Процедурата по избора на новите членове на КФН е пример за прозрачност, според Мавродиев

Процедурата по избора на новите членове на КФН е пример за прозрачност, според Мавродиев

© Георги КожухаровПроцедурата при избора на новите членове на КФН е пример за прозрачност. Това заяви в интервю за Би Ти Ви Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор (КФН).


Той аргументира мнението си с това, че няма нито изискване, нито практика, кандидатурите за членове на комисията да се обсъждат от депутатите, както и че толкова много политици от различни парламентарни групи са подкрепили предложението. 


Мавродиев коментира фактът, че миналия петък изненадващо, за 20 минути Народното събрание избра зам.-председател и член на Комисията за финансов надзор. Изборът беше вкаран извънредно от председателя на парламента Михаил Миков с аргумента, че мандатът на сегашни членове на КФН е изтекъл в средата на миналата година, а депутати от БСП се противопоставиха на предложението, защото нямаха представа кои са кандидатите.
Предложението за новите членове е било внесено предишнаят ден в деловодството на Народното събрание от Мавродиев, който номинира Ралица Агайн за зам.-председател на комисията с ресор "Застрахователен надзор" и Владимир Савов - за член на комисията. Срещу светкавичният избор възразиха дори депутати от левицата, които сравниха случая с казуса "Пеевски". 


Отговорът на Мавродиев е, че е негово правомощие да посочи хора за тези позиции и след задълбочен анализ той е предложил за гласуване две безспорни, непартийни, професионални кандидатури - топ експерти, доказали своите качества, с прекрасно образование в български и престижни международни университети. 


"Искам да уточня - не е имало срещи в партийни централи, с цел договаряне на подкрепа за кандидатите, преди избора им в парламента. По никакъв начин не съм се влиял от решения, които са спуснати. Това е нещо, с което ние трябва да се гордеем, не да търсим интрига в това и да правим манипулации", призова той, цитиран от агенция "Фокус". 


Според него процедурата е била част от нормалния междуинституциунален диалог, "а не задкулисна договорка – да се твърди това е опит за манипулация". "Кадиев, както и другите народни представители, имаха възможност да зададат своите въпроси към кандидатите в пленарната зала. Никой от тях, включително Кадиев, не пожела изслушване на кандидатите", възмути се шефът на КФН. 


По изчисленията му 85% от присъстващите народни представители от всички парламентарни групи се подкрепили номинациите.  Напомни, че от присъствалите 144 депутати, "за" гласуваха общо 128 депутати: 67 от ГЕРБ, 30 от БСП, 29 от ДПС и двама от "Атака". " Това е един от малкото добри примери за единомислие на опозиция и управляващи по важни теми с национално значение, каквато е изборът на позиции в един от най-важните независими регулатори". Мавродиев призова политиците да са отговорни, а не да решават вътрешнопартийни въпроси на гърба на ключови финансови институции, които са гарант за стабилността в страната. 


Мавродиев коментира и отказът от продажбата на най-голямата пенсионна компания в България - "ПОК Доверие".


Прекратяването на сделката за продажбата на ПОК "Доверие", което вече е официално обявено, е доказателство за добрата работа на Комисията за финансов надзор, заяви председателят на КФН. 


По думите му в серия от срещи с настоящия собственик "Виена Иншуърънс Груп" ясно е било казано, че регулаторът има сериозни притеснения и съмнения относно качествата на обявения инвеститор и че подобна сделка не би могла да бъде одобрена. 


"Това е нещо, което до момента не сме казвали публично, за да си свършим професионално работата, но след като дойде краят на този злополучен кандидат купувач, можем вече да кажем, че тази сделка не се случи основно благодарение на усилията и работата на българския финансов надзор", заяви той. 


Ако компанията реши да продава фонда занапред, трябва да осигури солиден инвеститор, който да накара всички да бъдем спокойни за съдбата на парите на пенсионерите, защото при нас няма шанс да пробият лобисти и да се подадем на влияние, допълни председателят на КФН. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK