Президентът предлага референдум за изборната система заедно с евровота (с цялото обръщение)

Президентът предлага референдум за изборната система заедно с евровота (с цялото обръщение)

© ДневникПрезидентът Росен Плевнелиев ще инициира втори национален референдум след демократичните промени през 1989 г. с три въпроса и предлага той да е заедно с евроизборите. Това съобщиха от пресслужбата на държавния глава, който ще направи в обръщение към нацията в 20 часа чрез държавните БНТ и БНР.


Държавният глава ще предложи национално допитване по въпроси, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване.


Според закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление президентът може да предложи на Народното събрание провеждането на национален референдум. Решението за произвеждане на националното допитване обаче е на парламента, който би могъл и да спре инициативата на държавния глава.
Ако Народното събрание реши да се проведе референдума, президентът в срок до един месец от обнародването на решението определя датата, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание. Допитването се провежда в един почивен ден.


Ето и пълния текст на обръщението на държавния глава:
През изминалата година много често чувах хората да казват, че искат повече пряка демокрация, а желанието за обществен дебат и промяна на избирателната система отекна силно по време на протестите. Като президент виждам своята задача да работя за това пряката демокрация да заема все по-видимо място в обществения живот.


Днес се оплакваме от недостатъчна легитимност, ниско доверие и отчуждение на гражданското общество от политическите процеси. Но даваме ли шанс на хората да си кажат думата? Много политици през годините на прехода се изявяваха като "говорители" на народа, но бягаха от най-прекия и сигурен път до автентичната воля на народа – а именно референдума.


В обществото днес едва ли има по-дискутирана тема от това какви да бъдат избирателната ни система и начинът на гласуване. През последните две десетилетия, преди всеки избор, управляващите променяха закона с надежда, че той ще им помогне да спечелят повече места в Народното събрание. Честите промени са показател, че не сме намерили устойчиво решение. Тази нестабилност може да бъде преодоляна чрез произнасянето на суверена за основни принципи и правила на избирателната система. Днес имаме нужда от закон, който отговаря на очакванията на мнозинството от гражданите, а не само на политиците.


Подкрепата за институциите зависи от убедеността на гражданите, че техният глас има значение, че те определят правилата. Българската избирателна система се нуждае от гаранции, че гражданите са представени, за да се върне доверието и да се преодолее апатията на голяма част от избирателите. Чрез референдума, като инструмент на пряката демокрация, народът по ясен и категоричен начин ще изрази своята воля. Няма друг механизъм, който в същата степен да дава гаранции за широк дебат в обществото и след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. Референдумът е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация.


Гражданското общество недвусмислено показа своята готовност да бъде активен участник при взимането на решения. Всички политици призовават да използваме позитивната гражданска енергия. Нека го направим по най-демократичния начин – чрез референдум.


Затова ще се възползвам от правото, което ми дава законът, и ще предложа на Народното събрание да вземе решение за произвеждане на национален референдум със следните три конкретни въпроса:


1. Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?


2. Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?


3. Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?


Предлагам националният референдум да се произведе съвместно с предстоящите през месец май избори за членове на Европейския парламент от Република България. По този начин, с възможно най-малко средства, обществото ще изрази позиции по важни въпроси, които се отнасят до политически права на българските граждани, които са в основата на демокрацията. Апелирам към народните представители да вземат решение за произвеждането на общонационално допитване по тези въпроси, което, вярвам, ще помогне за стабилизиране на институциите в България и за повишаване на общественото доверие.


С проекта за нов Изборен кодекс се предвижда незадължителна преференция в партийните листи. Това предложение не отговаря изцяло на исканията на българските граждани - за мажоритарно начало в изборите.


Смесената избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната и намалява недостатъците им. Желанието на избирателите да гласуват за личности, а не само за листи, ще намери своето решение, ще се засили връзката между избирателите и техните представители. Участието на мажоритарни кандидати на изборите ще даде възможност на личностите да отстояват идеите си. Сред позитивите на смесената система са преодоляване на разединението в обществото и стабилизиране на партийната система. Запазва се партийното многообразие, но се гласува и за личности.


Задължителното гласуване ще даде възможност за участие не само на активните граждани, но и на сънародниците ни, които са се отчуждили от политическия живот. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни институциите. Хората, които ни управляват, не трябва да бъдат избраници само на твърди партийни ядра.


Целта на допитването за задължителността е всеки български гражданин да се ангажира с общите дела и с начина, по който се осъществява публичната власт. Задължителното гласуване е инструмент, с който ще противодействаме на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран, организиран или купен вот. Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на тези гласове.


Електронното гласуване не е просто улеснение, а доказателство, че българската държава мисли за своите граждани, където и да са те по света. Този начин на гласуване води до повишаване на избирателната активност и е инструмент за повишаване авторитета на институциите. Нека се обърнем към технологиите от 21-ви век, като мотивираме все повече българи да ги ползват. Нека си припомним, че при преброяването на населението в България през 2011 г. над 3 милиона наши сънародници се преброиха електронно. Поне 1,5 милиона български граждани живеят и работят по света. Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в страната ни, имат отношение и мнение за бъдещето на Родината и ще могат да упражнят конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света.


Ако българските граждани на референдума кажат "да" на електронното дистанционно гласуване, отговорност на народните представители ще е да намерят законодателните решения, които да гарантират тайната на вота. В редица страни има установени правни и технически гаранции, за да бъде защитено избирателното право на гражданина. Убеден съм, че електронното гласуване е бъдещето и колкото по-рано направим тази крачка, толкова по-устойчиво ще е решението.


Скъпи сънародници,


Демокрацията е безалтернативна придобивка на българите, но тя е и отговорност на всички и всеки към Отечеството. Няма автентична демокрация без представителност на вота. Манипулацията на изборите би била невъзможна при всеобщо участие. Днес почти половината от българските избиратели се въздържат от гласуване. Тази ситуация става все по-неприемлива и налага радикална промяна. Трябва да върнем смисъла от гласа на хората и да му придадем значимостта, която заслужава и която му се полага.


С тези аргументи, и след широки консултации с представители на обществеността, реших да инициирам този референдум. Нека гласът на народа бъде чут, а не купен. Нека всеки има отношение и мнение за бъдещето на нацията, а не бъдещето да е заложник на манипулатори или търговци на гласове. Демокрацията зависи от всеки един от нас.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (685)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Снощи се търкальонгахме с малката ми на пода да редим пъзел и с едно ушо слушахме Референдум. Спомена го някой това като предложение… викам си, брях, де ще да се намери някой политик да поиска такъв референдум наистина. Пък то – бум! Браво на Плевнелиев!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Задължително да се въведе задължително гласуване!!! Тогава БСП и ДПС отиват в батака! Това е спасението за България!!!

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  Яааа!
  Ха да видим сега!

  Прочее ... аз съм ЗА референдума, но ПРОТИВ да е 2в1 с евроизборите. Че се подменят темите ...

 5. 5 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Одобрявам идеите на Президента!
  След като нашите народни представители досега нищо съществено не направиха по тези въпроси, то нека да се чуе гласът на народа!

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  "задължителното и електронното гласуване" - за да няма разни, празни ОКупатори!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#4:"xm..."]Прочее ... аз съм ЗА референдума, но ПРОТИВ да е 2в1 с евроизборите. Че се подменят темите [/quote] Е защо? Всеки ден жонглираш между хиляда въпроса и техните отговори, а те те питат за два въпроса в един ден... какво толкова. Тъкмо по-голямо участие (според мен).

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Браво г-н Президент.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално
 10. 10 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#3] от "npiatanasov":

  Задължителното гласуване е признак на тоталитаризма, а не на демократичното общество.
  Навремето така обикаляха по време на избори джипки лади ниви и събираха онези, които не са гласували за БКП-то, та ги караха в секциите.
  Решението е мажоритарни избори, защото в момента местата са заети само и единствено на синовете и внуците на номенклатурата.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 11. 11 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  ЗА Референдум.
  Браво.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Хитро! Гониме по-голяма активност на изборите, а?

 13. 13 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Малеее, каква еретична идея! Другарите ще го изядат, че им обърква сметките.

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  Подкрепям идеята.

  klimentm
 15. 15 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Мажоритарен вот ще бетонира комунистите и ДПС. С него няма да се реши нищо -Плевнелиев пуска популистки предложения.

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  [quote#7:"dogwoman"]Всеки ден жонглираш между хиляда въпроса и техните отговори, а те те питат за два въпроса в един ден... какво толкова. [/quote]
  Заради какофонията при аргументацията и дебата преди това.
  Референдума трябва да е истински, а не пак бутафория, между другото. Или омешано с друго.
  Референдума по дефиниция е ясен и еднозначен и точно така би трябвало и да се проведе.

 17. 17 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 758 Неутрално

  А образователен ценз?
  Поне до 8-ми клас.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  [quote#10:"Freedom of Speech"]Задължителното гласуване е признак на тоталитаризма, а не на демократичното общество. [/quote] Австралийците са страшни тоталитаристи в такъв случай. Що ли не им личи.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Референдум за изборен кодекс е малко неудачно.. Всеки ще гласува за 15 различни варианта, а както знаем дявола е в детайлите ...

 20. 20 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Добра идея, подкрепям! Особено това за е-гласуването( не машинно, а електронно).

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Снощи на тв Референдума (БНТ), ако не се лъжа процентите за задължително гласуване бяха над 60%. Може да греша, не внимавах твърде.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  [quote#12:"доби велков"]Гониме по-голяма активност на изборите, а?[/quote]
  И на мен така ми се струва.

  Но за референдум - твърдо ЗА.
  Просто трябва да ги хване мат'ряла за думата, но да се проведе както трябва.

 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 955 Весело

  Одобрявам!

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Най -после един президент да се престраши да предложи референдум - не ми харесва само че дори ако парламента кандиса за референдум (което ще бъде невероятно точно по тази тема ) то и в парламента ще се формулира въпроса , а то във въпроса е и резултата . Но браво на Президента, при всички варианти това ще бъде още една чудесна позиция от която да се атакуват БСП, ДПС и Атака . Не случайно веднага почнаха да офкат .

 25. 25 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#20:"Велислав"]Добра идея, подкрепям![/quote]

  Няма начин, да няма начин ... трябва да се търсят всички възможни форми за измъкване от глухата линия, в която сме набутали влака...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 26. 26 Профил на naka2911
  naka2911
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Не съм фен на Плевналиев, но тук съм съгласен с него.
  Само едно уточнение:
  Мажоритарен вот не за част, а за всички народни представители.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4845 Неутрално

  браво г- н президент Плевнелиев

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  [quote#21:"dogwoman"]Снощи на тв Референдума (БНТ), ако не се лъжа процентите за задължително гласуване бяха над 60%. [/quote]
  Може.
  Те и затова референдума трябва да е сам за себе си и истински.
  Мат'рялът така се тръшкаше и за камерите, че ще намалят рушветите за катаджиите. Или при техническите прегледи. Логиката е същата ...
  Deus ex machina Та затуй си требе и повечеко обяснения ...

 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Ами браво! А нека посмеят да откажат "демократите" в парламента!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#25] от "Γαλλα":

  Да, така е...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 31. 31 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Много силен, да не кажа изненадващо силен ход на Президента. Добре разбърква пъзела, браво

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 32. 32 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Задължително гласуване не одобрявам, но останалато ДА!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 33. 33 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Чудесна идея! Дали не дойде в тази очарователно ухилена главица след като протестите умряха? Но дали не е удачно да се проведат избори 3 в 1 и това да се реши чрез същия референдум?

  effi
 34. 34 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Бих подкрепил електронно гласуване, ако целия процес от-до се прави от външна специализирана фирма. В ЦИК само да регистрират резултатите

  Но задължителното гласуване НЕПРЕМЕННО трябва да се въведе. И без това най-невежите прослойки са най-активните избиратели.

 35. 35 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Не е важно кой как гласува, важно е кой брои гласовете.
  Не е важно кой какво отговаря на референдума, важно е кой задава въпросите!

  Аз предлагам да се гласува излизането от ЕС!

  Аз предлагам да се гласува образователен ценз и максимална възраст за гласуване!

 36. 36 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  По-добре за формата на управление. България трябва да е президентска държава, иначе никога няма да се измъкнем от партизанщината, безотговорността и буксуването на място.

 37. 37 Профил на Yordan Nickolov
  Yordan Nickolov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Опеределено За. Само да се отстранят и безумията с адресните регистрации, защото е няма такава разправия ако искаш да гласуваш на адрес различен от постоянния ти, без да го сменяш

  Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно.
 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Сега Майчето Манолова ще се препоти да обяснява как референдума е напразно губене на време и пари след като тя се е срещнала с милиони гласоподаватели от "нейния" избирателен район и всички твърдо са се обявили за нейния избирателен кодекс .

 39. 39 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#26:"naka2911"]Само едно уточнение:
  Мажоритарен вот не за част, а за всички народни представители. [/quote]
  Най -сигурният начин да се самонакажем зверски.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Твърдо За електронно и задължително гласуване.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Весело

  [quote#33:"иван"]Но дали не е удачно да се проведат избори 3 в 1 и това да се реши чрез същия референдум? [/quote]
  [quote#35:"anonymousx"]Аз предлагам да се гласува излизането от ЕС!
  Аз предлагам да се гласува образователен ценз и максимална възраст за гласуване! [/quote]
  [quote#36:"spiegel"]По-добре за формата на управление. [/quote]
  И после ме пита "dogwoman" защо съм бил против да са 2в1 с евроизборите? Ми те за това!
  Само остава и Мис България да я решим тогава. С национално и пряко гласуване ...
  Вие наистина ли искате Референдум или бутафория някаква?

 43. 43 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#35] от "anonymousx":

  Ако се въведе образователен ценз и максимална възраст, гарантирам ти, че няма да излезем от ЕС.


 44. 44 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Просто ще отида и ще гласувам "ПРОТИВ", каквото и да било задължително, но идеята за решение с референдум е супер.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 45. 45 Профил на mitko.dedov
  mitko.dedov
  Рейтинг: 561 Любопитно

  О, да, Роската има подкрепата ми! Да видим сега кой ще ни откаже задължителното гласуване?!

 46. 46 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#43:"vicada"]Ако се въведе образователен ценз и максимална възраст[/quote]
  Да бе..И дрес код трябва и задъжително блондидата да не гласуват..Ама щуротии..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 47. 47 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#46:"1Sion1"]блондидата[/quote]
  Блондитата ,естествено..

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 635 Весело

  До коментар [#46] от "1Sion1":

  Само цитирам колегата, не съм го предлагал аз

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Весело

  [quote#47:"1Sion1"]Блондитата [/quote]
  Що се поправяш? Мислех, че е нарочно
  Че "блондидата" си беше идеално!
  Кандидатът и кетегоризацията му в едно! Кратко и ясно!

 50. 50 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1990 Разстроено

  Нихилисти има някакъв шанс нещо да се промени.
  Вместо да си седнете на четрибуквието и да помислите как да се осъществи тази работа за да не стане българска.
  Всеки несретник се протяга на пръсти и вика а не може ли България на три морета а метро до Вакарел.
  А за всички неудачници Плевнелиев е милионер и знае чужди езици.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 51. 51 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много го бори това Задкулисие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 52. 52 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  До коментар [#41] от "1Sion1":

  За задължителното не съм много убеден... Какви да са санкциите, ако някой не иска да гласува ? Иначе за електронното съм с 2 ръце За.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 53. 53 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#44:"Митко Василев"]Просто ще отида и ще гласувам "ПРОТИВ", каквото и да било задължително[/quote]
  До миналата година и аз бях така , но като гледам как отвратените си стоят в къщи, а другите вкарват отвратителните , си промених позицията.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#39] от "1Sion1":Някакви аргументи (или само важно хвърляш думи в пространството ) - май множко ще е на кукловодите да си купят 240 депутати , а след четири години ще трябва да купуват следващата партида ,зад пропорционалния вот стоят само партиите ,модерното общество е надпартийно , личностите са мотора на съвременната технологична революция - това го знаят много добре в САЩ ,Франция ,Великобритания , Германия и затова си имат "лошата" мажоритарна система .

 55. 55 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#40] от "geo_19":
  Мажоритарен вот имаше само на първите избори и никога след това. Тогава, заради преразпраделението на гласовете комунистите си осигуриха мнозинство, което нямаше да се случи ако листата беше само пропорцонална. Явно не се разбира какво се пробутва отново.

 56. 56 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 727 Весело

  [quote#52:"Велислав"]Какви да са санкциите, ако някой не иска да гласува ?[/quote]
  Всякакви може да са и да са свързани пряко с държавата.Финансови, отнемане право на помощи , държавна работа и прочие..Кат се стигне до санкции са царе нашите..Ще ги измислят.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 57. 57 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#53] от "1Sion1":

  Ако ще го наричат "право", следва да е по желание, в противен случай минаваме в хипотезата на привилегия или повинност, според случая, а и двете захождат встрани от демократичните принципи.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 58. 58 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Браво Росене! Първият политик който да хване бика за рогата!

  Нищо чудно сега да хвърлят оставка за да се изберат пак по старата пропорционална система напролет!

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 59. 59 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 626 Неутрално

  1. За нас като незряло общество, на на този етап - задължителното гласуване ще е добре. Поне за следващите 20ина години! Жалко но факт, демокрацията изисква образован и достоен народ.

  2. Мажоритарни избори за половната народни избранници, ДА (както в Германия), досега няма по-добра система. Чисто мажоритарни избори значи да няма повече партии. Това ще е прецидент в ЕС

  3. Електронно гласуване твърдо ДА

  ДА,ДА,ДА

 60. 60 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 443 Неутрално

  БРАВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 61. 61 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#54] от "do":

  Как да ти обясня, че с мажоритарен вот ще влязат Слави Трифонов и Мишо Шамара в парламента? Тъжно ли е? Тъжно е. Но факт.

 62. 62 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  100%-ово Таков му ги е наговорил тези глупости.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 63. 63 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#1] от "l1":

  ОНННННННННННННН

 64. 64 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Като цяло мажоритарни избори в България ще доведат до такива резултати ,че досегашните в голяма част купени избори ще ни се видят като игра на "пускам,пускам кърпа" в детска забавачница.
  Сигурен съм ,че ако изборите са 100% мажоритарни най-малко 3/4 от депутатите ще са си купили местата в НС.
  Ако сега виждате персонално някой и друг измекяр на мафията и олигархията бедна ви е фантазията каква измет държани на оглавник и синджир ще се завъди в Парламента .
  Сигурно много хора вече и не се сещат за процентите на протежета на братя Галеви в Дупница? А за другия частен град- на Фидел Беев? А за Киро манекена ?А за частен град Несебър? А за .................. -всеки може да допълни!
  Парата решава резултата от борбата /мажоритарната/
  Ето тези и още много подобни случаи ще видите мултиплицирани ,ако все пак се случат мажоритарни избори.
  Морала на населението на тази територия е почти нулев с малки изключения и то ще се продаде за жълти стотинки . Ще продаде и жена си ,и децата си.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 65. 65 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 525 Весело

  оооооооооооооо със задължителни избори и електронно гласуване комунистите и дпс са чао!!!

  харпун
 66. 66 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#58] от "emil":
  Ихааа, не за рогата , а за оная работа. Този сигурен ли е ,че неговият избор не е манипулиран?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 67. 67 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#15] от "SSS":

  [quote#15:"SSS"]Мажоритарен вот ще бетонира комунистите [/quote]

  Мажоритарен вот ще ги ОТВЕЕ! Ако ти беше прав те отдавна да го бяха въвели. Да ама всичките им кандидати за кметове се явяват като независими защото иначе са обречени. Я да видим как за парламент ще се явяват като независими. Парламентарната група на "независимите" народни представители! Как ти звучи?

  Шапка му свалям на Росен за това решение. Изненада ме и мен самия. Сега да видим как ще формулират въпросите. Каквото и да е най-после ще има дебат.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 68. 68 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Гледам му в момента обръщението.

  Тая простотия със задължителното гласуване кой му я е пуснал?!

  Аз предлагам в Референдума към "задължително" да прибавим "и под строй гласуване".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 69. 69 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Весело

  До коментар [#54] от "do":
  ... май множко ще е на кукловодите да си купят 240 депутати ...

  Никой никога не е купувал "всичко". Купува се само "разликата", която да наклони везната.
  И в избирателния район, и в НС.

  Уффф, право е казал Чърчил, че само петминутен разговор с редови избирател е в състояние да те убеди против изборната демокрация!

 70. 70 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Лесно е да се измъкнеш от задължително гласуване.
  Какво ще ти направят? То е конституционен нонсенс.
  Но образователен ценз...
  След като държавата ти осигурява възможност за безплатно образование, а ти не си се възползвал.
  Тук има какво да се помисли.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#15] от "SSS":

  Категорично... Изненадан съм от това предложение.

  До коментар [#61] от "vicada":
  Не само те. С мажоритарен вот влизат всички местни дерибеи от рода на Ганчев, Домусчиев, Галеви, Гущеров ... навсякъде, където има изразен местен феодал, влизането му в парламента е сигурно.

  И това е комбинирано с възможно най-изкривяващата система - мажоритарната.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#50] от "dedoliben":

  [quote#50:"dedoliben"]Нихилисти има някакъв шанс нещо да се промени. Вместо да си седнете на четрибуквието и да помислите[/quote]

  Тези към които се обръщаш разполагат с шестбуквие, а при някои направо си е трибуквие.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 73. 73 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 74. 74 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Чиста и свята мажоритарна система в два тура. никакви пропорционални простотии.
  Само така можем да изметем политическите кърчлежи впили се в снагата на държавата.
  Обаче гадовете от парламента никога няма да го позволят.

  ура и да живей!!!
 75. 75 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Предлагам да прибавим към Референдума и следната точка -

  "Да се гласува докато Реф. Блокът не вкара 1 депутат".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Днес Плевнелиев порасна метър в очите ми. Адмирации, поне имаме президент! Камък в тъпото блато - друг начин няма.

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#56] от "1Sion1":


  [quote#56:"1Sion1"] отнемане право на помощи , държавна работа и прочие..[/quote]

  Има логика... Но примерно аз не съм на държавна служба и нямам такива намерения, за момента съм решил да гласувам, но може да преценя да пропусна някой път. Нека да се конкурират за моя глас, примерно, а не да смятат че така и така ще отиде при някого. А относно хората на социални - мисля че и сега си гласуват в доста голям процент...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 78. 78 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#55:"SSS"]Мажоритарен вот имаше само на първите избори и никога след това.[/quote]
  Къса ти е паметта. Нима твърдиш че при изборите в 2009 г. нямаше мажоритарно избрани кандидати? Е, верно е, че не бюха в съотношение 50:50, но го имаше.. Я си припомни какво беше в 2009 г:
  Мажоритарен вот
  Във всеки едномандатен избирателен район (ЕИР) се избира по 1 народен представител по мажоритарна избирателна система. Едно лице може да бъде кандидат за народен представител само в 1 избирателен район, като може да бъде издигнато от инициативен комитет като независим кандидат или да бъде подкрепено от политическа партия. За избран се счита кандидатът, получил най-голям брой действителни гласове на територията на съответния избирателен район. В случай, че най-голям, но равен брой гласове, имат двама или повече кандидати, се насрочва втори тур на изборите (балотаж).

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 79. 79 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Тройната няма да се съгласи на референдум. По-добре РБ и ГЕРБ да инициират подписка. Сигурен съм, че за 2 седмици ще успеят да съберат подписите.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 80. 80 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  Според теб формата на управление не е ли достойна за референдум?

 81. 81 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Атрактивен ход. Все пак президента е единствената

  ОПОЗИЦИЯ докато другите власти или са подведени

  от всеобщата лудост на психично волния или се пулят на въпроса...Кой

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Предлагам и в Референдума да е следната точка -

  "Да обявим банановият генерал, по пример на героичния тюркменски народ, за Божество и да го турим да ни "управлява" като бай Тошо поне 33 години".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Така предложени въпросите, аз съм За мажоритарни избори и електронно гласуване и Против задължителното. Освен това смятам, че чист мажоритарен вот е по-добър вариант от смесена система. Отнема се възможност за политическа мътилка и шум в системата от дребни партии-мюрета тип клозетна барековщина. Да не говорим, че за 2-3 избора бсп ще отече в небитието при чисто мажоритарни избори. Илюзия е обаче да се смята, че задължителното гласуване ще е решение на проблемите с дпс и с комунистите - сред неактивните граждани преобладават крайно необразовани маргинални групи.
  Мисля, че предложенията на Плевнелиев са добри и точно заради това няма никакъв шанс комунистите да ги допуснат - все едно сами да си ритнат столчето. Най-вероятно ще се опитат да ги профанират, да използват момента за нова антиплевнелиев кампания, за да качат процента на клозетната партия - бъдещ техен съюзник, както Бойко точно отбеляза.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 84. 84 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  И още няма опорни точки! Шаш и паника!

  Доброто е заразно
 85. 85 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  усещам как гнусната идея за мажоритарна система се промъква пак, дано се спасим от това бедствие

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 86. 86 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#61] от "vicada":
  [quote#61:"vicada"]Как да ти обясня, че с мажоритарен вот ще влязат Слави Трифонов и Мишо Шамара в парламента? Тъжно ли е? Тъжно е. Но факт.[/quote]
  Не се плаши - ако бяха толкова големи любимци на хората досега да са станали президенти - не забравяй че за да стане депутат някой от по горните плямпала той трябва да получи 50 % плюс един глас в даден избирателен район - но това ще бъде за сметка на избирателите ( за добро или зло ) и тогава политическото блато бързо ще се избистри, а сега един влачи цяла сюрия негодници , лизачи и кухи лейки чиято единствена "работа" е да натискат копчетата за гласуване и от време на време по сигнал да дюдюкат .

 87. 87 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 635 Неутрално

  До коментар [#70] от "dokoro":

  Ами ще те глобят. То и от преброяване е лесно да се измъкнеш, но в Италия примерно за неподаден въпросник в срок глобата е 2000 евро.

  А именно образователния ценз е нонсенс, защото в България далеч няма условия за нормално образование. Я гледай колко училища са затворени и децата трябва да правят походи по 4-5 километра в снега, за да научат буквите. Ами тези със специални нужди? Абсурд

 88. 88 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  "Решението за произвеждане на националното допитване обаче е на парламента, който би могъл и да спре инициативата на държавния глава"

  Да видим как ще спрат инициативата и зад какви аргументи ще си скрият засмения з....к. Сигурно е че те ще му откажат, но хората трябва да го подкрепим. Ако трябва ще съберем и 500 хиляди подписа за иницииране. Сега вече пламна искрата.

  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 89. 89 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Предлагам да добавим и следната точка към Референдума -

  "Да преименуваме страната от РБ в БРБ, демек Бананова Република България".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 90. 90 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Плевню ще предложи на ПАРЛАМЕНТА да инициира референдум? Смешник.. Още сега ми е ясно как ПАРЛАМЕНТА с въодушевление ще приеме и прегърне неговата абстрактна идея... Много му са слаби съветниците на президенто. Къде блее Кристиан Таков?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 91. 91 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3666 Неутрално

  До коментар [#80] от "spiegel":
  Разбира се. Кой спори?
  Не си дочел, че ставаше дума, че предложения много, до абсурдни чак, та затова съм против да е 2в1 с евроизборите.
  Да не говорим, че референдум за избирателната система и правила по същество са си пак за същото - формата, ама в същността си, на същото това държавно управление.
  Та затова трябва да се подходи с разум и аргументи. Специално по въпроса. А не така. Че ми изглежда като подготовка за подпъхване в патакламата на нещо, което има да се чуди българинът от къде му е дошло.
  Когато последиците са сериозни и провеждането би трябвало да е съответстващо.

 92. 92 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 971 Любопитно

  До коментар [#6] от "А БЪ В":

  А няма ли опасност да се манипулира електронното гласуване - с хакване или по друг начин?

 93. 93 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#61:"vicada"]Как да ти обясня, че с мажоритарен вот ще влязат Слави Трифонов и Мишо Шамара в парламента[/quote]
  явно нямаш особено реална представа за света извън стаята ти с компа

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 94. 94 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 443 Весело

  [quote#89:"socialen"]"Да преименуваме страната от РБ в БРБ, демек Бананова Република България".[/quote]
  То първото "Б" е многозначително

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 95. 95 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#78] от "geo_19":

  [quote#78:"geo_19"]Нима твърдиш че при изборите в 2009 г. нямаше мажоритарно избрани кандидати? [/quote]

  Не бяха в два тура. Беше в един и който събереше най-много гласове то биваше избран. Теоретически можеше и с 15% от гласовете да те изберат. Това е нещо съвсем друго.  МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ СА ЕДИНСТЕНИЯТ ИЗХОД ОТ ПАТОВАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СИТУАЦИЯ. НЕ СИ ЗАТВАРЯЙТЕ ОЧИТЕ!
 96. 96 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 368 Весело

  Браво, сега си представям какъв вой ще завият комунетата!
  Само така ще им издърпаме килимчето изпод краката!
  Браво Плевнелиев,БРАВО!!!!!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 97. 97 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  [quote#93:"hhhuuunnnn"]явно нямаш особено реална представа за света извън стаята ти с компа [/quote]
  а каква е твоята представа ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 98. 98 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ЗА ИЗБИРАТЕЛИТЕ.
  Не може стада маргинали,които не могат да си напишат първата буква от името да се правят,че "избират" и че "гласуват".
  ВЪЗРАСТОВО ОГРАНИЧЕНИЕ С ГОРНА ГРАНИЦА 85г.
  Падане на възрастта за гласуване на 16г.
  МЛАДЕЖИТЕ НА 16г. и 17г. СА ПО-АДЕКВАТНИ ОТ БАБИТЕ И ДЯДОВЦИТЕ СИ на по 85г. и нагоре.
  Още повече,че тези последните С ЖИТЕЙСКИТЕ СИ ПЕРСПЕКТИВИ от по ?-години пред тях,са по-склонни на ИРАЦИОНАЛЕН ИЗБОР.
  Който,обаче ангажира децата,внуците и правнуците им за десетилетия напред.

 99. 99 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#75] от "socialen":
  Това са имали предвид!

 100. 100 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#74] от "cucing":
  [quote#74:"cucing"]Чиста и свята мажоритарна система в два тура. [/quote]
  Добре е за мото на референдума +++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK