Румен Петков: Самоизключването ще е съществен международен принос в партийното строителство

Румен Петков: Самоизключването ще е съществен международен принос в партийното строителство

© Велко Ангелов, КапиталНе разбирам тази ярост, не разбирам тази омраза, тази отрицателна енергия, която се излива срещу АБВ. Това заяви бившият вътрешен министър и бивш депутат от БСП Румен Петков, който подкрепя инициативата на предишния президент Георги Първанов - АБВ, пред "Нова телевизия". 


Във вторник тясното ръководство на БСП обяви, че приема Първанов и Петков за самоизключили се, заради решението им да подкрепят втора лява листа на евроизборите и това ще бъде констатирано с решение на Националния съвет на партията на 1 февруари.


Петков, когото новината за "самоизключването" му го завари вчера в Брюксел, коментира днес, че не знае нищо за самоизключването му. Добави, че ще опита днес да получи централата на БСП "този материал", но това трябвало да стане с официално писмо през кабинета на председателя на партията. "Не, че ще повлияем по някакъв начин на процеса – очевидно е, че там има една линия на втвърдяване, която ръководството следва и с която, според мен, бърка", смята той.
Според него номерът със самоизключването ще е съществен принос в международен план в партийното строителство, защото ако говорим за неизпълнението на партийни решения, то Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група са се самоизключили отдавна.


Петков напомни, че има решение на 48-ия Конгрес на БСП да се започне веднага парламентарен дебат за рестартиране на АЕЦ "Белене". Вместо това обаче партията започнала дебат за специалните служби и оттеглила "една камара народ" номинирани за различни постове, каза Петков и даде пример с оттеглянето на Калин Тихолов (неуспешен министър на инвестиционното проектиране) и решението от вчера да се спре изборът на главен съдебен инспектор и оттеглянето на кандидатурата на Веселина Тенева. Това са все неизпълнения на партийните решения, каза още Петков.


"Аз не говоря за любов от страна на БСП, ние не сме се събрали в политиката, за да се любим", коментира още Петков. Той се възмути от "една твърде всеотдайна прегръдка на медийната група на господин Делян Пеевски върху партийното ръководство". По думите му тази прегръдка личи от вестниците, в които постоянно се демонизирали Георги Първанов, АБВ и т.н. Не знам дали ръководството на БСП не си дава сметка, че Пеевски прегръщайки и обливайки с обич ръководството, всъщност ще задуши партията, допълни още Румен Петков.


Много се надявам, че БСП ще проумеят тази куха демонстрация на единство и ръководството на партията трябва да спре да се държи като работодател, коментира той. Твърдението, че с появата си АБВ е лишила БСП от първото място е абсурдно. При последните избори именно неадекватните действия на ръководството на партията ни лишават от първото място, заяви още Петков. Според него с действията си БСП и ДПС бутат правителството надолу.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK