Вотът на недоверие бил добре дошъл за кабинета, смята министър Йовчев

Вотът на недоверие бил добре дошъл за кабинета, смята министър Йовчев

© ДневникВотът на недоверие в сектор "Сигурност" е една много добра тема, която ще даде възможност ние да кажем откъде сме тръгнали и какво сме направили за кратко време. Това ще бъде много добре за правителството, каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, цитиран от агенция "Фокус" по повод намеренията на ГЕРБ.


Той поясни, че специално за подслушването, можем да се каже, че то е намаляло с два пъти и половина. "Гарантираме в момента, че няма да има незаконно подслушване, което не беше факт преди. От тази гледна точка мисля, че можем да получим само адмирации. Много интересно ще ми бъде какви ще бъдат темите и е много ползотворна тема в момента да презентираме това, което сме направили и да покажем разликата", посочи Йовчев.


С промените в Закона за МВР нямало да се допусне конфликт на интереси
Ще бъдат взети всички гаранции, за да не се допусне конфликт на интереси с промените в Закона за МВР, каза Йовчев в коментар на текст от него, който казва, че служители на МВР могат да притежават акции на търговски дружества. Според него това е въпрос, който трябва да се дебатира много внимателно.
"Ако законът бъде приет в този му вид, аз поемам ангажимента, че разработването на подзаконовия нормативен акт в тази посока ще бъде много широко обществено обсъждан и ще бъдат взети всички гаранции, за да не се допусне конфликт на интереси", подчерта Йовчев.


Той посочи, че законопроекта разделяме функциите на политическото от професионалното ръководство. "По този начин министърът на вътрешните работи няма да има възможност да се намесва пряко в оперативната дейност, да влияе върху решенията, разследванията и резултатите от тях, включително и върху решенията дали да се използват СРС или не. Министърът на вътрешните работи ще работи по създаването на политики, по тяхното реализиране и по контрола за това дали те се изпълняват", допълни вицепремиерът.


По-малко от 50% от искащите убежище за бежанци, имали основание
По-малко от 50 % от половината от лицата, които преминават нелегално в България, имат основание да търсят убежище, като бежанци, обясни Йовчев. Министърът изрази несъгласие с искането на европейската комисия всеки, заявил, че е бежанец да се третира като такъв.


"Ние имаме редица случаи, при които има заподозрени лица, подозираме, че са свързани с терористични организации или крайни екстремистки организации, както и такива, които са извършили тежки престъпления. Никога не бих се съгласил ние да допуснем тези хора да се движат свободно сред българските граждани", уточни Йовчев.


Той заяви, че има известни подозрения за намеса на български политици по отношение на писмо от ЕК за лошото отношение към бежанците. Йовчев обясни, че в него не е имало заплаха за наказателна процедура.


Вътрешният министър припомни, че за по-малко от шест месеца са били открити над 3000 нови места за настаняване на бежанци. Многократно е ускорена и обработката на документи и произнасянето на Държавната агенция по бежанците. "Само за 2011 г. имаме около 550 решения, през 2012 г. те са 660, за 2013 г. са 2800. Само от началото на януари вече наближават 800", посочи Йовчев. Той повтори, че кризата е овладяна.


Според Йовчев в момента в Харманли проблемите с бежанците са решени и хората живеят при нормални условия. Все още имаме проблеми в центровете кварталите "Враждебна" и "Военна рампа".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK