Румен Йончев - земеделец, в десницата, левичар, гласът на Бареков

Очаква се в най-скоро време Румен Йончев да напусне парламентарната група на левицата.

© Велко Ангелов, Капитал

Очаква се в най-скоро време Румен Йончев да напусне парламентарната група на левицата.В десницата, край Яне Янев, в коалиция НАПРЕД, в левицата, при Николай Бареков... Малцина политици отговарят на този профил, но по-досетливите вече знаят, че става въпрос за Румен Йончев - понастоящем председател на Земеделски народен съюз - член на дясната Европейска народна партия (ЕНП), все още депутат от "Коалиция за България" и пръв съратник на провъзгласилия се за политик бивш телевизионен водещ Николай Бареков.


В края на миналата седмица името на Йончев нашумя покрай поредния скандал заради съмнителни задгранични пътувания на депутати - в неговия случай до Тайван, на разноски на домакините. Медийният интерес се фокусира върху Йончев още в края на декември, когато Бареков го обяви за своя глас в парламента. В събота той подкрепи новоучредената партия "България без цензура", а очакванията са ЗНС да участва заедно с формацията на Бареков на евровота и Йончев да е в листата.


В началото на годината Йончев разясни, че освен "ясната и категорична позиция на "България без цензура" за изчистване на българската политика от всичката мръсотия, натрупана през прехода, и нов старт за българската държавност", с Бареков го събират и много други виждания. "Единствено Николай Бареков в момента има куража да обикаля най-малките населени места, изостаналите и забравени региони на България, да се среща и да разговаря с хората и да търси решения на техните проблеми", смята той.
Десен в левицата


Земеделският съюз, чийто лидер е Йончев, беше член на Европейската народна партия от 2007 г., когато българският съд призна ЗНС за легитимен след дело със земеделците на Анастасия Мозер, до вчера. В същото време Йончев е депутат от левицата, без партията му да има коалиционно споразумение за това. Той попадна на второ място в листата на БСП в Монтана като представител на т.нар. гражданска квота - лично предложение на лидера Сергей Станишев. Румен Йончев твърди пред "Капитал", че двамата работили много добре по време на кампанията за референдума за АЕЦ "Белене" в началото на 2013 г. и оттам е познанството им.


В листите на БСП обаче попадна и друг член на ръководството на ЗНС - организационният секретар Хранимир Генчев беше на неизбираемо място в Перник. В интервюта от миналата година Йончев обяснява участието си в парламентарната група на БСП като първа крачка към обединение на земеделците - коалиционен партньор на БСП от години е левият Земеделски съюз "Александър Стамболийски" с председател Спас Панчев.


Сегашното битие на Йончев костваше членството на ЗНС в европейската десница, а Бареков се канеше да ползва като ракета-носител именно ЗНС за бързо приобщаване на формацията си в ЕНП. ЗНС беше изключен вчера на заседание на политическата асамблея на ЕНП в Брюксел с 46 гласа "за" и 8 "против".


Протестни писма срещу оставането на ЗНС в ЕНП бяха изпратили лидерите на всички членуващи в европейската десница български партии – Бойко Борисов (ГЕРБ), Радан Кънев (ДСБ), Божидар Лукарски (СДС), както и Петя Ставрева и Анастасия Мозер от "Обединени земеделци". В ЕНП не могат да участват партии, които са идейно безпринципни", заяви българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев. Аргументите на българските податели са няколко - заради участието на председателя на земеделците в "Коалиция за България", заради това, че е "гласът на Николай Бареков", и с настояване да се провери членската маса на ЗНС.


"В БСП не ви заслужават"


На конгреса на "България без цензура" в събота Бареков призова Йончев да напусне групата на левицата в българския парламент. "Хората в БСП в парламента не ви заслужават. Би следвало да напуснете тази безпринципна коалиция и да се присъедините там, където ви е мястото като земеделци и член на Европейската народна партия - в политическия център", обърна се Бареков към Йончев. Той пък коментира, че ще изчака решение на партията си, макар тя да няма нищо общо с решението на Йончев да се кандидатира за депутат от листите на левицата. ЗНС имаше своя регистрация за предсрочния парламентарен вот през май 2013 г., но така и не участва със свои кандидати.


"Както земеделският съюз, така и вашето движение е създадено на площадите сред хората, а не в политическите кабинети, където в последните години ври и кипи политически инженеринг. Тези хора не могат да бъдат събрани в един кабинет", обърна се Йончев към делегатите и обеща подкрепа в предстоящия дълъг и труден път. Предвиди и първа победа – на предстоящите евроизбори, и обяви, че Бареков, а не Борисов е естествен партньор на ЕНП.


Откъде тръгва


42-годишният Йончев винаги се е занимавал с външна политика, още като международен секретар на БЗНС - Народен съюз на Анастасия Мозер, където за кратко присъстваше и Яне Янев, но преди да оглави  РЗС. От земеделския съюз на Мозер излезе и ЗНС.


През 2006 г. за председател на ЗНС е избран Стефан Личев. По това време Йончев е в Постоянното присъствие на формацията. Личев заедно с Борислав Китов бяха част от АБВ на Георги Първанов през 2010 г. На 39-ия конгрес на ЗНС през 2012 г. е избран нов председател - Румен Йончев. По стечение на обстоятелствата той е добре познат в европейската десница.


През 2009 г. Йончев беше втори в кандидатска листа за евродепутати на коалицията НАПРЕД след Любен Дилов-син. В нея влязоха формациите ВМРО – Българско национално движение, Земеделски народен съюз, движение "Гергьовден", Единна народна партия на Мария Капон. Освен ЗНС и ВМРО на Красимир Каракачанов подкрепя проекта на Николай Бареков, а на конгреса му бяха забелязани и представители на другите две формации от разтурилата се преди парламентарния вот през 2009 г. коалиция НАПРЕД.


Според биографията му на кандидат за евродепутат кариерата на завършилия "Международни икономически отношения" в УНСС Йончев започва през 1995 – 1997 г. като съветник на зам.-председателя на доминирания от БСП парламент Атанас Железчев (бивш земеделец от съюза на Мозер). Железчев пък се кандидатира за вицепрезидент през 2001 г. на Богомил Бонев, а по-късно става заместник на Яне Янев в основаната през 2005 г. партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) като правоприемник на Народен съюз - БЗНС.


Наскоро Йончев коментира, че ЗНС има "много богат коалиционен опит, дори в исторически план, и той ни помага да бъдем адекватни".


Интереси в земеделието, акции във "Водстрой 98" АД


След падането на кабинета "Виденов" по времето на правителството на ОДС на Иван Костов Йончев е председател на съвета на директорите на "Водно стопанство" ЕАД от 1997 г. до 1999 г. През 1998–1999 е управленски консултант на американската компания "Сийборд корпорейшън", която по това време купува "Винпром - Русе".


През 1999 г. Йончев е назначен зам.-директор на Държавен фонд "Земеделие" и на поста остава до края на управлението на ОДС. Той е ръководител на екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД.


При кабинета "Сакскобургготски" той е мениджър в "Смарт бизнес солушънс" ЕООД, собственост на съпругата му Катя Чукарска-Йончева. Тя пък е сестра на друг виден земеделец - депутата от миналия парламент Димитър Чукарски, който влезе с листата на РЗС на Яне Янев, но бързо напусна групата и стана един от 6-мата отцепници от партията на Яне Янев, който подкрепи правителството на Борисов и гарантира мнозинството на ГЕРБ в миналия парламент.


От 2004 до 2007 г. Йончев е зам. изпълнителен директор на "Мегатрон" ЕАД. От 2007 г. е управител на "Би Джи Ар Капитал" ЕООД. През 2009 г. е бил кандидат за шеф на фонд "Земеделие" заедно с Калина Илиева, която беше назначена.


Името на Йончев се свързва и с известната като "фирмата на властта" "Водстрой 98" АД (финансирана от Корпоративна търговска банка). Дружеството е сред желаещите да строят газопровода "Южен поток" и участва в почти всички големи обществени поръчки. Справка във фирмения регистър ДАКСИ показва, че Йончев не участва в управлението на "Водстрой 98", както и в "Би Джи Ар Капитал" ЕООД и "Имеджин". Йончев обаче е собственик във "Водстрой 98" АД с дял 14.793%, а в декларацията си пред Сметната палата от 2004 г. е посочил, че има 2300 акции в дружеството, купени за 23 000 лв. Във встъпителната си декларация като депутат пред одитната институция Йончев е посочил, че има на влог 49 хил. евро, а спестяванията на съпругата му са близо 110 хил. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK