Парламентът ще изслуша в петък трима министри заради Странджа

Протестът в защита на Странджа в София във вторник събра над 1000 души.

© Георги Кожухаров

Протестът в защита на Странджа в София във вторник събра над 1000 души.Заради окончателното решението на Върховния административен съд (ВАС), с което се разрешава застрояването в природен парк Странджа, депутатите ще изслушат в петък трима министри – на регионалното развитие (Десислава Терзиева), на инвестиционното проектиране (Иван Данов) и на околната среда (Искра Михайлова).


Предложението за изслушването на тримата министри дойде от бившия министър на регионалното развитие в кабинета "Борисов" и сега депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова и колегата ѝ Александър Ненков. Те настояваха министрите да се явят пред парламента още в четвъртък. Ненков подчерта, че решението на ВАС е последвано от критики на неправителствени организации и граждански протести.


Добре е народните представители да могат да зададат въпросите си към изпълнителната власт, за да не се стигне до наказания от страна на еврокомисията, предупреди Ненков.
Петър Курумбашев (БСП) предложи изслушването да бъде отложено за петък. Той припомни "зеленото минало на партия ГЕРБ в предишния парламент – това е партията, която даде разрешение за проучвания за шистов газ в България, партията, която внесе законопроект за това да се отглежда в България ГМО".


Разбирам вашия преход, вашето развитие, израстване и вместо да се обръща внимание на някои грешки на растежа, ще ви подкрепим, обърна се Курумбашев към опозицията.


Депутатите отхвърлиха предложение на ГЕРБ в дневния ред за утре да влезе създаването на анкетна комисия, която да разгледа оставката на бившия зам.-председател на парламента Христо Бисеров, оттеглил се от политиката в началото на ноември миналата година. "У нас, вносителите на това предложение, възникват основателни съмнения за преднамерена симбиоза между службите за сигурност и едно партийно ръководство", заяви депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков, намеквайки, че от ДПС са знаели за предстояща проверка на Бисеров от страна на ДАНС и той се е оттеглил за поста, за да бъде разследван не като народен представител, а като обикновен гражданин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK