Софийският университет е с най-висок рейтинг в 18 направления

Софийският университет е с най-висок рейтинг в 18 направления

© Юлия ЛазароваСофийският университет "Св. Климент Охридски" е с най-висок рейтинг в 18 от общо 52 направления. Медицинският университет - София и Техническият университет - София имат водещи позиции в по пет направления, Химикотехнологичният и металургичен университет - София води в четири класации.


Американският университет в България в три, а Тракийският университет - Стара Загора, Лесотехническият университет и Академията на МВР оглавяват по две класации. Други 12 висши учебни заведения имат водещи позиции за едно професионално направление.


Това показват резултатите от новата рейтингова система на висшите училища у нас, които днес бяха представени на пресконференция. Уеб порталът - http://rsvu.mon.bg, е с изцяло обновен дизайн, въведени са допълнителни възможности за сравнения между различните направления.
Най-ниска безработица - под 1%, и най-висока степен на приложение на придобитото висше образование - над 90 на сто, се отчита при завършилите професионалните направления "Медицина", "Фармация", "Стоматология" и "Военно дело". При "Икономика", която е изучавана от над 60 хил. студенти, делът на регистрираните в НОИ е 4.5%, средният осигурителен доход е 871 лева и делът на заемащите позиции, за които се изисква висше образование е 37 на сто.


Среден месечен доход над 1000 лева имат завършилите в направленията "Военно дело", "Информатика и компютърни науки", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Математика", "Обществено здраве", "Медицина", "Комуникационна и компютърна техника", "Политически науки", "Металургия", "Електротехника" и "Електроника и автоматика".


В новата рейтингова система е публикувана информация за професиите и длъжностите, по които се реализират завършилите дадено направление. Дадена е възможност всеки да направи собствена класация.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK