Сметната палата намери пропуски при двама от здравните министри на ГЕРБ

Сметната палата намери пропуски при двама от здравните министри на ГЕРБ

© Красимир ЮскеселиевСметната палата откри пропуски в работата на двама от здравните министри в правителството на ГЕРБ - д-р Стефан Константинов и Десислава Атанасова. Те са свързани с дейността им по упражняване правата на държавата в търговски дружества с държавно участие в капитала през 2011 и 2012 година и са установени при одит.


От Сметната палата отбелязват, че тогава Здравното министерство е било оглавявано от Константинов и Атанасова и че двамата носят отговорност за взетите управленските решения.


През одитирания период – от 1 януари 2011 г. до 31 декември 2012 г. - министърът на здравеопазването упражнява правата на държавата в 80 търговски дружества. От тях 68 са лечебни заведения - търговски дружества, 7 дружества са с друг предмет на дейност (нелечебни търговски дружества) и 5 дружества са с миноритарно държавно участие, които не подлежат на одит. Със 100% държавно участие са 48 търговски дружества, посочват от Сметната палата.
Десислава Атанасова, сега депутат от ГЕРБ

© Юлия Лазарова

Десислава Атанасова, сега депутат от ГЕРБ


Според експертите констатираните пропуски са резултат от несвоевременно взети решения от министъра, липса на координация на действията между структурните звена в министерството и недостатъчен контрол за осигуряване на ефективно изпълнение на правомощията му в държавните лечебни заведения.


Липсват контролни процедури за преобразуване и/или сливане на дружества, за поддържане на актуална информация в регистъра на търговските дружества в министерството и за изпълнение на бизнес програмите на дружествата, посочват в съобщението си от Сметната палата. 


Няма ред и критерии за избор на ликвидатори, за иницииране на конкурси за избор на управителни органи, за назначаване на контрольори, за изготвянето на тримесечни доклади за финансовото състояние, за утвърждаване на бизнес програмите, за избор и освобождаване на регистрираните одитори и освобождаване от отговорност на управителите и членовете на Съвета на директорите, гласят още изводите на одиторите.


Стефан Константинов, бивш здравен министър

© Георги Кожухаров

Стефан Константинов, бивш здравен министър


Не са създадени условия за своевременно осчетоводяване на дяловете/акциите на държавата при промяна на капитала на лечебните заведения – търговски дружества. Не са въведени процедури за контрол по осчетоводяване на дялове/акции на държавата. 


От министъра на здравеопазването е изградена система за упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала, но тази система не обхваща всички дейности на министъра по упражняване на тези права. 


През одитирания период министърът на здравеопазването е издал 9 разрешения за продажба на дълготрайни активи - четири за продажба на недвижими имоти и пет за продажба на дълготрайни материални активи. Наличната документация в министерството е непълна и недобре съхранена. Одиторите са изискали и няколко лечебни заведения са предоставили липсващите в министерството документи за продажбите.


Здравният министър е дал 10 разрешения на изпълнителните директори на ЕАД за отдаване под наем на дълготрайни активи. За някои от процедурите липсват икономическа обосновка, извлечения от инвентарни книги, протоколи, не са приложени пазарни оценки на наемни цени и документ за собственост.


Лечебните заведения-търговски дружества не са предприели ефективни действия за усвояването на целево предоставените средства за капиталови разходи, в резултат на което за одитирания период и предходните три години не са усвоени около 23,1 млн. лв., констатират одиторите. 


По време на одита от страна на ръководството на министерството са предприети действия за отстраняване на някои от пропуските, посочват още от Сметната палата.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 688 Любопитно

  "в резултат на което за одитирания период и предходните три години не са усвоени около 23,1 млн. лв., констатират одиторите" лошо няма поне са спестили "

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1896 Любопитно

  Цитат от коментар #0:"Лечебните заведения-търговски дружества не са предприели ефективни действия за усвояването на целево предоставените средства за капиталови разходи, в резултат на което за одитирания период и предходните три години не са усвоени около 23,1 млн. лв., констатират одиторите."

  И как са изтървали та не са ги "усвоили"? Некадърници или не са се разбрали КОЙ?

 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  При тежката артилерия е така - калинчици...

 4. 4 Профил на limbize
  limbize
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#3] от "Доби ВЕЛКОВ":

  Може само да те радва, че не са "усвоени" 23 млн. лева. Специално при капиталовите разходи за болници се крадат над 50% от средствата.

 5. 5 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Няма проблеми, новата министърка ще усвои в повече...

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Прочетох внимателно констатациите и повечето от тях са бош-лаф. Изглеждат на неща изсмукани от пръстите.

  Неща като "несвоевременно взети решения от министъра, липса на координация на действията между структурните звена в министерството и недостатъчен контрол за осигуряване на ефективно изпълнение на правомощията му в държавните лечебни заведения"

  В същото време единствените споменати суми са едни 23 милиона, при това пари неусвоени от болниците, т.е. останали в държавата. Какво стана с големите финансови разкрития обещани от Орешарски и Станишев. Май ударихте на камък другарчета.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 7. 7 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1394 Весело

  До коментар [#6] от "emil":


  [quote#6:"emil"] Какво стана с големите финансови разкрития обещани от Орешарски и Станишев. [/quote]
  Чекай малко, де!!!
  Като наближат изборите, сега нема да си гърмат патроньете...

 8. 8 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6890 Неутрално

  а новата министърка кога ще я одитират

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  До коментар [#8] от "peni_nikol.53.":


  [quote#8:"peni_nikol.53."]новата министърка кога ще я одитират [/quote]
  Като приключи бюджетната година...

 10. 10 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#6] от "emil":

  То щото и за тях тея неща са бош лаф и за всичките им колеги от други правителства, та затова здравеопазването е на такова ниво. Какво ще каже бош лаф - да следиш за правилното функциониране на болници и дружества пряко подчинени на теб. Това са дружества, които получават пари от държавата и се очаква да работят добре и да са на печалба, да успяват да инвестират в база и да не задлъжняват. И тъй като е бош лаф, всички тея дружества/болници са на загуба, биват ежегодно субсидирани от държавата, а материално-техническата им база е на нивото след втората световна.

 11. 11 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 473 Любопитно

  Какво значи "не са усвоени"? Не са присвоени? Някои казват "спестени", но може би не са отишли за здравеопазване?! При положение, че там има огромни ями и все няма пари за пътеки, животоспасяващи лекарства и т.н. и т.н.. Нещо като небрежно изпълнение на задълженията или отиват в друг ресор по нужда? Та какво значи "не са усвоени" ?!
  От статията разбирам, че по време на одита са взети мерки за отстраняване на "пропуските", което значи че от края на одитирания период до сега нещата са продължават да бъдат същите!!
  Ами няма ли някой да носи отговорност по някакъв начин ве??

 12. 12 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Цитат:По време на одита от страна на ръководството на министерството са предприети действия за отстраняване на някои от пропуските, посочват още от Сметната палата.

  Значи някой пропуски са отстранени.Иначе излиза че и тези няма да го направят.
  А иначе за всичко си има отдели в министерството.минитъра няма как да знае всичко.В един завод директора неможе да обхване цялата дейност,а какво да говорим за цяло министерство.
  Много ми прилича на ОПОРНА ТОЧКА,цялата работа.50% истина,50% лъжа,и ето ти НОВИНА БОМБА!!!

  sdg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK