Граждани дойдоха пред Ректората в подкрепа на окупацията, Студентският съвет - против (допълнена)

Това е втора окупация на университета, но не всички от "Ранобудните студенти", участвали в първата, я подкрепят.

© Юлия Лазарова

Това е втора окупация на университета, но не всички от "Ранобудните студенти", участвали в първата, я подкрепят.Около 50-60 души дойдоха пред Ректората в знак на солидарност с подновената окупация на сградата на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи dariknews.bg.


По информация на медията проявата е част от традиционния антиправителствен протест, при който всяка вечер граждани изминават маршрута между Министерския съвет и Народното събрание. 


Участниците в акцията скандираха "Оставка" и носеха плакати със същия призив, съобщи БНР. 
Протестът протече мирно. 


Участниците в блокадата на университета обявиха, че ще обявят позицията си утре по обед пред медиите. Междувременно в социалните мрежи започва организация на противниците на техните действия. 


Студентският съвет на университета в декларация се обяви против повторната окупация и призова ръководството на висшето учебно заведение да предприеме необходимите действия за възобновяването на учебния процес. Ректорът вече получи съгласието на Академичния съвет да задвижи процедурите и съобщи, че възнамерява да се обърне към прокуратурата. 


"Актът, извършен от нестуденти и студенти на Софийския университет, в същността си пренебрегва интересите на доминиращото мнозинство от студентите въпреки потвърдилата се неефективност на тази форма на граждански протест. Окупацията пречи - и това не е тесногръдо "обвинение", а констатация на обективното състояние на нещата. Ние считаме на свой ред, че не може студентската (и изобщо академичната) общност да бъде поставяна пред свършен факт - да се търси социална промяна в пълна несъгласуваност с една конкретна част от този социум! Ставаме свидетели на начеващата порочна практика всеки път, когато дадена група граждани по своя преценка реши (основателно или не), че общественият ред трябва да бъде променен, Ректоратът и академичният живот на СУ да бъдат заложници на тези интереси", се посочва в декларация на Студентския съвет.


В подкрепа на гражданския протест се обявиха и онези от преподавателите, които стояха и зад "Ранобудните студенти" и призоваха за ненасилие.  "Споделяме цели и ценности с тях – искаме морал и почтеност в политиката, върховенство на закона, прекъсване на връзките на политическия елит с олигарси и организирана престъпност. Затова и продължаваме да настояваме - оставка на правителството на г-н Орешарски, разпускане на 42-то Народно събрание, избори, граждански контрол на всички институции и власти, демонополизация на медиите. Борим се за бъдеще на България в Европейския съюз и цивилизования свят", пишат преподавателите. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK