планинска роса.

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Скалъпените истории на БСП и прокуратурата излизат една по една на яве.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#7] от "purple_rain":

  И в какво е виновен Цветанов? Че писал "не", после писал за същото нещо "да". Че е предотвратил ;провалянето на друго дело или че просто пречи на мафията БСП.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  така е стане и с бюлетините - шмекерията на комунистите и излагацията на хвърчатото майче .

 11. 11 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Който има познати полицаи да пита за какво раздвижване сред нарко средите става въпрос след разбиването на Бопа, смените в Данс и районните МВР-та. Нарко-разпространителите се съвземат и от силно разбития пазар през последните няколко години, се организират отново силни групировки. "Реализираните" случаи от последните няколко месеца са стари разработки и нищо ново не се работи в момента.

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  Сгрешил е само в заглавието на Дневник. Всъщност си е свършил работата, а основното в изявлението на германския адвокат е, че процесът е политически, което обаче не е уйдисало на Дневник.

 13. 13 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Фолкпевиците имат един отигран номер: "Тука ли сте!!! Не ви чувам!!!". Следва яка реакция от публиката и шоуто започва.

  Разбира се, че и адвокатите с течение на времето си отработват хватки, които поддържат духа на клиента, а казани пред медиите - създават определени очаквания. В много от тези случаи адвокатът си дава ясната сметка, че това няма да хване дикиш за присъдата, но в очите на клиента си той вече е велик. Така думите на един адвокат може да са много впечатляващи за публиката и едно голямо нищо от гледна точка на закона. По волята на демокрацията последната дума по този въпрос винаги е принадлежала НА СЪДА.

 14. 14 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#9] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":
  Пак нещо не си разбрал!
  Първо отказал подслушване, след това предупредил приятеля, че ще го подслушват и накрая разрешил подслушването!
  Оправданието, че ще се провали друго следствие с подслушването на приятеля е приказка за малки деца, на които ти може и да вярваш!
  По същия начин Цецо се оправда, че не подслушвал гинеколозите а някой друг, ама хванали тях! После изненадващо материалите "били" разсекретени половин час преди Цецо
  да ги обяви от трибуната на НС!
  А бе, гербаджийска му логика!

 15. 15 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До кога няма да има кой да сложи на мястото им такива изроди? До кога ще плащаме заплатите на 67000 полицаи и те ще са безсилни пред депутати, мутри, убийци? До кога съдиите ще се страхуват и ще оправдават явни престъпници-крадци като Христо Ковачки, Людмил Стайков, Марио Николов и хиляди други? До кога контрольорите от Градски транспорт ще подминават циганите без билет, а българите ще ги свалят на първата спирка, за да плащат и за циганите? До кога, когато отидеш в Общината ще те страх да попипаш на гишето служителката, защото може да й нарушиш кефа? До кога?

 16. 16 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Весело

  ... с адвокатин на мафиАта сА защита'а ЦЦ и в стила на мушмурока е друг да му е виновен... нЕкой изненадан от тактиката...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#16] от "dzwer":

  .. с адвокатин на мафиАта сА защита'а ЦЦ и в стила на мушмурока е друг да му е виновен... нЕкой изненадан от тактиката...

  И то чак от Германия наети. там където осъдиха мафиота за сделките на Гоцевите двама приятели Марио и другия Людмил Стайков. Но те двамката се оказа, че са невиннички за нашите съдии.

 18. 18 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "сидер":

  ... що бе ... и немеца ли е адвокат на мафиАта... егаси ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 19. 19 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАСТОРА":

  Пасторче, твойта работа мяса като на серж Моников подхвърлената флашка. Била анонимна, не се разбирало кой говори но понеже се споменавали някякви имена съселчито разбрало че това било работа на Бойко и хуква да предупреди главния прокурор и той гоаркият му хваща вяра.

 20. 20 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#18] от "dzwer":

  Да бе да. В Германия, където осъдиха съдружника на приятелите Гоцеви адвокатите са само мафиоти хи хи

 21. 21 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАСТОРА":

  ,,А бе, гербаджийска му логика!,,

  А не, логиката е пасторска хи хи

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#11] от "foxa5":

  "Реализираните" случаи от последните няколко месеца са стари разработки и нищо ново не се работи в момента.,,

  Що да се работи, ми нали партията хранителница, партията която дори когато сгреши е права има нужда от пари.

 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#20] от "сидер":

  ... ами да са наелЕ тукашен... щялЕ са да избегнат присъдата

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3652 Неутрално

  До коментар [#18] от "dzwer":

  ,,.. що бе ... и немеца ли е адвокат на мафиАта... егаси ,,

  Ма ти не знаеш ли това, ми там сичките адвокати са мафиотски адвокати.

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#24:"сидер"],,.. що бе ... и немеца ли е адвокат на мафиАта... егаси ,,

  Ма ти не знаеш ли това, ми там сичките адвокати са мафиотски адвокати. [/quote]
  ... и тъй им вика германскиА вАтрешен министАр ли... е тогаз мо'е и да си праФ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на realist22
  realist22
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#15] от "avalon2468":
  Ами за билетите да ти отговоря.Ще ги свалят и глобяват дотогава,докато не започнат да си купуват билети.Просто е

 27. 27 Профил на realist22
  realist22
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#15] от "avalon2468":

  А ако продължаваш да "попипваш" служителките,може и някоя чанта да отнесеш по празния кошер...

 28. 28 Профил на sebastians
  sebastians
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Добра сделка за Цветанов, колко ли е платил на "жертвата" Калин Георгиев?!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 29. 29 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Е как така едно подслушване ще попречи на друго дело. Т'ва не е задържане, а подслушване. Прави се отдалече и никой нищо няма да разбере. Освен, ако не са се съмнявали и в подслушвачите... Абе накрая ще изкарат виновен немеца и преводача му. Пък и к'ъв е тоя немец дето разбира от БГ-право

 30. 30 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАСТОРА":

  Желязна логика!!!!!!!!
  Какво му е пречело на Цветанов да разреши подслушването и предупреди този, който ще бъде подслушван след 5 мин.??????
  Или му е бил телеграма, че му е трябвал един месец?????
  Пощенски гълъб?????
  Гарван?????
  Дилижанс експрес????

 31. 31 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 346 Неутрално

  така наречения немски адвокат е по-скоро медийна звезда май

 32. 32 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2381 Весело

  "Според него баща му и Цветанов не са били приятели."
  "Не искам да има никакви съмнения, че бих могъл да имам някакви контакти със съдията. Аз бях добър приятел с баща му."


  Хубав пример, как изглежад някой, чийто език е по-дълъг от акъла...

  I Want To Believe
 33. 33 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#32] от "2.5":"Според него баща му и Цветанов не са били приятели."
  "Не искам да има никакви съмнения, че бих могъл да имам някакви контакти със съдията. Аз бях добър приятел с баща му."

  -Тоя съдия приятелството не признава,камо ли правото.

 34. 34 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#30] от "yokicha":

  Много въпросителни си поставил, а те имат един отговор!
  Цветанов е по-умен от тебе!
  То при милиционерите е задължително началника да е по-умен!

 35. 35 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#34] от "ПАСТОРА":

  Въпросите са риторични.
  Предполагам, че Цветанов е по - умен от мен.
  Това, което си написал за милиционерите е поредната ти глупост.
  Бил съм потърпевш от тях, за разлика от много други празнодумци по форумите.
  Остани си със здраве и преди да пишеш нещо, не е лошо да помислиш, следващия път.

 36. 36 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Всеки министър полага подписа си само СЛЕД подписите на отговорните длъжностни лица. Толкоз.

 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Цвъки натопи заместника си? Красота? Истинска милиционерска постъпка, браво Цвъки!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#35] от "yokicha":

  След като се подпише разрешението за използване на СРС то всичко събрано след това се документира!
  В много случаи използването е започнало и има събрана информация, която очаква подписването.
  С отказа на Цветанов тази информация отива "на кино" и дори е токсична!
  Рискът с предупреждение след това е доста голям в предвид, че е възможно СРС-тата вече да са на разстановка. Цветанов явно го знае и затова не използува гълъби и гарги!
  Освен това предупреждението трябва да се разпространи и към контрагентите за да не се получи като с гинеколозите - търсихме "Х" ама хванахме "Y" за който не сме упълномощени!
  Затова е необходимо време и то не от 5 минути!
  Хайде със здрава и следващия път помисли преди да зададеш "риторичен" въпрос!

 39. 39 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#1] от "dogwoman"
  ТРАГИКОМИЧНО!

 40. 40 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#38] от "ПАСТОРА":

  Свободни съчинения.
  Затова се подписва документ, за да се предостави на тези, които са оторизирани да прилагат срс на практика.
  Между подписването и гореспоменатият акт минават повече от 5 минути, а ако има събрани данни преди това - то е закононарушение, което не е предмет на това обвинение.
  За да приключим темата, вчера в различни медии излезе информация, че Цветанов не е подписал подслушването под давление на бившия главен секретар, за да не се провали някакво друго разследване.
  Дали това е истина - не знам, може би ще разберем, може би - не. Но да се твърди, че Цветанов искал да го предупреди и за това не го е подписал тогава, а месец по - късно за мен е глупаво.

 41. 41 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":


  [quote#6:"emil"]Цветанов не бил подслушвал незаконно, а незаконно отказал подслушване. [/quote]Всъщност има право да откаже.

 42. 42 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#14] от "ПАСТОРА":


  [quote#14:"ПАСТОРА"]Първо отказал подслушване, след това предупредил приятеля, че ще го подслушват и накрая разрешил подслушването! [/quote]За това има ли доказателства?!АЛ.Петров има ли флашка.

 43. 43 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Даже не дочетох! Гъста боза тече отвсякъде! Пак ни прявят на балами! А заради тия дето няма как да баламосват ще се застраховат!

 44. 44 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Весело

  До коментар [#42] от "yanne":

  Всичкото ли гербеджелък трудно схващате?
  Та нали за да няма доказателства най-напред не е дал разрешение!

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Весело

  До коментар [#14] от "ПАСТОРА":


  [quote#14:"ПАСТОРА"]Първо отказал подслушване, след това предупредил приятеля, че ще го подслушват и накрая разрешил подслушването! [/quote]И да те питам още нещо-колко секунди минават от подписа на Цветанов до началото на самото подслушване?!

 46. 46 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#44] от "ПАСТОРА":


  [quote#44:"ПАСТОРА"]Всичкото ли гербеджелък трудно схващате? [/quote]То червената логика си е своего рода патология,така,че наистина понякога ми е трудно да ви хвана дирите...

 47. 47 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  РЕШЕНИЕ на съда:Свободен :поради липса на достата4но доказателства.

 48. 48 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 961 Неутрално

  До коментар [#46] от "yanne":

  Не обвинявай другите в далтонизъм, ако можеш да виждаш само в черно-бяло!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK