Парламентът ще прекрати процедурата за избор на главен съдебен инспектор

Парламентът ще прекрати процедурата за избор на главен съдебен инспектор

© Анелия НиколоваПарламентът ще започне заседанието си днес с предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор. 


Искането е внесено от зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП) и шефа на правната комисия Четин Казак (ДПС). Двамата са вносители и на единствената кандидатура за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет-  съдия от Върховния административен съд Веселина Тенева.


Аргументите на управляващите да спрат процедурата са два. Едната причина била липсата на подкрепа от ГЕРБ за кандидатурата на Тенева, заради което предложението не може да се постигне нужното мнозинство от минимум две трети от гласовете. Втората - забележките на Европейската комисия в последния мониторингов доклад. Явно при така сложените обстоятелства се усети нагласата на ЕК, че започната процедура не ги удовлетворява, въпреки че ние нямаме вина, че кандидатът е един и никой друг не даде предложения, поясниха от управляващото мнозинство. 
В началото на годината от ГЕРБ обявиха, че са против процедурата, и настояха за удължаване на срока за внасяне на номинации.


На 18 декември м.г. парламентарната правна комисия прие правила за избор на главен инспектор на Висшия съдебен съвет, според които между Коледа и Нова година изтече крайният срок за издигане на кандидати за поста. На 27 декември, часове преди изтичане на последния срок, Казак и Манолова внесоха в деловодството на парламента кандидатурата на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Веднага след откриването й процедурата беше критикувана от магистратската гилдия, неправителствения сектор и опозицията. 


Инспекторатът към Висшия съдебен съвет беше създаден през 2007 г. с идеята, че ще проверява администрирането на делата в съда и прокуратурата и така ще гарантира повече прозрачност и отчетност на съдебната власт.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  да така е , тройната коалиция пак се оля .

 2. 2 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  А защо трябваше въобще да я предлагат.... И пак въпроса КОЙ. Не ,че не знаем...........ОСТАВКА.......

 3. 3 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2828 Любопитно

  Борисов провали гласуването за Догановата съдийка...да видим сега деформаторите какво ще пищят...

 4. 4 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  въпреки че ние нямаме вина,
  ...........
  Не, те никога нямат вина.Срам също нямат.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 981 Неутрално

  [quote#3:"BGman1"]да видим сега деформаторите какво ще пищят...[/quote]

  Е как - те вече заявиха, че ПЪРВИ се били обявили "против".......
  Не че това би имало някакво значение предвид огромното им влияние......

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1097 Весело

  Мая и Четин. четници на четата на Четиримата конника на българския апокалипсис

  когато събереш концентрирана и вопиюща некадърност и невиждана алчност и корупция, тогава ще получиш изключително издръжлива сплав БКП-ДПС.

  РЕФОРМИ !
 7. 7 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 821 Любопитно

  Вместо да прекратяват процедурата, не е ли по добре да се предложи нова кандидатура?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Любопитно ми е, какво се крие зад "сигналът" на Янето...май не е само алъш-вериша с апартаментите на кандидат-инспекторката...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на it
  it
  Рейтинг: 470 Неутрално

  М-даа, пак нацапахме гащичките. А като я гледам тази леля -
  брррр...

 10. 10 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2682 Любопитно

  БСП и ДПС се отказаха, обаче Тенева - не! Хм. Готова е на всичко, даже на публично разпятие? Не е ли странно?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Уважаеми съфорумци,
  прочетете това и продължавайте да подкрепяте Комунизама:

  Известен е фактът, че Начо Папазов (председател на Държавния комитет за наука, технически прогрес и висше образование 1971 - 1984 г.) помага на Ахмед Доган да се запише студент в шуменския Висш педагогически институт през 1976 г. Тогава бъдещият лидер на ДПС вече е вербуван за агент на Първо главно управление на ДС под псевдонима „Сергей”. Кандидатстването му в института завършва с провал. Водещият офицер на Доган подполковник Стойков решава все пак да запише агента си като студент. Това трябва да стане независимо от показаните на конкурса резултати – с решаващото ходатайство на първия секретар в на ОК на БКП Вачков и шефа на ВУЗ-овете у нас Начо Папазов. От онова време е останал красноречивият доклад на подполковник Стойков за перипетиите около кандидат студента Доган:
  “Др. Началник
  На 22.12.1976 г. от 19.30 часа до 20.00 часа в личната си кола на една от затъмнените улици в града проведох среща с агент “Сергей”, на когото предадох следните указания:
  На 23.12. да отиде при ректора на ВПИ – Шумен, на когото да каже, че го изпраща първият секретар на Окръжния комитет на БКП – Шумен, др. Вачков. Ако ректорът прояви интерес как е уредил въпроса за приемането му в института, да каже, че е депозирал лично молба до др. Начо Папазов, който е написал положителна резолюция и го е изпратил да отиде при др. Вачков. От своя страна др. Папазов се е обадил на др. Вачков по телефона с молба за съдействие. След като др. Вачков е прочел молбата му, е казал след няколко дни да се обади по телефона за резултата. На 22.12. той е позвънил и получил указания да отиде при ректора на ВПИ…. Ходил е в София, секретарката на др. Начо Папазов му е казала, че въпросът е уреден, молбата е изпратена за изпълнение на ректора на ВПИ – Шумен и в отделно писмо до родното село на агента.
  На връщане от София той отишъл в Института, записал се и сега ще отиде на село за багажа…”
  Доган (Сергей) изпълнява точка по точка указанията на подп. Стойков. Операцията на Първо главно управление на ДС се увенчава с успех – Ахмед става студент по български език и литература с протекцията на самия министър на висшето образование Папазов. Дори в качеството си на член на правителството той не е могъл да откаже на молбата на Държавна сигурност един от многообещаващите й агенти да седне на университетската банка. Не след дълго Ахмед Доган успява да се прехвърли да учи в Софийския университет в жадуваната специалност „Философия”.
  ЕТО ТАКИВА НИ УПРАВЛЯВАТ!!!

 12. 12 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Спомняте ли си вица за в който мъжът се обръща към своята съпруга със "салфетчице" вместо пачавра? В случая вносителя (един от вносителите)на номинацията г-жа Манолова си заслужава номинацията "САЛФЕТКАТА "!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 13. 13 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Е, пак не им мина номера. Но се питам след информацията която излезе за лелката, дали има право да заема и сегашната си, също висока и отговорна позиция в съдебната система.

 14. 14 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  [quote#11:"Дедо Либен"]ЕТО ТАКИВА НИ УПРАВЛЯВАТ!!! [/quote]
  Не, ето ТАКЪВ е владетелят на съдебната ни система и на парите ни! Това е ТОЙ, нашият любим феодал. Толкова е зает, че не е намерил време да види майка си цели 4 години. Управлението не е лесна работа!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 15. 15 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 422 Весело

  Янето отива при Бойко с уличаващи документи. Теч на информация??? Панически действия а ла Бисеров. Пита се какъв е йовчемобила?

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 16. 16 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 821 Любопитно

  [quote#11:"Дедо Либен"]Уважаеми съфорумци,
  прочетете това и продължавайте да подкрепяте Комунизама:
  [/quote]
  Във всяка днешна статия ще го пускаш?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#16] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Приятелю, нека всички разберат че, Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява!

 18. 18 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Това прилича на гавра. Гавра на ДПС с бесепарите. ДПС издига за ключов пост в съдебната система свой човек /оправдал Доган за "хонорара" в битността му на хидроексперт и мандатоносител/. В последния момент, конспиративно. При активното съучастничество на БСП. После ДПС го оттегля. Мая Манолова да обясни защо яростно бранеше въпросната кандидатура. И защо сега я оттеглят. Каква е ролята на босовете в БСП? Да поддакват на Местан ли?

 19. 19 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 725 Неутрално

  До коментар [#3] от "BGman1":
  Надявам се това да е началото на ВРАЗУМЯВАНЕТО на ГЕРБ .И за да съм по точен на "вожда"- топ реализатора на "Бистришките тигри" -този с черния колан !

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 20. 20 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Весело

  Др. Манолова току-що съобщи на пресконференция, че за оттеглянето на кандидатурата е виновно международнто положение. И филанкишията. Или Симеон т.е. someone,
  "въпреки че ние нямаме вина".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 21. 21 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#18:"nik_177."] При активното съучастничество на БСП. После ДПС го оттегля. Мая Манолова да обясни защо яростно бранеше въпросната кандидатура.[/quote]

  Че те, БСП, отдавна са в ролята на слугинаж на ДПС ръководството. И олигарсите зад тях.

 22. 22 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Гневно

  Проба-Грешка,Проба-Грешка .... ДОКОГА?
  До ОСТАВКАТА,а тя е много скоро!

  Tony
 23. 23 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  До коментар [#19] от "Чърчил":

  Ти не си ми интересен...чакам Рамаданчо да видя как ще се бие в гърдите с ултиматума който беше наложен на ГЕРБ...бъдещето на отношенията зависели от това как щели да гласуват...

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Парламентарно представените партии ще се разберат по този въпрос. Той е важен за тях. Няма да се конфронтират, мисля, че съдебният инспектор ще ги обедини и сближи.

 25. 25 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  [quote#16:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Във всяка днешна статия ще го пускаш?[/quote]

  Трябва да го пуска, за да разберат неразбралите.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Любопитно

  Дали Миков ще открие заседанието и дали ще му личи някакво неудобство? По-скоро-не.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 27. 27 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Господин Радан КУнев сега да каже, удолетворен ли е от ГЕРБ.? Нали поставяше ултиматум , че по отношението на Герб към кандидатурата на Тенева ще зависи нататъшното отношение на РБ към
  Герб.?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 865 Любопитно

  До коментар [#27] от "radan_lostov":

  Последно: Лостов или КУнев ? Да не прибързваме с похвалите,а да си спомним КОЙ предложи Марковска,Гугушева,Цацаров?КОЙ предложи уволнението на съдия Тодорова? КОЙ КОЙ КОЙ ?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 29. 29 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Казуса Пеевски ,№ 151 ,или по-точно над 200 ! АМАН !!!

 30. 30 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "въпреки че ние нямаме вина, че кандидатът е един и никой друг не даде предложения, поясниха от управляващото мнозинство.
  ....
  На 18 декември м.г. парламентарната правна комисия прие правила за избор на главен инспектор на Висшия съдебен съвет, според които между Коледа и Нова година изтече крайният срок за издигане на кандидати за поста. "
  --------------------
  Нагли, нагли, нагли.
  Как ще са виновни, че за четирите работни дена между приемането на правилата и изтичането на крайния срок, никой друг не е дал предложения.

 31. 31 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#18:"nik_177."]Мая Манолова да обясни защо яростно бранеше въпросната кандидатура. И защо сега я оттеглят[/quote]
  От всякъде е ясно защо - прах в очите на ЕКомисия - "ето вижте ни, ние имаме воля за реформи", а това, че тази баба ще изгърми, много важно, и без това е пред пенсия. Ще бъде пенсионирана с почести - 20 заплати поне 150 000 лв., както Марковска. Никой няма да посмее да се разрови из делата, които е решавала, за да не се разсмърди тотално!

 32. 32 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  всеки един съдия от такова ниво има по някой скелет в гардероба.Я изненадващо забогатяване/казва се аз не взимам,ама съпругът или съпругата имат големи доходи/,я изненадващо повишение.Затова и вече никой не иска да излезе по лъчите на прожекторите.Взимай си огромната заплата,взимай каквото ти дават благодарните страни по делата за какво ти е на баир лозе?

 33. 33 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#3] от "BGman1":

  Ми те писнаха вече, че това било тяхна победа. Раданчо се изцепи, че те РБ заедно с ранобудните протестирали и техният протест най после бил чут и било спрян избола.

 34. 34 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Весело

  Е,все пак,добре че са се освестили.

 35. 35 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2828 Любопитно

  До коментар [#33] от "сидер":


  [quote#33:"сидер"]Ми те писнаха вече, че това било тяхна победа[/quote]
  Ти нещо друго да си очаквал?...патерица ли...бастун за тях...

 36. 36 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредния гаф на управляващите. ОСТАВКА !

 37. 37 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Ех, тъпаци от телевизиите. Толкова сте неориентирани и самозабравени, че дори не разбирате какво ви предстои Колелото е завъртяно. Спасов и Братанов може да са дънни риби - но и вие сте точно такива - чудесно за да се изядете взаимно. Оттърване няма. И няма само БТВ да си понесат отговорността за престъпленията. Другите мишоци се снишават, но няма как и тях да не ги повлече.
  В переспектива - за в бъдеще грозната сделка между политици и медии в България в близките няколко години ще бъде мисия невъзможна. В крайна сметка озлобените журналисти ще започнат да говорят за корумпираните политици.
  Може да дойдат и добри дни за българската демокрация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK