Браншови организации подкрепиха "Атака" за по-нисък ДДС върху българските храни

Браншови организации подкрепиха "Атака" за по-нисък ДДС върху българските храни

© Анелия НиколоваОрганизации на производители в хранителния сектор заявиха, че подкрепят идеята на "Атака" за намаляване на данъка върху добавената стойност (ДДС) за българските храни. От партията миналата седмица внесоха предложения за промени в Закона за ДДС, с които данъкът за българските храни да бъде намален от 20 на 10 на сто.


Изцяло подкрепяме предложението за диференцирана ставка на основни хранителни продукти. Това трябва да стане възможно най-скоро. Трябва да си зададем въпроса защо най-големите икономики в Европа имат най-ниска ставка, заяви на кръгла маса по темата в парламента днес Стилиян Станчев от Асоциацията на земеделските производители в България. На форума, организиран от "Атака", присъстваха и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова, Димитър Данчев от Министерството на икономиката и енергетиката и други.


Милен Стоянов от асоциация "Биопродукти" каза, че не става ясно дали намаленият ДДС ще е само за хляба, за брашното и зърното. "Идеята е да се подпомогнат тези с ниските доходи или да се подкрепят самите производители?", попита той.
Според организациите е нужна равна данъчна ставка за всички държави в Европейския съюз. От "Атака" обаче възразиха, че целта на съюза не била държавите да бъдат равнопоставени, и затова трябва да се насочи вниманието към България.


Депутатът Илиан Тодоров представи данни от доклад на еврокомисията за нивата на ДДС в евросъюза, според които в България ДДС върху хранителните продукти е 20%, в Чехия – 15%, в Германия и Кипър – 19%, в Гърция – 13%, в Испания и Италия – 10%, в Люксембург – 3%, а в Малта няма ДДС върху храните, освен за някои стоки.


Когато внесохме това предложение, чух изказване от Владислав Горанов (ГЕРБ), че това било крайно популистко решение. Не знам защо ГЕРБ смятат така, каза Тодоров и посочи, че не виждал нищо популистко в това да се повиши жизненият стандарт на хората, да се стимулира бизнесът на производство на храни. "Георги Кадиев (БСП) каза, че това не било реално и ще има санкции от Европейския съюз, но не нарушаваме никакви евродирективи", заяви Тодоров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK