Антоанета Цонева: Управляващите се страхуват не от въпросите на референдума, а от висока активност през май

Антоанета Цонева. Архив

© Анелия Николова

Антоанета Цонева. АрхивНе въпросите са проблемът на предложения от президента референдум, а фактът, че той ще вдигне активността за евроизборите, заяви ръководителят на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) Антоанета Цонева на пресконференция днес. Организацията се занимава с наблюдение на избори, изборно законодателство и изследвания на парламентарната дейност.


По думите на Цонева, ако на изборите за европейски депутати през май гласуват повече от 2.5 млн. души, резултатът става непредвидим, а това плаши управляващите, защото са обявили, че ще гледат на вота като на референдум за оставането си във властта. "Страхът от този референдум не идва от същината на въпросите", заключи тя.


В сряда в обръщение към нацията държавният глава Росен Плевнелиев обяви, че ще предложи на парламента заедно с евроизборите да се организира допитване по три въпроса – да се избират ли мажоритарно част от депутатите, да има ли електронно и задължително гласуване. От БСП коментираха, че с предложението президентът прави услуга на ГЕРБ, а от ДПС го обвиниха в опит да провали новия изборен кодекс. От ГЕРБ подкрепиха предложението и обявиха, че ако парламентът не реши положително за референдум, ще организират подписка, за да го направят задължителен.
Днес Антоанета Цонева прогнозира, че вероятността, ако се стигне до допитване, българските граждани да подкрепят електронно гласуване е много висока. По думите ѝ това ще промени демографията на изборите, тъй като ще позволи активно участие на близо 1.5 млн. българи в чужбина и на младите хора. "Българските политически партии предпочитат ниско участие", отбеляза тя. И добави, че не вижда никакъв проблем въпроси, свързани с изборното законодателство, да бъдат обсъждани на референдум. "Ако някой днес казва, че това не са важните въпроси – как да гласуват българите, това просто не е почтено. Ако това не са въпросите и времето, нека някой излезе и каже кои са въпросите и кое е времето", заключи Цонева.


Президентска квота в ЦИК


Институтът за развитие на публичната среда представи днес предложенията си за промени в проекта на нов изборен кодекс, който депутатите приеха на първо четене преди 10 дни. От организацията отказаха да участват в публичните обсъждания още в края на юни миналата година, когато започна подготовката на новия изборен закон, и настояха за оставка на кабинета "Орешарски".


Сега институтът настоява за намаляване на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) до 9 или 11 души. В проекта на БСП, приет на първо четене, влизат 15, а в сега действащия кодекс – 21 души. Организацията иска поне 4 души да бъдат назначавани от президента, както при други подобни държавни органи, за да се осигури по-добър баланс между властите. В сегашния проект комисията се избира от парламента след номинации от политическите партии и депутатите. Нужно е изборният кодекс да включва и ясна и прозрачна процедура за определяне на състава на ЦИК след публично изслушване, смятат от ИРПС.


Ако управляващите са против референдума, защо не искат задължителна преференция?


От неправителствената организация предупреждават, че заложеният преференциален праг от 7% за евровота не само не е по-нисък, но е и по-висок от сега действащия – 6 на сто. Препоръчват въвеждането на задължителна преференция с нулев праг – когато избирателят не отбележи поне един индивидуален кандидат в рамките на партийната листа, бюлетината да се счита за невалидна. Настояват и да отпадне възможността един кандидат да се явява в листите на два избирателни района, ако се използва преференция, за да не се подменя вотът на избирателя.


Въпросът за мажоритарния избор на депутати, предложен от президента, реферира към липсата на воля от страна на поредното мнозинство за въвеждане на преференциален вот, отбеляза Цонева. По думите ѝ, ако управляващите откажат да организират референдум, трябва да се обосноват защо не искат да въведат задължителна преференция. Тя посочи, че между предложенията за електронно и задължително гласуване има пряка връзка, защото електронното гласуване ще даде възможност на гражданите да упражнят правото си на глас. И предупреди, че в сега действащия кодекс е предвидена възможност за електронно гласуване, каквато в проекта, приет на първо четене от парламента, няма.


Избирателен район "Чужбина"


Сред предложенията на института е и въвеждането на задължение в протоколите от заседанията на ЦИК гласовете комисията да се отчитат поименно, както и да се публикуват на страницата на ЦИК в интернет списъци с избирателните секции, техните номера, адреси и брой на избирателите, за да се облекчи организацията на независимите наблюдатели. Предлага се още създаването на регионални преброителни центрове, както и повторно преброяване на бюлетините в секции, в които има отчетени недействителни гласове два пъти над средното за страната.


Организацията настоява и за въвеждане на обособен избирателен район "чужбина". Така българите ще могат и в чужбина да гласуват за отделни кандидати, а не само за партии, отбеляза Цонева.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK