Плевнелиев призова документите на бившата ДС да станат публични (видео)

Пресконференция по повод приключването на втората година от встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев и на вицепрезидента Маргарита Попова

© Анелия Николова

Пресконференция по повод приключването на втората година от встъпването в длъжност на президента Росен Плевнелиев и на вицепрезидента Маргарита ПоповаВ Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим президентът Росен Плевнелиев призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.


Това се казва в негово обръщение.


"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заявява държавният глава във видеообръщение по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави, апелира президентът в обръщението си.


Росен Плевнелиев определя като "най-тежкия порок на нашия преход" липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.


"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като "човек от народа", за "добрите" служители на Държавна сигурност, които "не са работили за една партия, а за държавата", като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези "професионалисти", върху българския народ", казва държавният глава.


В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт. "Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит", подчертава Росен Плевнелиев.


Цялото обръщение вижте във видеото:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK