Позитивният ефект от окупацията е в призива за обединение, смятат преподаватели

Позитивният ефект от окупацията е в призива за обединение, смятат преподаватели

© Юлия ЛазароваПризивът на студентите за обединени действия на всички протестиращи, включително опозиционни политически сили, протестни групи, граждански организации, за предизвикването на предсрочни избори, е важно развитие и позитивен ефект от окупацията. Това е оценката на преподавателите, подкрепящи "Ранобудните студенти", която се съдържа в разпространената днес от тях декларация по повод прекратяването на тази форма на протест. 


в нея се изразява подкрепа за вече изразената готовност за подобно сътрудничество и съгласие със студентите, че бездействието в настоящия момент е неоправдано.


"В създалата се ситуация решението на студентите да отменят втората окупация на Ректората  на Софийския университет "Св. Климент Охридски" е правилно и отговорно: протестните акции не са самоцел, а се стремят да получат бързо широка обществена подкрепа, за да могат да осъществят своите цели", пишат преподавателите. 
Те подчертават, че "въпреки разочарованието от непосредствените ефекти на тази окупация, студентите, които я извършиха, поставиха отново на дневен ред основния политически въпрос на страната: необходимостта от оставка и предсрочни избори".


"Не може да се управлява без доверие. Нека правителството и парламентът – проиграли основанията на своята легитимност - не разчитат на примирението на хората", предупреждават представителите на академичните среди.


Те изразяват несъгласие с оценката на студентския протест, която ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев направи. Той нарече окупацията "престъпно обсебване на публична собственост", участниците в нея - "по-малко интелигентни от предишните", а искането им за оставката му сравни с "калта, която цапа".

"Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания", пишат преподавателите. Те напомнят, че "разминаването в идеите за постигането на тези искания не е повод за пренебрежителни и омаловажаващи изказвания за тях и за хората, които искрено се стремят да допринесат за реализацията им". 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  Тези млади хора са идеалисти,но според мен постигнаха целите си.Елате днес на протеста и ще видите!

 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Дневник, пишете името на автора на статиите - така е коректно

  Имената на подписалите тази "декларация" преподаватели, може и да не споменавате.
  Лесно се разпознават по стила и тона - хора и друг път смесвали желаното и действителното, и проявяващи безмерна нескромност, говорейки от името на "академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната", които разбира се, са умни, красивии т.н.. И които самите изпадат в смешно и нелепо противоречие с последните окупатори, кото признаха, че са получилипочти нулева подкрепа.
  Сега на кого да вярваме?

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Просто се изпусна момента. Опозицията ни е разединена и се интересува само от своите рейтинги. Сега вече е късно, а и недоволните в обществото нямат нагласата.

 4. 4 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 638 Неутрално

  На всички управляващи трябва постоянно да се показва, че са временни играчи на политическата сцена и тези, които не се справят няма да бъдат извикани на "БИС"! Дори начина на показване да е по-малко приемлив за голяма част от обществото!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Този невзрачен опит беше съвсем излишен, превърна се във фарс и така омаловажи и предишната окупация, Не смятам, че някой го организира нарочно, но това не намалява отрицателния ефект-вредата от глупостта не е по-малка от вредата от преднамерени и целенасочени действия. Смятам, че това беше поредното ялово изпълнение на РБ, които така и си останаха с това, което заработиха- отрицание и насмешки.

 6. 6 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 624 Неутрално

  както пееше покойния Т.Колев "Не бойте се деца,баща ви е невинен" и вие деца не сте виновни,че мечките спят зимния си сън и никакви тъпани не могат да го събудят,а само като му отнемат държавната близалка и биберона.
  и още нещо, за ужас на Г Е Р Б Е Р И Т Е-техния повратлив близнак ББ,ако беше истински мъж и управник,щеше категорично да напусне този вмирисал се,като каца със зеле Парламент и тогава подкрепен от гражданите и останалите партии сегашните управници щяха да бъдат изметени,но за съжаление ББ е неадекватен и като политик и като опозиционер/не се сърдете пред истината/!

 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Най-позитивното от последната окупация, ще е смяната на охранителната фирма, поне да има нещо полезно от тази простотия.

 8. 8 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Всъщност "Ранобудните" оплескаха работата. Не знам кой ги командваше ама с тяхното " Ние сме независими" от партии всъщност осраха работата и се загуби енергията. Независими ича само в гробищата. Независими от всичко и от всички. На белия свят е важна силата и парите. Сега вече стана ясно дори и на албанския реотан Радан , че сам се ходи само в тоалетната.Да излязат пред хората и да действат. Това казаха студентите и ни оставиха......

 9. 9 Профил на Светлана
  Светлана
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ранобудните се "измулиха" още по тъмно, явно някой, който трябваше да им плати, не дойде предната вечер...

 10. 10 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Започнах да мисля че си заслужаваме управлението и ако не ги оставим тотално да се насерат ще продължават да ни се качват на главата. Като си спомня как се мятаха като риби на сухо през 1997-ма въпреки че бяха стигнали дънато и как и тогава го усукваха и до последно търсеха някакви вратички не виждам как и сега ще я дадат тая власт само защото някой им я поискал. На всичкото отгоре и народът ни си заслужава наказанието и за глупостта си, и за неправилното гласуване, и за лашкането насам-натам, и за ходенето за гъби. И най-вече за неспособността да се обединим срещу общата напаст щото така сме още от преди падането под туеско. То ако ти дават всеки месец да си сменяш правителството как и кога ще си научиш урока. Затова ей така 4 години дозабиване със заеми и прескъпо изкупуване на приватизираното, спиране на фондовете и тотално излагане пред партньорите ни от ЕС и НАТО и тогава пак на избори. Ако пък пак не ни е дошъл акълът тогава пак бой и оная работа докато се научим.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 11. 11 Профил на многодобре
  многодобре
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Дните на това правителство са преброени.Остават им малко.Всеки един протест е от полза.Оставка,нови избори,лустрация!

  magazinitisia
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2780 Весело

  До коментар [#2] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Ти нали на Кутев вярваш?

 13. 13 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Ние от малцинството ... на ретроградните маргинали нерегистрираните в социалнаТА (?!?) мрежа бихме били много благодарни на уважаемите журналисти, когато се позовават на призиви, декларации, ултиматуми и жалейки публикувани в таз terra incognita да не се ограничават само до преразказ с елементи на разсъждение. Изострената ни сетивност и емпатия към други малцинства ни прави скептични към екзакността на устойчиво членуваната форма на обобщения към актуални групи от протагонисти като студентиТЕ и преподавателиТЕ.

  #killwhitey
 14. 14 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Окупацията има много позитивни ефекти, защото Ранобудните, Радан Кънев и Глишев веселят народа така, както никой не го е веселил след Бай Тошо, Тодор Колев и Тошко Козарев.

 15. 15 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#1] от "hodounski":

  протестът има нужда от няколко седмици или месеца за презареждане и ново изригване.

  шумкаро-фашистите ще парират всеки опит за протести, ако става въпрос само за 2-3 хиляди човека. но дори и пак да сме 30-40-50 хиляди и да напълним Цариградско шосе, ако ефективно не превземем няколко министерства, мин. съвет и Парламента, шумкаро-фашистите няма да си отидат доброволно. независимо от всичките избори, които им предстои да изгубят...

  РЕФОРМИ !
 16. 16 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Любопитно

  До коментар [#12] от "hodounski":
  ?!?

  Не ме разочаровайте. Кутев тук не е важен и интересен
  Декларацията е пълна със заклинания в типично комунистически стил. И крайно противоречива
  Например:
  "Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания", пишат преподавателите. ''

  А ето какво казват т. н. втори окупатори:
  "Подкрепата беше пасивна
  Блокадата приключи без да постигне целите си, защото не стигна подкрепата отвън - заяви пред БНТ Манол Глишев. И т.н..."

  Е, Вие на какво вярвате...
  Аз на очите си - вчера отвън, пре СУ имаше не по-вече от 40-50 подкрепящи

 17. 17 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#11:"многодобре"] Дните на това правителство са преброени.Остават им малко[/quote]

  Съвсем мъничко още - още малко напън във Фейсбук, още малко двудневни окупации на университети (държавни - някой да не се обърка да окупира НБУ или АУБ!), още малко митинги пред НС, събиращи около сто човека, още два-три боядисани паметника и ей го - пада!

 18. 18 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 93 Весело

  [quote#15:"Rage Against"]протестът има нужда от няколко седмици или месеца за презареждане и ново изригване.

  шумкаро-фашистите ще парират всеки опит за протести, ако става въпрос само за 2-3 хиляди човека. но дори и пак да сме 30-40-50 хиляди и да напълним Цариградско шосе, ако ефективно не превземем няколко министерства, мин. съвет и Парламента, шумкаро-фашистите няма да си отидат доброволно. независимо от всичките избори, които им предстои да изгубят... [/quote]

  Тва костомолците нямате никаква връзка с реалноста - кви 50 хил., бълнувате...става дума за 300 реститута от района на Витошка. Боже, боже...

 19. 19 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Протестиращите преподаватели бяха в много трудната ситуация да избират между това да отворят път за едни постоянно връщащи се окупации или да се отрекат от позицията на подкрепящи протеста.
  Мисля, че се справиха добре със задачата.
  Дано повече хора успяваме в такива трудни ситуации да бъдем едновременно последователни и разумни.

 20. 20 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#16:"ПРОРОК ИЛИЯ"]"Огромната част на академичната общност на Софийския университет – както и мнозинството в страната - подкрепя протестите и основните им искания", пишат преподавателите. '' [/quote] Да оставим "страната" на социолозите (които питат "подкрепяте ли студентите", но не питат "подкрепяте ли окупацията на Ректората на СУ от студенти"
  Но как решиха тези преподаватели, че са "огромната част" на въпросната общност? Броиха ли се, референдум ли правиха в СУ?

  С голяма доза достоверност, точното твърдението е малко по-длъжко:
  "Огромната част от академичната общност на Философския факултет на Софийския университет, както и колегията от НБУ, подкрепя..." и т.н.

 21. 21 Профил на minerva
  minerva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "znaya":

  Да, блестящо се справиха, точно като Пилат Понтийски. При това в последната удобна минута, а последователността в случая си има друго име.

 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#21] от "minerva":

  Дадоха им два дни с мълчанието си.
  Похвалиха ги накрая.

 23. 23 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Неспособността си да се обединим срещу общата напаст"-
  това е причината за неволите ни. Мнооого точно казано!
  Много видни форуци само като чуят за ББ, пощръкляват, забравяйки единия милион гласа, които стоят зад него.
  . При това положение защо се чудим и възмущаваме, че Дръндарският циганин ни управлява?

 24. 24 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Анализатори във форума колко щеш!Разминаването е толкова драстично както при последните изследвания на "Алфа Рисърч" и "Галъп".В тази връзка си спомням думите на един наш бивш политик, че нашите социолози трябва да бъдат подложени на "стрес тест".Правителството перманентно ни подлага на СТРЕС ТЕСТ ,което неминуемо ще доведе диаметрално противоположните "анализи " във форума да се сведат в рамките на статистическата грешка.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 25. 25 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мильо Лудия":

  боже, боже, а?

  а защо толкова се изплашихте от 600 реститута, че събрахте изметта и я хранихте с кренвиршки и 2 влака й наехте, за да ви подкрепи на Орлов мост?

  Пильо,
  да знаеш, че ако пак се стигне до там да ви изхвърляме от парламента, партийката ви няма да си намери отново място в София.

  РЕФОРМИ !
 26. 26 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 93 Весело

  [quote#25:"Rage Against"]
  25
  22:52
  28 яну, 2014

  Отговор


  До коментар [#18] от "Мильо Лудия":

  боже, боже, а?

  а защо толкова се изплашихте от 600 реститута, че събрахте изметта и я хранихте с кренвиршки и 2 влака й наехте, за да ви подкрепи на Орлов мост?

  Пильо,
  да знаеш, че ако пак се стигне до там да ви изхвърляме от парламента, партийката ви няма да си намери отново място в София. [/quote]

  Мисля, че точно твойка партийка изхвърча от парламента и в момента се опитва да влезе в него през задния вход без да се явява на избори, щото знае, че няма как да стане по друг начин.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK