ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Маргарита Попова с резерви към предложения референдум (видео)

Вицепрезидентът Маргарита Попова

© Анелия Николова

Вицепрезидентът Маргарита ПоповаВицепрезидентът Маргарита Попова е резервирана към инициативата на държавния глава да предложи референдум за изборната система. Нахлува се във философията на изборното законодателство, регламентирана на нивото на конституцията, затова имам доста размисли по този въпрос, коментира пред журналисти Попова, след като беше удостоена в БАН с почетния знак "Стефан Стамболов - за лидерски принос".


Предложението на президента за референдум е едно желание да се стимулира избирателна активност, като ще се наложи да се оперира и на полето на конституцията, посочи тя. "Ще се опитам да го свържа и с днешното събитие - каква е оценката за качеството ни на демокрация през призмата на най-силния демократичен механизъм - изборите, къде е нашият политически елит и какво е качеството на политическия ни живот", коментира още Попова.


По думите й оценката вероятно не е задоволителна и се опитваме със задължителни норми, с диктат на публичната власт да стимулираме активност. За нея по-добре би било "да стимулираме изборната активност на българските граждани чрез смислени програми, които да привличат избирателите и те убедено, с ентусиазъм да тичат към урните и да посегнат към бюлетината, която най-много им харесва и най-много им пасва".

Затова и законът, и законодателната уредба са от значение, но от огромно значение е качеството на лидерството, на политическото водачество, посочи Попова. "Днешният ден е много подходящ за такива размисли, политическият ни живот, лидерите и това със забрани и задължения ли ще поправяме демокрацията, което, разбира се, е един възможен механизъм, или това може да стане и по-друг начин", коментира още тя. Отбеляза, че референдумът, пряката демокрация, особено по въпросите на изборите, изглеждат на пръв поглед много силен и много автентичен механизъм, но тези механизми обаче трябва да са договорени, дискутирани, консултирани и трябва да сме се съгласили по тях предварително.


Тя каза, че за нея съгласието, единението може би повече от година са се превърнали в код, от който зависи нашето демократично бъдеще. Попитана дали е изненадана от предложението на президента за референдума, вицепрезидентът отговори, че не е изненадана от такъв ход.


Маргарита Попова отбеляза, че е трудно човек винаги, във всичките си действия и постъпки да улучи най-доброто и най-подходящия момент. Трудно е, защото политическият ни живот е доста напрегнат, емоционален и натоварен, а понякога и дори доста объркан, добави тя.


Темата "сигурност" за мен е изключително важна, сега тази тема се "взе" от политическа партия ГЕРБ и дебатът по нея ще се пренесе в Народното събрание, заяви още вицепрезидентът по повод подготвяния от ГЕРБ вот на недоверие на кабинета по темата "сигурност". Предимствата при дискутиране на темата "сигурност" в Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) са, че има детайли, които не могат да бъдат споделени с обществото, смята тя.


Попова отбеляза, че политическите лидери трябва да ги дискутират, да излязат пред българския народ и да покажат, че темата "сигурност", включително с различните инструменти на специалните разузнавателни средства, са важни за институциите с това, защото те са призвани да служат на хората и да осигуряват за тях спокойствие.В това е смисълът на КСНС - не да се съберат, за да си говорят конфронтационно, дори и да има дебати с изказани противоположни мнения, след това да се излезе пред хората и единено да се покаже, че институциите са на мястото си и работят за тях, коментира Маргарита Попова.


"Сега има опасност, когато темите за СРС и за сигурността бъдат изнесени в Народното събрание, да се използва парламентът за конфронтации, което не желая", каза Попова. Тя добави, че иска да има колкото се може по-малко конфронтации, особено преди избори.


"Затова за съжаление казвам, че нашата институция загуби, трябваше да изпреварим, за да отправим послания за спокойствие към българския народ и ангажимент, че няма да позволим преди изборите да се случи това, което стана преди време", коментира вицепрезидентът. По думите й е много важно народът да отиде към урните - спокойно и с желание.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK