Сред завършилите "Право" най-високи заплати получават възпитаниците на УНСС

Сред завършилите "Право" най-високи заплати получават възпитаниците на УНСС

© Анелия НиколоваРусенският университет "Ангел Кънчев" дава най-добра теоретична и практическа подготовка в направление "Право". Най-ниска е безработицата при завършилите тази специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 2.84%.


Най-висок осигурителен доход получават възпитаниците на Университета за национално и световно и стопанство - 973.67 лева, като при тях е и най-високият дял на реализирали се по специалността - 81.94%.


Това показват данните за едно от най-престижните направления за висше образование "Право" в представената днес нова рейтингова система на университетите.
В общото класиране води Софийският университет "Св. Климент Охридски" с 62 точки от 100, следва Университетът за национално и световно стопанство с 57 пункта. Тройката затваря Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" с 53 точки, следват Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и Русенският университет с 52 точки.


На пета позиция с по 51 точки са Нов български университет и Югозападният университет "Неофит Рилски". В дъното на класацията са свободните висши учебни заведения в Бургас и Варна, чиито възпитаници са и най-лошо платени - съответно средно 698.43 лева и 720.53 лева.


Най-много безработни е отчетено при възпитаниците на Русенския университет - 7.15%, а в Бургас и Варна едва 50-тина процента от завършилите "Право" работят по специалността.


Освен УНСС, най-много реализирали се е отчетено при студентите на университетите в София и Велико Търново, както и в Русе.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на torquemada
  torquemada
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Право? Заплати?

  Ако една лъжа, 100 пъти повтаряна, всеки път се възприема за истина, значи просто не е лъжа.
 2. 2 Профил на kokosovistargotini
  kokosovistargotini
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Русенският университет "Ангел Кънчев" дава най-добра теоретична и практическа подготовка в направление "Право"."

  Моля някой да ми зареди пистолет и да ми го даде.

 3. 3 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "torquemada":

  Повечето бачкат по НПОтата и тръстовете в София.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 4. 4 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#2] от "st.alexandrov92":

  Що? Щото реши, че като съзерцаваш професоре Стойнов и мега тестовете му или предедателя Токушев иззад банката у СУ ще имаш по-добро образование и ще си по-голям юрист от останалите ли? Събуди се! С копане се става префесионалист, не с търкането на банката на тоя или ония университет.

 5. 5 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Весело

  "Русенският университет "Ангел Кънчев" дава най-добра теоретична и практическа подготовка в направление "Право". Най-ниска е безработицата при завършилите тази специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - 2.84%."

  Е как става това? Тези от "Ангел Кънчев" най-подготвени, пък никой не ги наема?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 6. 6 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Любопитно

  До коментар [#4] от "Antonio Candreva":

  Кандидатствайте за работа като адвокат в София с университет, различен от СУ и вижте дали ще стигнете до интервю.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 7. 7 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  Какво общо има очевидната дискриминация с онова, което написах?
  П.П. Познавам не един и двама страхотни адвокати завършили НБУ (както и един асистен в ЮФ на СУ пак завършил НБУ).

 8. 8 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#7] от "Antonio Candreva":
  [quote#7:"Antonio Candreva"]Познавам не един и двама страхотни адвокати завършили НБУ (както и един асистен в ЮФ на СУ пак завършил НБУ). [/quote]

  Напълно съм съгласна, но Вашите познати не са имали равен старт с колегите си от СУ и може би точно това им е помогнало да станат още по-добри професионалисти.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 9. 9 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#5] от "etty1":

  Много е просто. Първо, в Русе а и в другите градове където се учи "Право" се връщат някои хора завършили СУ. Естествено е, че те ще бъдат предпочетени пред колегите си завършили местните университети. Второ, което е и по-съществено - в Русе, а и в цяла Северна България има по-малко работни места, т.е. по-малко търсене, а предлагането е сравнително високо. Между другото, Русенска област е единствената в страната където има само две районни съдилища - в Русе и Бяла. Дори в съседната Разградска област районните съдилища са повече. От малкият брой съдилища следват по-малък брой районни съдии, по-малко райони на действие на нотариуси и т.н. и т.н., т.е. малко работни места за юристи. А бизнесът в региона едва диша, така че и там търсенето на юридически услуги не е голямо.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 10. 10 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":
  Вижте работещите в Министерството на правосъдието, обаче, за да разберете, че завършилите в СУ са под 10 %, водещите са НБУ, УНСС и Благоевградския.
  [quote#9:"БЕЗПАРТИЕН"]Русенска област е единствената в страната където има само две районни съдилища[/quote]
  Така е и в Кюстендилска област. Но броят на съдиите, нотариусите и др. зависят от броя на населението. А не сме забравили видната русенска юристка министър на здравеопазването!

 11. 11 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 982 Весело

  [quote#10:"liksen"] А не сме забравили видната русенска юристка министър на здравеопазването![/quote] Тя не е от Русе, а от Дулово, да си имаме уважението

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 12. 12 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#5:"etty1"]Е как става това? Тези от "Ангел Кънчев" най-подготвени, пък никой не ги наема? [/quote]
  В тези случаи името ва университета работи за кандидата... Битува мнението, че в СУ се влиза най-трудно, което е гаранция за добро качество на изхода. Но явно и тази легенда е на път да се срути - както видяхме от пръв прочит интелектуалното качество на окупантите на СУ - пълна скръб.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 13. 13 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  [quote#10:"liksen"]Вижте работещите в Министерството на правосъдието, обаче, за да разберете, че завършилите в СУ са под 10 %[/quote]

  Точно по тази причина писах адвокати, не прокурори и съдии. Частните адвокатски дружества наемат възпитаници на Софийския университет.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 14
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 15. 15 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "etty1":

  За работа като адвокат в София (или в друго населено място) не се кандидатства.

  Държи се изпит, известен като "трите кръга на Ада", и който е подготвен - минава, който не, търка бюрото като юрисконсулт, докато минат необходимите години стаж за вписване в колегията.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Любопитно

  Това горе като реклама ли да се разбира?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сред завършилите право се уреждат само тези, които имат родители в съдебната система. Тази система е станала като "Дом майка и дете", шуробаджанашината е навсякъде. Да завършиш право в България без да имаш връзки в съдебната система е като да се осъдиш сам на вечна безработица. Много прависти, много юристи, а никакво правораздаване, това е положението.

 18. 18 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Много са нищожни тези заплати.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#6:"etty1"]Кандидатствайте за работа като адвокат в София с университет, различен от СУ и вижте дали ще стигнете до интервю. [/quote]
  За адвокат не се кандидатства,адвоката се в вписва в съответната колегия.В Адвокатския съвет на САК има адвокат,завършил УНСС.Аз съм завършил право в УНСС и нямах никакъв проблем да се впиша в САК през 1999г.От нашия курс на пръсти се броят тези,които не работят по специалността и са управители или управляващи съдружници в собствени дружества.При това завърших втория или третия випуск.
  Б кантората сме четирима,двама завършили УНСС ,другите СУ.Разлика в образованието ни има ,личи си и след години практика и се допълваме.
  Ако някой изключи завършил УНСС от възможните кандидати е идиот,което няма лошо,защото ми е кокурент и потенциален противник.

 20. 20 Профил на krantare
  krantare
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#19:"slonsco"]Разлика в образованието ни има ,личи си и след години практика и се допълваме. [/quote]
  Извинявай, били пояснил за каква разлика говориш? Напълно добронамерен въпрос, просто ми стана интересно - разлика да има е, поне според мен, продуктивно, стига да е на плоскост, различна от сравнението знание-незнание, а мисля, че не за такава иде реч. Благодаря !

  honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tributere
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  [quote#19:"slonsco"]За адвокат не се кандидатства,адвоката се в вписва в съответната колегия.[/quote]

  Разбирате какво имам предвид. Естествено, че се вписва в адвокатската колегия. Става въпрос за мощните дружества, където все пак се кандидатства.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  [quote#21:"etty1"]Става въпрос за мощните дружества, където все пак се кандидатства. [/quote]

  още по време на следването.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 23. 23 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#2] от "st.alexandrov92":

  затова му викат пуца ,а на завършилите пуцаджии

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#5] от "etty1":

  да наемеш адвокат от РУ А Кънчев е общо взето като да наемеш адвокат от Смолян -продажни ,малоумни и безкрайно арогантни ,е ,много просто ,търсиш си софииски или пловдивски адвокати и нещата стават ок

 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#17] от "apolitichna":

  Точно така е!
  Това е един от най-сериозните проблеми, а не кой университет си завършил.

 26. 26 Профил на sisi_pisi
  sisi_pisi
  Рейтинг: 5 Неутрално

  когато кандидатствах право бала за приемане в русе, СОУ и пловдив беше еднакъв...избрах русе и не съжалявам....когато съм говорила с мои приятели от другите университети винаги се получава едно очудване колко много се изисква от нас и колко малко от тях...доста грозна истина.....а това в пренебрегването не го вярвам ако покажеш знания и амбиция никой няма да те пренебрегне ако не със сигурност ще го сторят даже и да си завършил право в харвард :Д

 27. 27 Профил на l_di
  l_di
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Подговката по теория в СУ се осъществява от хората, които създават законите и участват активно в прилагането им под всякакви форми. Не са ясни критериите, по които Русенският университет е изведен на първо място - но като кадрови потенциал няма как да се сравнява със СУ - в преподавателите в ЮФ са съдии от ВАС, ВКС, прокурори, адвокати във водещи кантори и т.н.

  Със сигурност практиката развива юриста - но в статията все пак се отчита единствено нивото на теорията. Не отричам възможността възпитаници на всякакви университети да се реализират добре или като добри юристи, но поддържам тезата, че в СУ средата е най-благодатна.
  Все пак не е случайно, че всички големи кантори предпочитат студенти от СУ - няма по ясна оценка от тази на пазара! За останалите остават позициите в държавната администрация, защото на свободния пазар. Да, да се впишеш като адвокат естествено, че имаш право където и да си завършил, но въпросът е в реализацията.
  Относно заплатите на тези от УНСС, вероятно оказва влияние, че са и много по-малко от СУ - приемат по 120 на година, а в СУ 450! Чисто математически е по-трудно да постигнеш по-високо средно аритметично като зависиш от по-голяма бройка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK