Цацаров командирова прокурора Роман Василев "да работи по доктората си"

Роман Василев

© Надежда Чипева, Капитал

Роман ВасилевГлавният прокурор Сотир Цацаров е командировал зам.- градския прокурор на София Роман Василев в Апелативната специализирана прокуратура. Новината, съобщена от "Медиапул", е потвърдена пред "Капитал" от държавното обвинение.


Официалният мотив за преместването е нуждата Василев да се концентрира върху  доктората си за организираната престъпност в Академията на МВР. 


Заповедта на Цацаров представлява понижение чрез повишение, защото Роман Василев губи ръководния си пост както в Софийска градска прокуратура (СГП) така и като ръководител на Специализираното звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами. Апелативната специализирана прокуратура е със слаба натовареност. В същото време работата на специализираните обвинители е критикувана от Сотир Цацаров.
Роман Василев е зам.-градски прокурор от средата на 2006 г. и нашумя с ръководството си на няколко операции, повечето от които завършиха с оправдателни присъди. Една от най-шумните, заради която дори получи наказание, беше арестът на бившия министър на отбраната Николай Цонев, когато Василев го накара да застане на колене с думите "понеже сте си абсолютен престъпник". По същото дело стана ясно, че Василев е внесъл искане за подслушване, като е заблудил съда, че предаването на подкуп ще стане в Пловдив, за да получи разрешение от съда там.


Освен с корупция по високите етажи на властта Роман Василев се занимаваше и с разследване на финансово-данъчни измами, където също не можеше да се похвали с големи успехи, но за сметка на това звеното му на няколко пъти провеждаше операции, зад които се показваха откровени бизнес интереси.Такъв например е случаят с разследването за стъкларския завод "Рубин", където прокуратурата очевидно действаше в полза на банкера Цветан Василев.


Заедно с ръководителя на столичното следствие Петьо Петров, Василев има кредитна карта от "Корпоративна търговска банка", която по принцип не кредитира физически лица, информира "Капитал". 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK