България - "изостанал страничен наблюдател" в своята външна политика и в тази на ЕС

Вътрешните напрежения попречиха на вече ограничения потенциал на страната да допринесе за европейската външна политика, а по ключови въпроси като енергийна сигурност България се насочи в посока Русия.

© Красимир Юскеселиев

Вътрешните напрежения попречиха на вече ограничения потенциал на страната да допринесе за европейската външна политика, а по ключови въпроси като енергийна сигурност България се насочи в посока Русия.България не направи много, за да затвори политическата пропаст с останалата част от ЕС през 2013 г. Вътрешните напрежения попречиха на вече ограничения потенциал на страната да допринесе за европейската външна политика, а по ключови въпроси като енергийна сигурност България се насочи в посока Русия." Това е равносметката за страната в доклада за България на Европейския съвет по външнa политика (European council for foreign relations - ECFR) с автор Димитър Бечев. Той се публикува заедно с т.нар. Бележник на европейската външна политика (European Foreign Policy Scorecard), където България е в групата на т.нар. изостанали страни, където са също Гърция и Германия. Държавите, отбелязали напредък във външната политика, са Франция и Великобритания.


"Обхваната от вътрешна криза, България е сред най-големите "изоставащи" най-вече заради забавената реакция на бежанската криза в Сирия и сътрудничеството й с Русия по проекта "Южен поток", пише в бележника.


Бележникът на ECFR разделя страните основно на "лидери" и "изоставащи". Под лидер се разбира държава, която директно е повела някаква инициатива, като е убедила други държави да участват или пък индиректно, чрез примера си. Изоставащите, наречени slackers, са страни, които възпрепятстват или блокират развитието на политики, които да служат на интересите на Европа, за да преследват свои собствени тясно определени или краткосрочни национални интереси. По различните компоненти държавите могат да бъдат както лидери, така и изоставащи. Така например Германия е изоставаща по 4 показателя, но е лидер по други 10. България изостава по 3 показателя, но не е лидер по нито един.
"България изпадна в хронична политическа криза, която предизвика две последователни вълни протести. От избухването на общественото недоволство през февруари 2013 страната управляваха три правителства. Продължаващите демонстрации и поляризацията в страната не оставиха много място на премиера Пламен Орешарски за инициативи на европейско ниво. Извън Брюксел премиерът е посетил единствено Букурещ. Според текста през изминалата година страната е потънала в интровертност. "С нарастването на популизма и ксенофобията България се отдалечи от основното в ЕС. Страната зае слаба позиция по ключови вътрешни за ЕС дебати, включително този за ограничаване на свободното движение на хора, предизвикано от правителството във Великобритания. Присъединяването към Шенген пък отиде на заден план не само в Брюксел, но и в София, пише още Димитър Бечев от българския клон на Европейския съвет по външна политика.


Сферата, в която правителството на Орешарски отбелязва развитие, са били отношенията с Русия в енергетиката. Докладът отбелязва, че България и "Газпром", представляван от изпълнителния директор Алексей Милер, официално откриха 540-километровата отсечка от "Южен поток" на 31 октомври. През декември София инжектира близо 100 милиона евро в компанията, основана заедно с "Газпром" през 2008 г., и така се превърна в единствената държава в ЕС, която започна да реализира проекта. "Не беше изненадващо, че България беше сред държавите, посочени от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер като нарушители на европейското право и по-конкретно на Третия енергиен пакет", отбелязва докладът. "Изправена пред наказателна процедура, София даде мандат на Йотингер да предоговори междуправителствените споразумения, сключени с Москва за "Южен поток", като ги приспособи към европейското право в частта им за достъпа на трети страни до газопровода. Това решение беляза обрат в предполагаемия сценарий, в който "Газпром" виждаше София като вероятен лобист в Брюксел, за да получи изключение за "Южен поток". И все пак с право България си спечели етикета "изостанала" що се отнася до усилията на ЕС да гарантира газовата диверсификация", пише още Бечев.


Отделно премиерът Орешарски даде индикации за рестартиране на изграждането на АЕЦ "Белене". Според доклада освен увеличаващи зависимостта от Русия тези планове са изключително поляризиращи, тъй като предлагането на електричество сериозно надвишава търсенето в България, разходите са високи с времето непрекъснато нарастват, а и предвид широко разпространената корупция в енергийния сектор.


Колкото до кризата с бежанската вълна, Бечев отбелязва в доклада за България, че правителството остана сравнително пасивно, донякъде от страх да не загуби подкрепата на "Атака" в парламента. "София се забави в това да получи финансова помощ от Брюксел, да изгради сътрудничества с държави членки, също засегнати от миграцията, най-вече съседна Гърция, или пък да работи съвместно с Турция."


Докладът припомня обещанието на кабинета "Орешарски" да пренасочи фокуса от Близкия изток и Северна Африка към Западните Балкани. Така в центъра на вниманието попадна съседна Македония. Оставката на Борисов попречи на подписването на двустранното споразумение за добросъседство, което се предполагаше, че е почти финализирано. Служебното правителство продължи с острите изказвания срещу Скопие. Орешарски от своя страна се колебаеше между ангажимента и директния натиск.


През юли правителствата на двете държави проведоха работна среща, но през октомври външният министър Кристиан Вигенин на съвместна пресконференция с гръцкия му колега нарече Македония Бивша Югославска република Македония (БЮРМ), въпреки че България е признала съседната си страна с конституционното й име. По нито един от начините нямаше пробив в отношенията. България приветства присъединяването на Хърватия, като президентът Иво Йосипович посети София през октомври. По време на Съвета на ЕС София подкрепи започването на преговори за присъединяване със Сърбия и даването на Албания на статут на кандидат членка, но до голяма степен зае ролята по-скоро на страничен наблюдател.

Коментари (100)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Къде е новината?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 509 Весело

  дайте стенограма от срещата Милер-лешников
  ей тогава всичко ще се изясни!

  харпун
 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 718 Весело

  Чакаме Нина Гергова с контра-бележки и само да пуснат Петното от ареста с нови опирни точки, ще видите вие..."анализатори"

 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "България се насочи в посока Русия"
  Отде ги измисля тези неща Димитър Бечев. Може ли да даде примери.
  И Сульо и Пульо станаха специалисти и започнаха да правят евтина пропаганда.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  Вигенин и външна политика! Той е по ВЪТРЕШНАТА политика на Станишев! Ха-ха-ха !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "...През декември София инжектира близо 100 милиона евро в компанията, основана заедно с "Газпром" през 2008 г. и така се превърна в единствената държава в ЕС, която започна да реализира проекта..."
  БГ пенсионерите дали могат да асимилират това изречение? Изобщо дали друга медия би споменала тези 100 000 000 евро, хвърлени ей така?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Когато на власт са рубладжиите накъде да завие България?

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  [quote#1:"Къти"]Къде е новината? [/quote]
  Как къде? Те' цитат:
  ... т.нар. Бележник на европейската външна политика (European Foreign Policy Scorecard), където България е в групата на т.нар. изостанали страни, където са също Гърция и Германия.

  А какво значи "изоставаща" - те' пак цитат:
  ... Изоставащите, наречени "slackers", са страни които възпрепятстват или блокират развитието на политики, които да служат на интересите на Европа, за да преследват свои собствени тясно определени или краткосрочните национални интереси....

  Само не разбрах по какъв общоевропейски интерес Великобритания е класирана като "дърпаща"? За предоговарянето, целящо делене на "първа" и "втора" категория и капсулирането им? Пищенето срещу несъществуващия "потоп" откъм България и Румъния, докато ние сме "изоставащи" заради проблема с бежанците у нас?

  Абе, брюкселскоселска манджа нЕкаква.
  Важното е, че пак е изплескано "изоставаща България". Пък по същество - кой ще ти задълбава ...

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#4:"dissident"]Може ли да даде примери. [/quote]

  Пример: Тайните преговори с Милер!
  Започване на ЮП без договор и цена!
  Стремежа да загубим арбитража !

  Само тия неща са достатъчни, да се опандизят за дъъълго!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  [quote#7:"historama"]Изобщо дали друга медия би споменала тези 100 000 000 евро, хвърлени ей така? [/quote]
  Никога особено акоза здравеопазване или образование.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Явно само управляващите не виждат проблемите въпреки , è са много близко до проблемите. В тази връзка от Европа виждат проблемите от хиляди километри. Е, те ли са дъгогледи или нашите управляващи са сляпи ?!??!?!?!??!??

 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Чакаме опорните точки!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Разстроено

  "Обхваната от вътрешна криза, България е сред най-големите "изоставащи" най-вече заради забавената реакция на бежанската криза в Сирия и сътрудничеството й с Русия"

  Докога?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  Кабинетът "Орешарски" отложи електронното управление за 2020 г.
  От 562 държавни ведомства и служби само 80 предлагат електронни услуги, 482 са още в миналия век
  ЮЛИАНА БОНЧЕВА -сега./от вчера

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Нека да видим кой провежда про-руска политика по отношение на Южен Поток.
  Ангажимента на България е да разреши тръбата да мине през българска територи и нищо повече.
  За строеж на тръбата през Черно Море ще са нужни 10 МИЛИАРДА евро. Кой ги дава?
  Русия - 5млрд
  Италия - 2 млрд
  Германия - 1.5млрд
  Франция - 1.5млрд
  Италия ще купува над 15млрд кубика газ и ще похарчи още пари за тръбата на италианска територия.
  И така, кой провежда про-руска политика?

 17. 17 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Каква външна политика бе, Европо? Хората имат милиарди да усвояват, не ги занимавайте с глупости!

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  " България изпадна в хроническа политическа криза " -тази криза ни тресе вече 70 год. и края на нашенския комунизъм не му се вижда .

 19. 19 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 517 Неутрално

  те са ясни опорните точки - русия която дава рубли е ок, а европа дето спира на комунистите парите е лоша

  BG e мини империя на злото.
 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3440 Неутрално

  Контра-българско.
  Контра-правителство.
  Какво чудно има,че обслужва Руските Колониални Интереси.

 21. 21 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Глупостите на Бечев са резултат от това, че той е платен демократ. Българският офис на така наречения Европейски съвет за външна политика се помещава в сградата на Центъра за либерални стратегии:

  http://www.cls-sofia.org/bg/cls-partners/european-council-on-foreign-relations-ecfr-126.html

 22. 22 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Според текста през изминалата година страната е потънала в интровертност"
  По интровертност това правителство може да си съперничи с виденовото. Както и по зависимост от чужди интереси. Така че нищо добро не може да се очаква нито във външнополитически, нито в какъвто и да е план.

 23. 23 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Изостанали от патологична лакомия! Морално, ментално и емоционално! И богатсвата им не могат да ги спасят!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 24. 24 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#10] от "lz2":

  Говориш за жълти стотинки. Какво тайно могат да се договорят България и Милер? България е последната дупка.

 25. 25 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#14:"etty1"]"Обхваната от вътрешна криза, България е сред най-големите "изоставащи" най-вече заради забавената реакция на бежанската криза в Сирия и сътрудничеството й с Русия"

  Докога?[/quote]

  Докато контра-българските правителства продават националните интереси на кагебея от Кремъл.

  Докато България не скъса веднъж и завинаги руския хомот няма как да стане нормална европейска държава.

  Докато ни управляват политици с руско гражданство няма как интересите на България да са пред руските.

  zenrus.ru
 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1969 Неутрално

  [quote#24:"dissident"]Какво тайно могат да се договорят България и Милер?[/quote]

  Който няма какво да крие, прави стенограма и я публикува. Който прави далавери, не прави стенограма!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  [quote#21:"dend"]Глупостите на Бечев са резултат от това, че той е платен демократ. Българският офис на така наречения Европейски съвет за външна политика се помещава в сградата на Центъра за либерални стратегии:
  http://www.cls-sofia.org/bg/cls-partners/european-council-on-foreign-relations-ecfr-126.html [/quote]

  А най-смешното е като се съпостави мнението му от интервюто (линка), с вчерашните му изказвания("Лице в лице) и Доклада... приличащ ми повече на поръчкова работа на платен списвач от "Център за либерални стратегии".

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#13] от "tom_sawyer":

  Опорната точка я публикуваха във вестник NewEurope .

  "In an unethical move last week, the European Commission attempted to intervene in domestic Bulgarian affairs, with the obvious aim of trying to influence the outcome of the May European elections in Bulgaria, in favour of the opposition.
  ...
  This little incident is one of the many at the expense of the new government in Sofia and is stemming from a series of coincidences, where certain functionairies of the European Commission, the Bulgarian Commissioner Kristalina Georgieva, the directors of the Commission representation in Sofia and oligarch Ivo Prokopiev are intrinsically linked.
  ...
  Prokopiev favors the return of the previous Boyko Borisov government and controls, among others, a large media group in the country.

  One of his media companies has a business association with the web site which got the privileged leak from the Commission of the Bulgarian report and presented it one day before its release with the misleading headline “Commission says Bulgaria broke partners’ confidence.”

  The Director of the European Commission’s Delegation in Sofia, is a former employee of Ecomomedia, one of the media companies of the Prokoviev group, who was appointed last year by the reccommendation of Commissioner Kristalina Georgieva. Indeed, it is customary procedure for Commissioners to reccommend the head of the Commission’s Delegation in their countries."


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Гневно

  "България не направи много, за да затвори политическата пропаст с останалата част от ЕС през 2013 г. Вътрешните напрежения попречиха на вече ограничения потенциал на страната да допринесе за европейската външна политика, а по ключови въпроси като енергийна сигурност България се насочи в посока Русия."

  Тук е казано всичко! Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 30. 30 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  Това е вярно и ако има закон или процедура, трябва да се спазва.
  Но по принцип, българите се ръководят повече от емоции отколкото от здрав разум. Може би затова са на това дередже.

 31. 31 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "lz2":

  Ето и стенограма от друг разговор.
  Обърни внимание на:
  Повтарям, че с днешното подписване на документите за „Южен поток" ние фактически даваме старт на този проект, който ще допринесе за диверсификацията на газовите маршрути.
  http://vevesti.com/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-13-%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8-2010
  И сега какво ще направиш, след като си прочел стенограмата?

 32. 32 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Очаквано още от момента, в който номинираха Вигенин за външен министър. Всеки път, в който можеше да направи самостоятелно изказване, той очакваше опорни точки от Кремъл.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 33. 33 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Доклада е смазващ.Направо,дори и не са били особено деликатни са си го казали,че Орешарски нищо не прави.

 34. 34 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#27:"batzdravo"]Доклада... приличащ ми повече на поръчкова работа на платен списвач от "Център за либерални стратегии".[/quote]
  Поръчкова работа, платен писач - това ли са днес опорните точки? Да имаш да кажеш нещо по същество по доклада - какво е невярно в него, какво изопачено и кои интереси обслужва? Ако не можеш да отговориш на тези въпроси, по добре си трай кротичко, защото вашите опорни точки нас хич, ама хич не ни интересуват.

 35. 35 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":

  е всеки с мнението си, само че да казват, че Прокопиев иска Борисов да се върне ми се струва нелепо...

  Иначе останалото си е вярно: Дясна Европа удря по едно рамо на десните опозиции, особено ако са уж опозиции на руските интереси...

 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Весело

  До коментар [#28] от "tribiri":

  О, стига с тази смешка New Europe - едно платено онлайн вестниче, в което всеки, който си плати таксата, може да си публикува мнението!

 37. 37 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Весело

  [quote#28:"tribiri"]До коментар [#13] от "tom_sawyer":

  Опорната точка я публикуваха във вестник NewEurope . [/quote]

  Платената NewEurope се превърна в единственото европейско издание, публикуващо про-правителствени материалчета в Европа. Е, по-добро потвърждение от жалката им изолация в Европа не бих могла да си представя.

 38. 38 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  Гледам, май никой не е чел интервюто от февруари 2013! Или е неудобно това интервю, а ГЕРБери?
  Там ясно е казал, какво мисли за тогавашните, и "потенциалните" за тогава, но изпаднали сега в опозиция, управляващи политици!
  Ако знаете, колко сте смешни, чак ми става тъжно за вас!

 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  [quote#33:"fener"]Направо,дори и не са били особено деликатни са си го казали,че Орешарски нищо не прави. [/quote]

  Казал Бечев, от позицията на списвач от Център за либерални стратегии, не ЕС.

 40. 40 Профил на edi_koi_si
  edi_koi_si
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#29:"grand funk railroad"]а по ключови въпроси като енергийна сигурност България се насочи в посока Русия." [/quote]

  Поредните ала бала приказки на пишман демократите и кои точно са фактите водещи до подобен извод - Южен поток ама той е толкова Руски колкото и Италиански и австрийски за които реално е предназначен. От друга страна за първи път се заговори и се предприемат действия за атомен реактор различен от руски, предприемат се действия за осъществяване на връзка с газопровода ТАП а и това инфо "България е поканила Катар да участва в проекта за изграждане на терминал за регазификация на втечнен газ (LNG) на гръцкото крайбрежие на Егейско море и през него катарски газ да се доставя през българо-гръцката газова връзка у нас и в съседните държави". Та значи имаме 3 проекта които са различни от и конкурентни на руските интереси и само един руски но правим извод че сме се насочили към Русия

 41. 41 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#34] от "heliana":

  Прочети внимателно поста, там има посочен линк, прочети интервюто!!!

 42. 42 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#38:"batzdravo"]Гледам, май никой не е чел интервюто от февруари 2013! Или е неудобно това интервю, а ГЕРБери?
  Там ясно е казал, какво мисли за тогавашните, и "потенциалните" за тогава, но изпаднали сега в опозиция, управляващи политици!
  Ако знаете, колко сте смешни, чак ми става тъжно за вас![/quote]
  О, тази опорна точка съм я забравила - какво някой някога е писал.
  Та питам се дали между вас, орешарчета, няма да се намери един, който да коментира доклада по същество.

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#37] от "heliana":

  Интересни въпроси:

  1. Коя медия не е платена?
  2. Кой точно плаща според вас на тази медия?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на TAC
  TAC
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Европейски съвет за външна политика?!Каква е ползата от подобна бюрократична структура?!Правят се очевадни изводи,неща,ясни и на шестокласник.Има пари за трошене!

  rock n' roll is king!
 45. 45 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Някой спомена по-горе емоции; ние българите не се ръководим даже от и емоции./други но напреднали нации са по емоционални от нас/.
  Ръководим се от суеверия, суеверия които сме допуснали, да са "научно" узаконени в учебника ни по българска история. А учебникът по история формира половината от народопсихологията на дадена нация.
  Парадоксът е и , че не вярваме истински в Бог, но вярваме в очевидно нереални неща.Няма нужда да изброявам. Комунизмът е достатъчен. Някой ще каже , да ама ние не вярвахме, но нямаше как...А защо при други нации "имаше как"? Друго, не вярваме в собствените си сили, и лесно се поддаваме на обезверяване, често култивирано отвън, за да служи на чужди интереси, но какво от това, ние го допускаме.
  Ние българите се задоволяваме с малко. Факт.Най-бедната нация , но освен 5000 които протестираха, останалите се натискат в панелните кухни, изглеждйки доволни от положението си. А като компенсация за безотговорността към себе си и страната си , твърдим че сме нещастни.
  Нациите се делят на две - едните повече протестират и по-малко работят, другите повече работят и по-малко протестират. Ние не правим нито едното нито другото. Ще кажете , ама нали протестирахме, нищо не става. Обикновено това се казва от хора които никога не са го правили. А ако е вярно, значи че или малко протестираве , или кратко протестираме. Друугото обяснение, е че сме доволни от съдбата си. И може да продължим на ракийка и салатка в панелките си. Остава ни само да се изкараме нещастни.
  Някак си по-интелектуално изглежда...

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#36] от "heliana":

  В това отношение се различава от някои други вестничета, които публикуват само материали с определена насоченост, в т.ч. и поверителни изтекли "по случайност" и грижливо снабдени с услужливи заглавия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#43:"tribiri"]Интересни въпроси:

  1. Коя медия не е платена?
  2. Кой точно плаща според вас на тази медия?[/quote]

  NewEurope е известна с това, че публикува материали на всеки, който си плати (и това са такива, които уважаваните европейски медии не публикуват). Това е техният бизнес модел. Та в този ред на мисли NewEurope не е медия, а политическа PR агенция.

 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  [quote#42:"heliana"]О, тази опорна точка съм я забравила - какво някой някога е писал. [/quote]

  Ами има протезна памет, моме! Казах и спирам, щото с неграмотни (политически) тролчета, не ми се губи време в безполезни разговори. Линкът към интервюто, което ако прочетеш, ще разбереш несъстоятелността на въпроса си, е достатъчен. Опорните ти точки не ме интересуват, защото аз мисля с главата си, за разлика от теб, на която и трябват за да пази правилната посока!

 49. 49 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Моника работи върху контрадоклад, в рамките на платен проект на ПЕС, в който ще докаже, че това не е вярно.

 50. 50 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  ''Държавите, отбелязали напредък във външната политика, са Франция и Великобритания.''

  А сетих се, Великобритания поиска да наруши принципа на свободно движения на хора и стана лидер.

 51. 51 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Единствените "успехи" на БГ,при това марионетно правителство, са в гафовете,отдалечаването от ЕС и приближаването към Евроазийския съюз.

 52. 52 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#50] от "izbiram":

  Това да им е проблемът!Те вече отбелязаха,че са сгрешили в позицията си за емигрантите от БГ и Румъния,но нашата катастрофична политика,остава.

 53. 53 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]България - "изостанал страничен наблюдател" в своята външна политика и в тази на ЕС[/quote]Всъщност нещата са като в приказката "Докато умните (и красивите ) се наумуват, Лудите се налудуват".
  Или по конкретно - Докато форумните капацитети обсъждат да бъде или не например "Южен поток", вчера 29-ти януари в Амстердам той бе спазарен изгодно (за Германия).
  Германската Юропайп (Europipe GmbH) получи поръчка за над половин милиард евро.
  За тръбите де. Това за първия от четирите успоредни тръбопровода, а се очаква още 3 "търга".
  Иначе приказвайте си. Лошо няма

 54. 54 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  "България приветства присъединяването на Хърватия, като президентът Иво Йосипович посети София през октомври."

  Боже , какъв съкрушаващ външо политически успех...

 55. 55 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Весело

  [quote#48:"batzdravo"]Опорните ти точки не ме интересуват, защото аз мисля с главата си, за разлика от теб, на която и трябват за да пази правилната посока![/quote]
  Че ти пък откъде знаеш коя е за мен правилната посока?
  И мен не ме интересува какво те интересува теб и с какво мислиш. Това, което в случая ме интересува, е, ще се намери ли някое орешарче да критикува фактите в доклада, а не да ни задавя с потоци от типа "а вие защо биете негрите" (което е истинското тролене).

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Нека си пишат, нямат си работа брюкселските зелки пишат си!!
  Благодарение и на тях се натресохме в такава криза че едва ли на българина му е до вдигане на лозунги и повтаряне на мантри.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  [quote#34:"heliana"]Поръчкова работа, платен писач - това ли са днес опорните точки?[/quote]

  [quote#36:"heliana"]О, стига с тази смешка New Europe - едно платено онлайн вестниче[/quote]


  Мноо последователно.

  Викаш, смешката на Светослав Божилов, местната де, олицетворявана от ЦЛС и по-качествена, а?

  European council for foreign relations - ECFR: The European Council on Foreign Relations (ECFR) is the first pan-European think-tank. Launched in October 2007, its objective is to conduct research and promote informed debate across Europe on the development of coherent and effective European values-based foreign policy.
  It is independent and has no connection to the institutions of the EU.
  Да повторим: It is independent and has no connection to the institutions of the EU.
  Я да видим кой подкрепя из нашите територии начинанието на тинк-танка.
  http://www.communitas-bg.org/bg/team.html
  подкрепя ЕСВП София офис
  Брао.
  Светльо Божилов и Бориславова(Борисова) в сянка.
  Вземи едните, па удари у другите - се тая.
  За ЦЛС стана мода да охрачат страната си, за пари.

  Ecrasez l’infâme
 58. 58 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Ооо, къде се загуби бе Боби, нещо много ви държат напоследък в пасольството...
  Дай рамо във форума, че брюкселските тикви, вземат надмощие над наште - московските сапоги...

 59. 59 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#53] от "ala_bala":

  Не им разваляй настроението. Те предпочита да бистрят политика. Да плюят руснаци, американци и който им попадне и основната мания на много е да громят комунизма, което излиза "На умряло куче нож вадят".
  За българите да бистрят политика е основното занимание и развлечение. Никой в културна Европа не се интересува от политика. Всеки гледа парата. Спомнят си за политика само във връзка с възможна печалба.
  http://www.pipeline-conference.com/news/europipe-wins-steel-pipe-order-south-stream-gas-pipeline-project

 60. 60 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#57:"Graf"]Мноо последователно.[/quote]

  И ти ли Графе тръгна да тролиш? Кажи поне ти с какво не си съгласен с доклада. Обори поне ти твърдението, че не потъваме все повече в изолация благодарение на великото ни правителство. Аз гледам на България от малко повече от 2000 км разстояние - и от тук картинката е много жалка. Сори, но това е, което се вижда отстрани, а досега не срещнах един аргумент, който да ме убеди в противното, само опорни точки.

 61. 61 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  [quote#48:"batzdravo"]Линкът към интервюто, което ако прочетеш, ще разбереш несъстоятелността на въпроса си, е достатъчен.[/quote]

  е па сложи го тоя линк най-накрая де

 62. 62 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#53:"ala_bala"]България - "изостанал страничен наблюдател" в своята външна политика и в тази на ЕС[/quote]Та за тия дето не са разбрали написаното от мен в [#53] ще поясня:
  На нас тази роля ни е отредена. На страничен наблюдател.
  Това вероятно щот "големите" в ЕС са разбрали, че стадото е без пастир и куче. Сиреч "Разграден двор".
  Е, ако имахме национален консенсус по тези въпроси ... ама това си е направо фантастика

 63. 63 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Весело

  [quote#61:"extraCACA"]е па сложи го тоя линк най-накрая де"

  Слагам го пак,свикна съм:
  "http://www.cls-sofia.org/bg/cls-partners/european-council-on-foreign-relations-ecfr-126.html "

 64. 64 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  [quote#63:"batzdravo"]свикна съм: [/quote]
  ох, олекна ми... та кое интервю тук?
  Начало>Партньори и донори>Партньори>Европейски съвет за външна политика

 65. 65 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1068 Весело

  "Обхваната от вътрешна криза, България е сред най-големите "изоставащи" "

  Ха-ха-ха-ха- ето бе, "експертно правителство" пак ви хваля, както в доклада на ЕК!
  Не знам колко ви топли братската прегръдка от Русия, ама тоя щут в г ***а-а-а , ще ви държи десетилетия влага!


  " Извън Брюксел премиерът е посетил единствено Букурещ. Според текста през изминалата година страната е потънала в интровертност. "
  Хайде честита ви интровертност!

 66. 66 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2283 Весело


  До коментар [#64] от "extraCACA":

  Извинявай, Бия глава в земята!

  http://bleuprint.eu/bechev_interview_i/

 67. 67 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#60] от "heliana":

  Само обърнах внимание на едно разминаване в оценките.
  Иначе, и двете са платени и двете са позиции в частното пространство, които са облечени с европейски дрешки но са типичен български продукт.

  [quote#60:"heliana"]Обори поне ти твърдението, че не потъваме все повече в изолация благодарение на великото ни правителство.[/quote]

  За каква изолация иде реч, когато насреща имаме съвсем нормално присъствие в европейските институции, навсички равнища...
  Ако някои от ЦЛС и кръгът около Светльо Божилов, Иван Кръстев и либертарианстващите умници + остатъците от Типинг пойнт си претставят, че България трябва да скочи с двата крака в дебатите за Украйна, примерно, или, че България трябва да се откаже от Южен поток, щото така е интересно на BP и Statoil..
  Да си призная, този вид пропаганда който ми представят от двата "източника" ми е противен по дефиниция, но считам за пълна загуба на време спора с радио "Москва". И с радио Лондон - също.

  Ecrasez l’infâme
 68. 68 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#62:"ala_bala"]Е, ако имахме национален консенсус по тези въпроси ... ама това си е направо фантастика[/quote]
  Ако имахме национален консенсус щяхме да сме богата държава.
  Много сме лесни за водене и манипулиране,няма нужда някой да ни прави нещо,ние сами си го правим.Успешно рием в блатото,сами.
  За германците..евалата, въобще нямат скрупули що се отнася за печелене на пари, не ги инетресува дали парите са руски,американски и еврейски.Парите не миришат.Те затова са и богати,щото са умни и си знаят интереса.За нас казах, никой не може да ни направи това,което си правим сами.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 69. 69 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Любопитно

  [quote#28:"tribiri"]NewEurope[/quote]

  "One day before the official release of the report, the Commission leaked it to a specific Brussels media outlet running a web site, an exclusive receiver of large funds from the Commission through... tenders (see New Europe this week pages 6 and 7) under the misleading title “Commission says Bulgaria broke partners’ confidence.” The report with the misleading title was widely spread in Bulgaria by a specific media group.

  That was to damage the Bulgarian government, as no other media had the report to comment on the content, and the misleading perceptions were created one day before publication by this one and only leak. In the coming days, when the report was offically given to all media, nobody read it as it already was an “old story.” The European Commission knows very well how to handle “communication” matters, or to put it more accurately, “propaganda” matters."

  ахах... Пеевски реве срещу Юрактив и какво?

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#69] от "extraCACA":

  Абе така е, ама баба ми е казвала, че истината е винаги по средата!

  Естествено, че не съм съгласен, че сме цъфнали и вързали и само заради Прокофиевите интереси ЕС ни критикува, но пък е вярно, че някак си много тенденциозно унищожителният доклад се коментираше още преди да е получен и после така и не можахме да прочетем, какво пише в него.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На тези политици които вземат държавни пари ,може да се каже че не са допринесли за развитие ,но има група от българи,неизвестни за пресата, до които се допитват световни лидери-това не е продукт на фантазия, а действителност от години.

 72. 72 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#70] от "tribiri":

  Докладът го има и на български, а четенето му, особенно от герберския кръг може да им предизвика само главоболие.
  Тук съм се постарал малко, та да им преведа на човешки език някои съображения из доклада: http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/01/23/2226304_ikonomist_za_doklada_na_ek_za_bulgariia_i_rumuniia/#msgid8507564

  Ecrasez l’infâme
 73. 73 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Лицето Димитър Бечев ми е притеснително какви може да ги свърши ако се заеме с българската външна политика.

 74. 74 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#73] от "Снежанко":
  Прилича ми на нов Николай Младенов, защото определено има някакви свои чертежи в тая област.

 75. 75 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#70:"tribiri"]тенденциозно унищожителният доклад се коментираше още преди да е получен [/quote]

  получен беше; това че официално се публикува по-късно не значи че не е получен, има си там един срок между получаване и публикация; драмата им по-скоро е че в доклада имена нема
  за разлика от статията в Юрактив от 21-ви:
  http://www.euractiv.com/justice/exclusive-commission-bulgaria-br-news-532908
  [quote#70:"tribiri"]така и не можахме да прочетем, какво пише в него[/quote]

  ето го, техникал репорта е по-интересен
  http://ec.europa.eu/cvm/progress_reports_en.htm

 76. 76 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Любопитно

  [quote#67:"Graf"]Само обърнах внимание на едно разминаване в оценките.
  Иначе, и двете са платени и двете са позиции в частното пространство, които са облечени с европейски дрешки но са типичен български продукт. [/quote]
  Как можеш да сравняваш платени медийни публикации с платен доклад? ВСЯКО проучване се плаща, няма такова нещо като безплатно проучване. Нали и изследователите трябва да се хранят, те не могат да карат на въздух и ентусиазъм. Затова за един доклад априори се знае, че е платен, и той се критикува на база на изнесените факти и базиращия се на тях анализ. За една медия се предполага, че поднася обективна информация. Ако бизнес моделът и е базиран на платени публикации, тя не може да се приема за медия, а за PR агенция. Разликата между двете ти е добре известна.
  [quote#67:"Graf"]За каква изолация иде реч, когато насреща имаме съвсем нормално присъствие в европейските институции, навсички равнища...
  Ако някои от ЦЛС и кръгът около Светльо Божилов, Иван Кръстев и либертарианстващите умници + остатъците от Типинг пойнт си претставят, че България трябва да скочи с двата крака в дебатите за Украйна, примерно, или, че България трябва да се откаже от Южен поток, щото така е интересно на BP и Statoil.. [/quote]
  Съвсем "нормално" присъствие - ето къде е заровено кучето. Не е достатъчно да присъстваш. Била съм на такива срещи (макар и не политически, а по-технически, но знам от еврочиновници, че и при политическите е така) и повярвай ми, вбесява ме българското "присъствие" - защото то е само това, присъствие. Няма визия за българските интереси, няма никакво умение (или желание) те да се налагат и защитават. И това формулирано по начин, по който да личи, че чащитата на българските интереси е защита и на европейските. За активна роля във външната политика въобще няма какво да говорим. И не става дума да се прави това самоцелно за или срещу някой (било то Лондон, Москва, BP или Газпром), а да се защитава позиция, носеща българската визия за света. Всъщност какво е това българска визия? Чувал ли е някой за нещо подобно? Аз не. А като не знаеш къде искаш да отидеш, винаги ще си там, където не искаш.

 77. 77 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#72] от "Graf":

  10х

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 78. 78 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#63] от "batzdravo":

  Прочетох интервюто и не разбрах какво искаше да ни обясниш с него. На мен ми се струва много балансирано и неполитично.

 79. 79 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Ще ми е интересно да прочета защо Германия също е сред "изостаналите" страни. Това означава, че е неактивна във външнополитически план, но това ли наистина е случая?

 80. 80 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  [quote#9:"xm..."]Само не разбрах по какъв общоевропейски интерес Великобритания е класирана като "дърпаща"?[/quote]
  Великобритания вероятно е в + щото само в последните месеци подписа спогодба с Русия за атома което е първата стъпка към руските АЕЦ-ове на острова, и второ подписа спогодба с Русия за обмен на военни технологии щото се натиска да продава прибори покраи руските експортни самолети, хелекоптери и др.

 81. 81 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#79:"laveol"]Ще ми е интересно да прочета защо Германия също е сред "изостаналите" страни. Това означава, че е неактивна във външнополитически план, но това ли наистина е случая?[/quote]
  В статията пише, че: "По различните компоненти държавите могат да бъдат както лидери, така и изоставащи. Така например Германия е изоставаща по 4 показателя, но е лидер по други 10. България изостава по 3 показателя, но не е лидер по нито един."
  Т.е. "изоставането" на Германия е относително, а на България абсолютно.

 82. 82 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#21:"dend"]Българският офис на така наречения Европейски съвет за външна политика се помещава в сградата на Центъра за либерални стратегии[/quote]

  хех, а офиса на „Ню Юръп България” къде се помещава

 83. 83 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  С някои неща съм съгласна, с повечето - не. Защо да е виновна само България за проблема с бежанците? ЕС знаеше и знае за нашата бедност. Защо не помогна на време, вместо да критикува? Не искат вълната да ги залее. ОК! Защо, тогава, не се включиха на мига със логистка помощи в пари и натура, да се посрещнат, устроят, обработят тия хора? Да! Това управление ни приближи значително до Русия, но не като равностоен партньор. Все пак, при преговорите за южен поток, единствено БГ записа право на включване на трети страни. Това не само не бе отчетено, ами и мин. Стойнев даде мандат на ЕС да преговаря с Русия от наше име. Това не е добре. Много съм чувствителна на тема независимост и суверинитет, а тук вече сме двойно зависими. Нашите упрабници не са ли чували за неутралитет, в ситуация, като тази? Двама ездачи се карат кой да ни яхне и се споразумяват да ни яздят заедно! По отношение на Македония, явно, отношението към нея няма да е като към нас. Има нотки на предпочитание. Не завиждам, но се ядосвам, че нашите политици не съумяха да заслужат уважение за страната ни. От примера на Македония се вижда, че за да те уважават, размера не е важен. За правото на движение и работа на хората в ЕС, трябва да се критикуват западните съюзници, а не БГ! Тя е виновна за това, че чрез безкрайната бедност изтласква хората на вън, но пък ред западни държави направиха и невъзможното, да ограничат прилив от БГ и Румъния! С бележките за другите теми, по които сме изоставащи съм съгласна.

  goblenka
 84. 84 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Отново статия на Бечев с объркани анализи и заключения, за разбунване на духовете.

 85. 85 Профил на mirosl
  mirosl
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#29] от "grand funk railroad": Не това е важното в този доклад. Или най малкото не би трябвало да бъде. Важното е че БГ не е достатъчно активна да защитава собствените си интереси във външната си политика. Това, че в енергийнта си политика се е насочила към Русия е негативно, без обективан анализа, само за индиктронирани индивиди. Та накъде да обърне своята енергийна политика БГ? - Към Канада? Сенегал?

 86. 86 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Простете за невежеството , но Митко Бечев къде и какво работи ? На какво нива е в този ЕвропеЙски съвет по външна политика ? И този съвет истински европейски ли е или е някаква европейска присадка на местна , балканска основа ? Просто съм объркан - материала изглежда критичен, но пък какво лошо да си в група с Гърция и Германия . Да си изоставащ с Германия . Боже , ами това е щастие , не наказание . Бечо , Бечо , като как ли да те възприема ...

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Весело

  [quote#85:"mirosl"]Към Канада? Сенегал? [/quote]

  Глупости - към Сахара . Там е слънце даже и през нощта . Трябва само прокопиевци да се настанят там и проблемите на енергетиката са цветя и рози .

 88. 88 Профил на mirosl
  mirosl
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#87] от "papyre":Независимото, аналитично мислене никога не е била силна страна на нашия нород. Само ги погледни децатас на тези които крештеха КПСС БКП как сега се обърнаха на 180 градуса...но лекотата с която са индокринирани и мемисленето остана...

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#88:"mirosl"]Независимото, аналитично мислене никога не е била силна страна на нашия нород. [/quote]
  Не ми се иска да ти опонирам , но май трябва . Ако разсъждавам като тебе , бих ти казал , че си представител на собственото ти определение . Заради това , че предварително настроен по някакъв начин към определени категории от хора , не им признаваш правото на независимо и аналитично мислене . В резултат на тази предварителна негативна настройка ,ти самия не можеш да проявиш независимо и аналитично мислене . Така мисля . А колкото до независимо и аналитично мислене , снощи при Велизар Енчев ,слушах негов гост - доц. Христов. Дано имаш случай да го чуеш. Предполагам , че лесно ще промениш мнението си . За аналитичното мислене .

 90. 90 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 857 Неутрално


  Някой знае ли кои са им спонсорите на този съвет?
  (European council for foreign relations - ECFR)

  http://ecfr.eu/

 91. 91 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Весело

  [quote#86:"papyre"]Просто съм объркан - материала изглежда критичен, но пък какво лошо да си в група с Гърция и Германия . Да си изоставащ с Германия . Боже , ами това е щастие , не наказание . [/quote]
  Както винаги, видяла жабата, че подковават коня, и подскочила: и аз, и аз! Та и ти тъй - и ние сме в една група с Гернания, и ние! Само че само що се отнася до негативите. Нещо не си дочел статията, в която се казва, че Германия е лидер в 10 от позициите, а България в нито една. Но за такъв аналитичен капацитет като тебе това са незначителни подробности, естествено.

 92. 92 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2881 Весело

  [quote#91:"heliana"]Нещо не си дочел статията, в която се казва, че Германия е лидер в 10 от позициите, а България в нито една.[/quote]
  ++++

  Пазете се от доносника vesolr
 93. 93 Профил на mirosl
  mirosl
  Рейтинг: 408 Неутрално

  До коментар [#89] от "papyre": Не виждам къде съм проявил "предварителна негативна настойка". Моя коментар беше в отговор на друг където беше критикувано правителството защото било насочило енергийната си политика към Русия, при това, без никакви аргументи, анализа, даже на най ниско ниво. За съжаление, опитът ми показва че това не единично явление. Заради възрастта си, помня много добре времента когато беше точно обратното, тоест, на мястото на Русия беше САЩ - критикуваше го също както сега Русия само защото това се "изискваше" от тогавашните индокринатори. За съжаление няма да мога да гледам предаването за което ми писа защото не съм в БГ, пък и след 40 години дълбочината на интереса не е каквато е била...

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Изоставащият ученик на Европа.

 95. 95 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 704 Неутрално

  [quote#88:"mirosl"] Само ги погледни децатас на тези които крештеха КПСС БКП как сега се обърнаха на 180 градуса.[/quote]

  [quote#93:"mirosl"]Не виждам къде съм проявил "предварителна негативна настойка". [/quote]
  Извода го направих от поста , в който сочиш наследниците на тези , които крещяха дитирамби за КПСС и БКП. Не че не си прав, но точно това имах пред вид като говоря за ПРЕДУБЕЖДЕНИЕ , ИЛИ ПРЕДВАРИТЕЛНА НАГЛАСА . Мисля че , всяка такава пречи за ОБЕКТИВНА И АНАЛИТИЧНА оценка . Според мен .

 96. 96 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#9] от "xm...":

  България е единствената комунистическа държава ,която не направила нищо по декомунизация,лустрация ,национализация на заграбеното и не е наказала нито един комунистически и агентурен бандит.Това е и основната причина да бъдем последни по всичко и правиме и невъзможното да съботираме усилията на ЕС за просперитет на бедните и изоставащи страни.България е змииско гнездо от правоверни комуняги и агенти на ДС в къщата на ЕС.

 97. 97 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#76] от "heliana":
  [quote#76:"heliana"]Как можеш да сравняваш платени медийни публикации с платен доклад[/quote]

  Налага се.
  И двете имат една и съща функция(пропагндна), и двете ни "обясняват" света в който живеем.
  Някои. Други сте далеч и го гледате през обясненията.
  Ние хем четем обясненията, хем им ги живеем, па и ни забраняват да им ги критикуваме. Отвън.
  И двете творби казват истини, но, което е отблъскващо - лъжат.
  Е, аз поназнайвам нещо за света, в който съм, та си позволявам да имам и мнение за лъжите им.

  [quote#76:"heliana"] За една медия се предполага, че поднася обективна информация. [/quote]

  Мисля, анализът за който си говорим е обективен. ЕК си позволява намеса във вътрешнополитическия процес, къде с фондовете, къде с докладите, но това е част от играта.
  Авторът не е открил Америка. Аз съм писал за този специфичен елемент отдавна тук.
  [quote#76:"heliana"] Всъщност какво е това българска визия? Чувал ли е някой за нещо подобно?[/quote]
  Ето това е истинския проблем. Може ли, без да рушим евроантлантическите интеграционни процеси да отстояваме и националните си интереси?
  Мисля, целият ни политически елит въобще не е узрял до такъв стадий, а това значи че е псведоелит. Сурогат някакъв там.
  Затова насреща имаме Болния и Дудука.

  Ecrasez l’infâme
 98. 98 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#97:"Graf"]Други сте далеч и го гледате през обясненията. [/quote]
  Не само. Гледаме го просто от друг ъгъл. Аз примерно от моя далечен ъгъл виждам неща, които ти най-вероятно не виждаш. Като примерно две български каки, изпратени на важна ЕС среща, от които едната (шефката) не говореше английски. Двечките ми казаха, че знаещата (малко) английски ще обясни на каката- шефка в паузата за какво става дума. Първите две паузи бях с тях и не чух и дума за обсъждането. Докато другите се надпредварваха да лобират за своите държави и да прокарват своите си интереси, нашичките не обелиха дума. Когато им зададоха въпроси, англоговорящата заяви, че няма пълномощията да се изказва по този въпрос (!), при което всички изпаднаха в тотално недоумение. Това беше най-потресаващият ми опит с българското "присъствие" (но не и единствен). Това, казано с други думи, го има и във въпросния доклад, затова не знам как може просто да се игнорира като "платен".
  [quote#97:"Graf"]Ние хем четем обясненията, хем им ги живеем, па и ни забраняват да им ги критикуваме.[/quote]
  Е, тук силно преувеличаваш. Кой го забранява това?
  [quote#97:"Graf"]Мисля, анализът за който си говорим е обективен. ЕК си позволява намеса във вътрешнополитическия процес, къде с фондовете, къде с докладите, но това е част от играта. [/quote]
  Сам го казваш. Приемайки да се присъединим към ЕС, ние сме поели определени задължения, които не можем да игнорираме, когато не ни изнася.
  [quote#97:"Graf"]Ето това е истинския проблем. Може ли, без да рушим евроантлантическите интеграционни процеси да отстояваме и националните си интереси? [/quote]
  По принцип отговорът е "да" и ти го знаеш. Аз наблюдавам как умело го правят холандците, значи може.
  [quote#97:"Graf"]Мисля, целият ни политически елит въобще не е узрял до такъв стадий, а това значи че е псведоелит. Сурогат някакъв там.[/quote]
  Уви, да.

 99. 99 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  България не е нито риба, нито рак! За това и не е нито със съюзниците си от ЕС, нито с партньорите си от Русия! И, понеже не И вярват нито на запад, нито на изток, пък и самите И граждани не и вярват, всеки гледа да си я цакне както може! Управляващите Я и представляващите Я на вън не се притесняват! Ще цакат, ще цакат, па ще спрат! Като няма миза, какво ще цакат? До там да се стигне! Те са се подготвили! Имат си местенце някъде на далеч, или на близо, но на вън! Имат си пълни сметки... Ще си вземат фамилиите и... България да се оправя! Аз казвам: от сега да си взимат фамилиите, да им вземем сметките и да си оправим страната! Те, тия сметки, от нашата миза са пълнени! Може да не си изберем завършили на запад, или на изток юпита, ама поне ще си намерим загрижени и отговорни за страната си хора! Хора, които могат от нищо да направят нещо! Аз бих гласувала за хора с практически опит от различни сфери на обществения живот, ако и да не са толкова лъскави! Спомнете си как влезе Доган в политиката! От затвора, със плетено на ръка пуловерче! Не искам такъв като него, който работи за себе си. Но искам такъв, като него, дето знае как да работи! Нищо, че е с пуловерче от село! Искам само да ме убеди, че ще работи за страната! Ако успее, ще му помагам усърдно! Разочарова ли ме, усетя ли, че три дни работи за себе си, два за страната и два почива, ще го натиря! Искам тази власт, да мога да го сваля от трона му! Защото аз ще съм го качила там! За всеки избирател важи това! Не само за мен!

  goblenka
 100. 100 Профил на dtpopov
  dtpopov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  За жалост ние сме зависими от европейският съюз, но не участваме там по никакъв начин и нашата дума не се чува никъде в Европа . Това си е живо робство ако питате мен, какви позитиви сме видели до сега от Европа ?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK