Малките общини ще получат помощ за устройствените си планове

Малките общини ще получат помощ за устройствените си планове

© Анелия НиколоваМалките общини ще получат финансова помощ от държавата за изготвяне на общите си устройствени планове. Насърчени ще бъдат и общините - отличници, чиито устройствени планове са в напреднала фаза, но се нуждаят от средства за довършване. С това се е ангажирал министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов на среща с представители на Националното сдружение на общините в Правец, съобщи днес пресцентърът на ведомството. 


Държавата е отделила за целта 6 млн. лв., а критерий за разпределението на парите, по думите на Данов, ще е равнопоставеността и справедливостта. Ще зависи и от това кои са приоритетните за правителството проекти в регионите.


По данни на министерството 44 общини не са започнали работа по изготвянето на общите си устройствени планове. В останалите 220 общини проектите са на различен етап на изпълнение.
Министерството предлага на общините да сключват съвместно тристранни договори с фирмите - изпълнители на техническите задания на устройствените планове. Според ведомството те трябва да се подбират по това дали разполагат с доказани професионалисти – строителни инженери, проектанти, архитекти.


Данов сподели идеята си за създаване на обща информационна система с кадастрална карта, която да покрие цялата територия на страната, включително земеделските земи, военния и подземен кадастър, информира пресцентърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK