Новите окупатори на университета обявиха, че са обект на пропаганда

Софийският университет отново е окупиран

© Юлия Лазарова

Софийският университет отново е окупиранНовата окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който започна през нощта в петък срещу събота, ще продължи, а организаторите й обобщават, че вече са станали обект на пропаганда от страна на ръководството на университета и на държавата. 


По-рано днес ректорът проф. Иван Илчев получи разрешение от Академичния съвет да предприеме действия срещу окупаторите и потвърди готовността си да сезира прокуратурата. Премиерът Пламен Орешарски, помолен от медиите за коментар, изрази съгласие да приеме техни представители и да коментира тяхното искане за оставката му, но "би се радвал да има и други конструктивни искания", за да бил по-ефективен диалогът. Зам.-ректорът Милена Стефанова пък, цитирана от "Фокус", ги обвини, че  "са изгонили охраната на сградата и са се опитали да заключат с вериги шефа й". 


Участниците в протестната акция добавят, че очакват младежката организация на БСП да организира щурм на Ректората утре. 
В края на деня те отговарят на коментарите по свой адрес чрез "Фейсбук": 


"С Орешарски можем да разговаряме само и единствено след оставката му, коментирайки справедливата присъда за престъпните деяния и решения на 42-рото Народно събрание".


По повод "желанието на Илчев да викне полиция на територията на Ректората," казват, че "полиция в университета не се е появявала дори и през 50-те. Тогавашната сталинска милиция не е влизала в Ректората". Според тях, "не стига, че ректорът не защити автономията от произвол, ако сега сам извика милицията може да надмине дори и Стати Статев (бел. ред. - ректорът на УНСС, който покани протестиращите да емигрират) по абсурдност на поведението.


Те  наричат казаното от доц. Стефанова публична лъжа и поясняват, че "шефът на охраната на СУ е в отлично здраве и настроение и е сред нас, обезпечавайки възможни проблеми на територията на сградата". Те поправят зам.-ректора, която в изказването си пред медиите сбъркала името на шефа на охраната с управителя на сградата, който си бил тръгнал по собствено желание. 


Протестиращите информираха, че днес в университета са били 40-50 души и са готови да приемат и подкрепящи ги граждани. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK