Американският университет е с най-висок рейтинг в направление "Икономика"

Американският университет в България

© Георги Кожухаров

Американският университет в БългарияМежду първите и последните в класацията по направление "Икономика" разликата е двойна в получените рейтинг точки. Докато Американският университет в България, Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Университетът за национално и световно стопанство събират съответно 65, 63 и 61 точки, то в дъното са висши учебни заведения с около 35 точки.


В публикуваните днес нови данни в рейтинговата система на университетите се вижда, че цели 26 учебни заведения обучават икономически кадри, но нивото на образование в тях е с големи разлики. Най-ниско оценени са Колеж по икономика и администрация - Пловдив, Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, Университет по хранителни технологии - Пловдив и Висше училище по агробизнес и развитие на регионите.


Най-високо средно възнаграждение получават завършилите Американския университет в България - 1472.84 лева, а с малка разлика - средно 1464.65 лева, са възнагражденията на възпитаниците на Софийския университет. Висок е делът на реализиралите се по специалността - около 70 на сто.
В дъното на класацията средните възнаграждения варират около 500-600 лева средно, като едва около 10-20 на сто се реализират по специалността си.


Впечатление прави, че това е поредното направление, в което Висшето училище по транспорт бележи ръст до 55 точки и се нарежда веднага след трите най-рейтингови университети. Миналата година е заемало шеста позиция с две точки по-малко.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK