Бареков официално влезе в политиката и се прицели в премиерския пост (обновена)

Учредителите на партия "България без цензура" избраха Николай Бареков за председател.

© Юлия Лазарова

Учредителите на партия "България без цензура" избраха Николай Бареков за председател.Бившият телевизионен водещ, близък до Делян Пеевски и Цветан Василев, Николай Бареков вече официално е в политиката. Над 3 000 души присъстваха на учредителния конгрес на  партията му "България без цензура" в зала 1 на НДК в София.


Делегатите приеха устава на новата партия и с 3211 гласа "за" единодушно избраха за председател единствения кандидат за поста - Бареков, както и двамата заместник-председатели, предложени от него - едно от лицата на февруарските протести Ангел Славчев и Рада Коджабашева, досега икономически експерт към движението "България без цензура". В следващите три седмици предстои изграждане на регионални съвети, които да оформят листата за предстоящия вот за европарламент. Трябва да бъдат избрани и още трима заместник-председатели.


Сред гостите на конгреса бяха пенсионираният американски генерал Уесли Кларк, командвал силите на НАТО в Европа, и бившият латвийски премиер от 2002 до 2004 г., а след това финансов министър Ейнарс Репше. От българска страна – бизнесменът и лидер на БСП - Пловдив  Георги Гергов (по-късно от екипа на "България без цензура" официално заявиха, че Гергов нито е бил сред гостите на форума, нито е присъствал в залата - бел. ред.), почетният председател на движение "Гергьовден" Любен Дилов – син, председателят на "Екогласност" Емил Георгиев – огласен като агент на ДС през 2007 г., бившият синдикалист, лидер на Обединения блок на труда и ляв депутат проф. Кръстьо Петков.  Сред основателите на новата партия пък са бившият депутат от "Атака" Калина Крумова, която стана и член на Националния съвет на регионите на новата партия; преминалият през СДС, ДСБ и РЗС Димитър Абаджиев. Присъстваше и депутатът, напуснал ГЕРБ през декември, Светлин Танчев.
Кандидат за евродепутат, премиер, два мандата, Велико народно събрание


Самият Бареков обяви, че е готов да оглави партията си, а след това – и да се кандидатира за най-високия пост в републиката – този на министър-председател. В 40-минутна реч по време на конгреса новият политик обяви, че ще се бори за "капитализъм с човешко лице", и се помести в политическия център.


Имаме противници от двете страни. От едната – коалицията на БСП и ДПС. Ще поискаме отстраняването на тази коалиция, заяви Бареков. "От другата – отрочетата на Луканов: Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Георги Първанов, Румен Петков, Меглена Кунева и, разбира се, Иван Костов", продължи той. И добави, че мечтае един ден да си тръгне от политиката не през задния вход, като лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев, а като "един свой приятел", президента Петър Стоянов – през главния вход.


Бареков с почетния председател на движение "Гергьовден" Любен Дилов

© Юлия Лазарова

Бареков с почетния председател на движение "Гергьовден" Любен Дилов


"Имаше един български политик, все още го уважавам – Симеон Сакскобургготски. Той поиска 800 дни. Ние искаме управление, което ще си заслужим, най-малкото в рамките на два политически мандата. В средата на първия ще има рязко подобрение на икономическия климат в страната и доходите на хората. В края на първия мандат ще инициираме референдум за Велико народно събрание и конституционни промени за реформа в съдебната власт и институциите", представи Бареков краткосрочния си политически план. Добави, че ще се бори за намаляване на броя на депутатите, значително свиване на партийната субсидия и премахване на депутатския имунитет.


Бареков обяви още, че в следващите дни ще стане първият български политик, отворил публично всичките си авоари, държани "не в офшорни сметки, а в български банки". Щял да дари всичко, което има, на новата си партия "България без цензура", въпреки че нямало да може да издържа партията така, защото законът забранява големите дарения за формациите. Оттук нататък каузата ми е една – България, заключи бившият телевизионен водещ.


На конгреса присъстваха  Красимир Каракачанов и Румен Йончев, лидери на формациите, с които Бареков вече обяви, че ще си партнира - ВМРО и Земеделския народен съюз (ЗНС). От своя страна новият политик призова Румен Йончев, който е депутат в "Коалиция за България" от т.нар. гражданска квота, да напусне групата на левицата в парламента. "Хората в БСП в парламента не ви заслужават. Би следвало да напуснете тази безпринципна коалиция и да се присъедините там, където ви е мястото като земеделци и член на Европейската народна партия - в политическия център", обърна се Бареков към Йончев.


След като беше избран за председател на партията, той обяви, че е готов да се кандидатира и за евродепутат, за да има кой да бори политическата олигархия и мафията в България. Призова "Сергей Моников Станишев", "Бойко Цветелинов Бориславов" и "Лютви Не-знам-си-кой-си Местан" да се изправят срещу него, защото не е редно да се крият зад женски гърбове,  а той самият можел, веднъж избран, да си остане след това в България, защото имал достатъчно добри кандидати за евродепутати. Партията му щяла да се стреми към 4 места в европарламента и след като ги спечели, да поиска незабавни предсрочни избори.


Революционер


Бареков разказа как през февруари 2013 г. Излязъл при протестиращите по улиците, защото видял, че това, което правят гражданските сдружения "Сила" и "Граждански контрол" на Ангел Славчев станали национална кауза. "Милиони българи излязоха по улиците и като всеки редови български гражданин, а при мен революционният план е в повече, излязох на улицата, за да видя дали протестите са истински, или са организирани от мафия и олигархия, за да бутнат прозападното правителство на Борисов, както се твърдеше", каза той и добави, че вместо олигарси видял хора на неговата възраст – на по 40 години, а вече без зъби, без елементарни доходи. "Описани са в поемата на Гео Милев", разказа бившият водещ, очевидно имайки предвид поемата "Септември".


"Тогава събрах всички колеги и им казах: обръщайте камерите, отивайте при хората. Първоначално ще ви освиркат, може и да ви набият, но стойте там, дайте им думата, покажете ги без цензура, за да видят онези в Министерския съвет и в президентството какво е България днес. И революцията успя", заключи той.


Дисидент и репресиран


Върнахме се там, където започна всичко с Нешка Робева преди повече от 25 години. Когато българските интелектуалци надигнаха глас срещу обгазяването на Русе, върна се назад в историята Бареков и припомни, че Робева е сред делегатите в залата. "Тогава те искаха да няма цензура, да има социализъм с човешко лице. Сега имаме нужда от пренаписване на теорията на капитализма. Както се бореха за социализъм с човешко лице, такова е и моето послание – капитализъм с човешко лице", продължи той.


След това показа семейна снимка с прадядо си и двамата си дядовци. "На 10 септември 1944 г. единият млад мъж, Генко Бареков, прави последната разходка в живота си по главната улица на Пловдив. Питате какво се е случило? Никой не знае. Твърдят, че трупът му изплувал към Димитровград. Решили са, че не трябва да е жив, и са го убили като куче", разказа още Бареков, но уточни, че няма да спекулира с тази семейна трагедия. "Заради нея в моето семейство има забрана за участие в политиката, но днес я наруших, за да правя точно обратното", добави той. Последва минута мълчание в памет на жертвите, загинали в България, "независимо от своите идеологически виждания, идеи, другари, семейства".


Готови решения за всички проблеми, а на всеки ученик - таблет


Имаме готови решения за бедност, безработица, демографска криза и корупция, обяви политическата си програма новият кандидат-премиер. Щял да се фокусира върху повишаването на доходите и заетостта и повече сигурност за уязвимите групи, но обеща и реформа в съдебната система и изкореняване на корупцията. Призова в новия наказателен кодекс да не се премахва доживотният затвор, защото след неговото управление много политици щели да влязат задълго в затвора.


Обещанията му повтаряха политическата декларация, която по-късно делегатите приеха. Там са посочени провеждането на операция "Чисти ръце" за целия политически елит, децентрализация на местната власт, прогресивен данък, еднократен данък "Богатство" и други мерки. Сред тях – създаването на фирми с държавно участие за изкупуването и преработката на земеделска продукция, безплатен таблет за всеки ученик, 350 лв. Месечен стимул за второ дете за срок от 7 години, вдигане на минималната пенсия до 260 лв.


... И с лидера на "Екогласност" Емил Георгиев

© Юлия Лазарова

... И с лидера на "Екогласност" Емил Георгиев


Бареков завърши словото си със стихотворението на Вапцаров "Вяра", тъй като именно от вярата му идвала и неизчерпаемата му енергия.


Партньорите


Конгресът започна с изпълнение на националния и европейския химн, а преди Бареков приветствени адреси отправиха гостите и бъдещи партньори. Генерал Уесли Кларк, който щял да помага за изготвяне на социално-икономическата програма на "България без цензура", обяви, че за него е огромна чест да види "море от хора, от подкрепа и решимост за промяна и подобрение". Посочи, че демокрацията е процес, който се самопоправя, а когато политическите партии се опитат да постигнат нещо и не успеят да представляват интереса на мнозинството, обикновените хора се обединяват в граждански сдружения и търсят нови лидери. "Това е ново стъпало в демокрацията в България, а може би и в цяла Източна Европа", определи той движението на Бареков и му пожела успех в управлението.


Ейнарс Репше поздрави Бареков за намерението му "да внесе прозрачност и отчетност при управлението". Посочи корупцията като проблем, който не позволява благата да се разпределят правилно, но предупреди новия политик да не прекалява с антикорупционната реторика, ако влезе в управлението, защото дори най-съвестните държавни служители се плашели и спирали да вършат работата си, ако се прекали.


Последваха поздравления от гражданското сдружение "Сила", прочуло се с протестите срещу високите цени на горивата, които обещаха да помагат на новата партия, и от Единната народна партия на Мария Капон. А след това – от Любен Дилов – син и от сдружението "Евромайки", което излъчи и двама членове на националния съвет на новата партия – Калина Крумова и Даниела Колева.


Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, депутат в 38-ия и 40-ия парламент, обвини 24-годишното "псевдодемократично управление" за това, че българският народ е сред най-бедните и най-бързо изчезващите в Европа, и предупреди, че България "или тръгва нагоре, или умира. Нацията няма време за политически експерименти. През последните 5 месеца заедно с г-н Бареков и другите реализирахме най-различни инициативи – операция "чисти ръце", стратегия за демографската криза, идеи за ред и сигурност, акции срещу ЕРП-тата."


Всички, които носят отговорност за опустошаването на България, трябва да слязат от политическата сцена. Трябва да излязат от политиката (аплодисменти), обяви Каракачанов и получи бурни аплодисменти от публиката, която вееше сини знамена с жълта розетка със 7 лъча – символа на "България без цензура". "Следващата стъпка трябва да е за партньорство с нови политически формации, не участвали в прехода. А след това – управление на България в името на българските граждани", продължи лидерът на ВМРО.


"Ники, познаваме се от едни други размирни времена, в които сваляхме поредната глутница от политическата върхушка. Оттогава минаха едни 17 години, пожелавам ти със същата енергия, хъс и висок скок да продължиш в това ново начинание", обърна се той към Бареков.


Румен Йончев от ЗНС обяви, че Бареков, за разлика от другите политици, може да гледа хората в очите, защото не е омърсен от 25 години преход.


Значки - подарък за делегатите

© Юлия Лазарова

Значки - подарък за делегатите


"Както земеделският съюз, така и вашето движение е създадено на площадите сред хората, а не в политическите кабинети, където в последните години ври и кипи политически инженеринг. Тези хора не могат да бъдат събрани в един кабинет", обърна се той към делегатите и обеща подкрепа в предстоящия дълъг и труден път. Предвиди и първа победа – на предстоящите евроизбори.


Конгресът приключи за около 5 часа, а Бареков пожела на делегатите да се приберат живи и здрави по домовете си и да разказват на какво са били свидетели.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK