Това е тероризъм, Ректоратът е взет за заложник, обяви проф. Баева

Това е тероризъм, Ректоратът е взет за заложник, обяви проф. Баева

© Георги МарчевТова е тероризъм. По всички определени, това е незаконно действие. Сградата на Ректората е взета за заложник", това каза днес при опит да влезе в окупираната сграда на Софийския университет проф. Искра Баева. Тя се появи около девет часа с група студенти от студентския съвет на СУ и поиска да влезе в Ректората.


Това предизвика около десетминутна кавга между пазещите входовете и неподкрепящите действията на окупаторите. Баева изрази недоволство, че е трябвало да проведе лекция в 9 часа, която не може да се състои.


С Баева беше и професор Петър Делев от факултета по история, който също настояваше да бъдат премахнати веригите. В размяната на реплики се стигна до викове и взаимни обвинения. Студенти обвиниха проф. Баева, че тя никога не е подкрепяла окупация на Ректората при случаите през предишни години.
Баева отвърна, че мястото за протест не е в университетът, а на улицата и пред Народното събрание. В спора се включиха членове на студентския съвет, които посочиха, че вътре предстои разбиване на аула 272, която е заключена. Освен това царял пълен хаос, а в сградата имало много хора, които не са студенти.


На тези обвинения окупаторите отвърнаха, че студентският съвет е известен "като малкото БСП". "Това е клевета, студентският съвет няма право да изразява политически пристрастия", отвърна момче от организацията. По думите му те настояват само да се спазват конституцията и законите.


След приключването на спора отвъд загражденията има няколко служители на администрацията, които не могат да влязат, десетина недоволни от окупацията и няколко протестиращи, сред които блогърът Асен Генов. Очаква се около 10 часа да има пресконфренеция на студентите окупатори.


Въпреки слуховете за полицейско нахлуване рано тази сутрин такова нямаше. В района не се виждат служители на реда.


В неделя ректорът на университета проф. Иван Илчев получи разрешение от Академичния съвет да поиска прокурорско нареждане за влизане на полиция в сградата.


Днес сутринта се появи шефът на охраната на СУ. Вчера имаше информации, че той не е бил допуснат в сградата. Днес той отрече това и обясни, че следи за реда в сградата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK