"Ранобудните студенти" започнаха да се делят на консерватори и радикали

"Ранобудните студенти" започнаха да се делят на консерватори и радикали

© Юлия ЛазароваРазцеплението е нормален процес във временна структура, която се породи от окупацията. След нея най-нормалното е всеки да намери своя път." Така един от "Ранобудните студенти" - Ивайло Динев, коментира процесите сред студентите след края на окупацията на Ректората. 


Динев и Антон Филев коментираха в сутрешния блок на Би Ти Ви кой и как се е стигнало до решението за втората окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която приключи в понеделник вечерта.

По думите им организаторите на втората окупация били известни в техните студентски среди като по-радикално настроени. Някои от тях са участвали в общите събрания на "Ранобудните студенти", на които е взето решение срещу повторна окупация, "но те явно са сметнали, че ще го направят на своя глава". "Радикалното крило се задейства", с усмивка отбелязаха Динев и Филев. Допълниха, че това е бил третият опит за нова окупация на Ректората, но предишните опити били някак парирани. 


На въпроса защо се е провалила окупацията, организирана миналия уикенд, Динев коментира, че втори акт за толкова кратко време е нормално да не привлече внимание, особено в момент, когато вече няма гражданска енергия.
"Отделно самият акт се направи така, че отблъсна повечето хора. Дали е било заради хората, които говореха пред камери, дали по начина, по който бяха привлечени обществени групи, от които първата окупация странеше... Аз имам два аргумента за провала – моментът не беше правилен и обществото не подкрепи окупацията. И окупацията се обърна към всички, защото беше твърде малка. Докато първата окупация странеше от такава подкрепа. Някак си на инат се направи това нещо", каза Динев.


"Тази окупация беше плод на емоция. Реално окупацията не създаде желаната подкрепа, тя зададе повече въпроси, отколкото отговори", коментира действията на студентите Антон Филев. 


По телефона в разговора се включи и Димитър Вълчев от "Ранобудните студенти". На въпроса разделят ли се пътищата ви, каза "практически така се получава". 


"В последно време доста хора приказват от името на "Ранобудните студенти". Ние разсъждавахме кое прави един студент Ранобуден и това, което приехме, е, че участва в общите събрания и съобразяване с решенията им", подчерта Вълчев.


Неговата прогноза за бъдещето на "Ранобудните": "Засега настроенията са организацията да остане неформална и да продължи да действа за целите, които си постави първоначално."


Прогнозата на Ивайло Динев: "Има много варианти за развитие на ситуацията. Най-очаквано е тази временна инициатива да спре своя път след обществен дебат и всеки според своите интереси да продължи напред. Другият вариант е от неформална да стане формална и да обединява студените около себе си."


По думите му разделителните линии сред "Ранобудните студенти" са нормален процес, породен от това, че "нас ни е събрала окупацията, каузата, но всеки сам решава методите и средствата да постигне тази кауза след края на окупацията".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK