ГЕРБ предлага задължителното гласуване да влезе в изборния кодекс (видео)

Цецка Цачева и Данаил Кирилов на заседание на временната комисия, която трябва да обсъди и приеме нов изборен кодекс

© Георги Кожухаров

Цецка Цачева и Данаил Кирилов на заседание на временната комисия, която трябва да обсъди и приеме нов изборен кодексДепутатите от ГЕРБ предлагат в новия изборен кодекс да влезе задължително гласуване, мажоритарен избор на 32-ма депутати и електронен вот за българите в чужбина. От партията днес ще внесат предложенията си за промени между първо и второ четене, след като проектът на нов кодекс, внесен от БСП през ноември, беше приет по принцип от парламента на 22 януари. Ще настояват да се запази правото на президента да назначава Централната избирателна комисия с указ и ще поискат най-голямата парламентарна партия да предлага председател на комисията.


Идеите на ГЕРБ се припокриват отчасти с въпросите, по които президентът Росен Плевнелиев предлага референдум заедно с евроизборите през май – задължително и електронно гласуване и мажоритарен избор на част от депутатите. Ново обаче е само задължителното гласуване – текстове за експериментален електронен вот има и в сега действащия кодекс, приет при управлението на ГЕРБ, а предложение за мажоритарен избор на част от депутатите партията направи още през юни миналата година. На пресконференция днес депутати от ГЕРБ посочиха, че референдумът няма да се използва като инструмент срещу приемането на нов изборен кодекс. И че партията би подкрепила организационно създаването на подписка от инициативен комитет, която да задължи парламента да организира референдум, ако такъв комитет стъпва на широка гражданска основа.


Задължителният вот – срещу ваучер за 20 лв. за административна услуга
Новата идея на ГЕРБ е задължителният вот да се стимулира с поименна ценна книга – ваучер за административна услуга на стойност 20 лв. с валидност 2 години. Санкции за негласуване не са предвидени. По груби сметки за стимули за парламентарния вот ще са нужни около 12 млн. лв. от бюджета. Това обаче са ценни книги, а не пари в обращение, уточни на пресконференция днес депутатът Данаил Кирилов. По думите му предложението на ГЕРБ е съгласувано с експерти и по-голямата част от водещите конституционалисти подкрепят идеята.Бившият председател на парламента Цецка Цачева посочи, че предложението за задължително гласуване не е било внесено в мандата на ГЕРБ, защото тогава избирателната активност е била по-висока, затова можело да се въведе за няколко години. Особено след февруарските протести миналата година нямало как да се предвиди, че хората няма да участват масово в изборите. Като най-фрапантен пример Цачева посочи частичните местни избори във Варна, където над 50 хиляди души се включили в протестите срещу кмета Кирил Йорданов, а едва 27 – 28 хиляди души отишли след това до урните.


Депутати от ДПС и БСП вече обявиха, че не подкрепят задължителното гласуване, което противоречало на конституцията. От "Атака" обаче неведнъж са се застъпвали за идеята, а в дебатите по новия изборен кодекс заявиха, че ще настояват за въвеждането ѝ като мярка срещу контролирания вот.


Електронно гласуване, но само в чужбина


От ГЕРБ предлагат електронно гласуване само за българите в чужбина, защото в България с новия кодекс се въвежда възможност както за гласуване с бюлетини, така и за машинен вот. Идеята е българите в чужбина да бъдат улеснени и смятаме, че в парламента има и други сили, които споделят идеята за такова улеснение, посочи Цецка Цачева. А Десислава Атанасова я допълни, че Конституционният съд през 2011 г. изрично е посочил, че дистанционното електронно гласуване не е противоконституционно. Идеята е това да бъде експеримент, който да убеди българите, че това е надежден начин на гласуване, добави Данаил Кирилов.


Атанасова обясни, че за да се гарантира сигурността на избирателите, българите извън страната ще получат секретен 14-цифров код, който въвеждат заедно с ЕГН-то си, така както това става при електронно банкиране. Според нея тайната на вота била гарантирана много повече, отколкото при предложеното машинно гласуване, особено ако в списъците секционната комисия изрично записва, че избирателят е ползвал машината.


Мажоритарни кандидати във всички райони


Депутатите от ГЕРБ ще настояват всеки избирателен район да излъчва по един мажоритарен кандидат, както на парламентарните избори през 2009 г. Тогава от 31 места за мажоритарни кандидати от ГЕРБ спечелиха 26, а ДПС – останалите 5. С внесения от БСП проект сега се предлага Варна да бъде разделена на два многомандатни района – един за града и един за областта, както Пловдив. Така районите стават 32.


Аргументът на ГЕРБ е, че за да се въведе още по-силен мажоритарен елемент, като избор на 120 депутати мажоритарно, е необходимо първо да се направи изцяло ново райониране.


В партията са притеснени от предложеното номериране на бюлетините, което нямало да гарантира анонимността на вота. Освен това в държавата няма печатница, която да отпечата интегрална бюлетина с дължина 3 метра в кочани, без те да се разпаднат.

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Мачкай, Боце

  Няма шики-мики.
 2. 2 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Задължителен вот без санкция е глупост. Какво му е задължителното тогава.

 3. 3 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1005 Весело

  Задължителният вот – срещу ваучер за 20 лв. за административна услуга

  Подкрепям.

  Елекронно гласуване, но само в чужбина

  Не съм съгласен. Трябва да може и в България въпреки опасността от платен цигански вот.

  Мажоритарни кандидати във всички райони

  Подкрепям.

 4. 4 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1005 Весело

  [quote#2:"olly"]Задължителен вот без санкция е глупост. Какво му е задължителното тогава.[/quote]Трябва да има и морков и тояга.
  Освен ваучер за 20 лв. да има и глоба при следващо издаване на лични документи.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  Благодаря ви, герб!

  Сега, когато казвам, че не бих гласувал за вас, няма нужда да обяснявам надълго и нашироко защо ми се гади от вас.
  Това, че сте за тази идиотия ще е кратко, ясно и предостатъчно.

 6. 6 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз съм За. Поне да намалим донякъде броя на гъбарите.

 7. 7 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#4] от "BlueWater":

  А къде е тоягата? Нищо против моркова, но това не е задължително гласуване. Половинчата работа.

 8. 8 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 518 Неутрално

  ГЕРБ далеч не са партията, която искам да бъдат, но на фона на опорните точки на бсп/дпс/ата/цензура са ми от ден на ден по-симпатични...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1254 Весело

  Герберското Яне къде е да коментира? Твърдеше, че задължителното гласуване касае конституцията....

 10. 10 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  чакай сега, това значи ли че ГЕРБ иска промяна на собствения си изборен закон щото то друг приет няма

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 11. 11 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Аз не мога да разбера как демократи могат да са задължително гласуване? Освен,че е противоречи на Конституцията,изключително рядко с такава принуда се постига нещо добро.Обикновено избива в някакви крайности,като много гласове за някакви крайни партии.Да се замислим,единствените държави със задължително гласуваме в Европа са само Гърция и Белгия,ако беше толкова хубаво да са го въвели масово.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Голама простотия. И кво? Не отивам, не получавам ваучер. Какво му е задължителното? Калинчеста работа пак...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Даже само електронно гласуване в чужбина да мине, "берекет версин".

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на maradona
  maradona
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Със задължително гласуване се нарушават демократични принципи! И никога няма да подкрепя нещо с което ти налагат ,те задалжават да правиш нещо което не искаш! Иначе съм за електронно гласуване, само за хора с висше образование

 15. 15 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Неутрално

  Убави предложения, ама я искам още )
  Всеки кнадидат да има право да се кандидатира само в един избирателен район и само в един от вотовете - или мажоритарен, или пропорционален!

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  И апаратчиците на ГЕРБ ги е страх от мажоритарен вот. Добре е че внасят тези предложения, но 32 мажотитарни района са си едно нищо. То толкова беше по смелостта и на БСП през 2009. Къде по-лесно е да се хързулнеш като "безценен" партиен деятел в пропорционалните листи.

  Всичко по-малко от поне 50% избрани мажоритарно е залъгалка и празни приказки. По този въпрос трябва да се произнесат хората, а не партиите. 120 мажоритарни кандидати трябва да е вписано и във въпросите на референдума, но виждам че в парламента няма кой да го докара до там. Трябваше Плевнелиев да е по-конкретен за да не могат да шават страхливците от парламента.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#13] от "dogwoman":


  [quote#13:"dogwoman"]Даже само електронно гласуване в чужбина да мине, "берекет версин". [/quote]
  Ми то е отхвърлено от КС ми се струва.

 18. 18 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В Гърция имат избирателни книжки и ако нямаш знак, че си гласувал, ти отказват административни услуги. Така че може да се мине и без ваучери и пари на ръка, каквото предложение имаше.

 19. 19 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Аз съм против задължително гласуване.
  Но съм за електронно гласуване в чужбина.

 20. 20 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Весело

  [quote#12:"доби велковски"] Не отивам, не получавам ваучер. Какво му е задължителното?[/quote]
  При това за административна услуга ?!? От сега виждам, как на мангалите им текнаха лигите ))

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Неутрално

  До коментар [#3] от "BlueWater":

  То това ни е един от големите проблеми на нас българите,че всеки се смята за по умен от другите.Президента казал,РБ казал,ГЕРБ казал и т.н.Аз мисля,че първо трябва да се изготви закон за лустрацията и след това да се мисли за задължително гласуване.В нито една от тези държави където е задължително гласуването е нямало такъв комунизъм от азиатски тип като съветския.Електронното гласуване трябва да се въведе,след като държавата ни повярва за преброяването,защо да не ни повярва за изборите.

 22. 22 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#14:"maradona"]Със задължително гласуване се нарушават демократични принципи! [/quote]

  Кои точно демократични принципи се нарушават? Тези, в "смесените" райони да се гласува под строй? В турция да гласуват по 10 човека в минута в секция? В махалите да си пазаруват "демократите" електорат? Не мерси на подобни "демократични практики"... Нагледахме се на това.

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  подкрепям - мажоритарния вот , задължителен вот придружен от валчер - също подкрепям , и за електронното гласуване пак съм - да .

 24. 24 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 497 Любопитно

  ясно-в състояние са да купят повече от другите.

  за чиста и свята република-но не с този народ
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#17] от "доби велковски": Не е. Само Мая го твърди.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на maradona
  maradona
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#22] от "Little Wing":

  С кой ли! Ами че те задължават с това. Ами че нямаш избор с това! Това е крачка назад към комунизма...

 27. 27 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Любопитно

  А кога ще се замислят за премахване на дискриминацията спрямо независимите кандидати?
  Не съм спец, ама да попитам, какво става с мажоритарно избран кандидат, чиято партия не премине 4%-ната бариера?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Тия от Гроб всичките ли са милиционери? Откога правата ще са задължителни?
  А за мажоритарен вот в 240 избирателни района в два тура що си мълчат като женски полови органи?
  Ах,да. Май забравих. Те затова хвърлиха властта. Десетките хиляди протестиращи поискаха мажоритарни избори и кукловодите им казаха да се омитат, докато не е станало късно да се спре народната воля.

 29. 29 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  На първо време за всичко ЗА....След това пълно електронно гласуване........ ГЕРБ захитряват от ден на ден.....

 30. 30 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#14:"maradona"]Иначе съм за електронно гласуване, само за хора с висше образование [/quote]
  сиреч си против щото това няма как да стане

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 31. 31 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  Аз не одобрявам задължителното гласуване. Одобрявам да се направи референдум по темата, но не и да се прокара така. А колкото до ваучерите, то и през 2009г. имаше някаква томбола покрай изборите...мажоритарния "елемент" също го имаше тогава.
  Явно специалитетът на заведението е "претоплена манджа"...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 32. 32 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1080 Весело

  [quote#28:"cobanmaala"]Тия от Гроб всичките ли са милиционери? [/quote]
  Имат и "артилеристи" ... тежки ))

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 33. 33 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#26:"maradona"]С кой ли! Ами че те задължават с това. Ами че нямаш избор с това! Това е крачка назад към комунизма...[/quote]

  Значи за теб е по-важно, да не отделиш 10 минути веднъж на няколко години, от колкото да се спре или поне сериозно да се обезсмисли пазаруването по махалите???

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 34. 34 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 489 Неутрално

  ГЕРБ предлага задължителното гласуване да влезе в изборния кодекс ..

  - Правилно !!!
  - Отдавна трябваше да стане ..
  за да приключи това, със Догани Местани
  - Властта, която получиха , агентите от ДПС,
  не отговаря на членската им маса ..

  urkobozambo
 35. 35 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Аз искам и изцяло мажоритарни избори .
  Не ми пука от "опасностите" , по-големи идиоти от сегашните едва ли ще се намерят .

 36. 36 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Весело

  До коментар [#10] от "stg":


  [quote#10:"stg"] ГЕРБ иска промяна на собствения си изборен закон щото то друг приет няма[/quote]

  Това сигурно е бил някакъв друг герб, понеже тези "опозиционери" сега са чисто нови и "чисти" като момина сълза...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 37. 37 Профил на maradona
  maradona
  Рейтинг: 394 Неутрално

  [quote#33:"Little Wing"]Значи за теб е по-важно, да не отделиш 10 минути веднъж на няколко години, от колкото да се спре или поне сериозно да се обезсмисли пазаруването по махалите???[/quote]

  Всеки сам решава за себе си... Никой не може да му държи сметка на другия!

 38. 38 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Задължителен вот без санкция си е нонсенс, факт. Държавен стимул за гласуващи обаче лесно може да влезе в закона. За мен това си е доста елегантен изпреварващ ход.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 39. 39 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#18] от "aleko":


  [quote#18:"aleko"]В Гърция имат избирателни книжки и ако нямаш знак, че си гласувал, ти отказват административни услуги.[/quote]
  Това е по-тарикатско и не е обидно.Как ли пък ще ме купят срещу 20 кинта ваучер. С държавни, с моите пари ще ме подкупват? Калинки-малинки многоточкови...

 40. 40 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  "електронен вот за българите в чужбина."

  +++

  подкрепям!

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  “Като най-фрапантен пример Цачева посочи частичните местни избори във Варна, където над 50 хиляди души се включили в протестите срещу кмета Кирил Йорданов, а едва 27 – 28 хиляди души отишли след това до урните.”

  Кака Цеце очевидно счита, че консолидациятра на протестния вот срещу правителството си е територия на ГЕРБ...
  Не разбирам защо електронното гласуване ще се отнася САМО за сънародниците в чужбина?
  Тезата че активното избирателно право е право по конституция заслужава да се поспори?! Вярно е, че няма да е приятно да се замени едно право със задължение, но спокойно може да се твърди, че освен право е и дълг на всеки гражданин. При положение че 240 души ще решават как и колко кожи да ми съдерат в следващите 4г., редно е да понеса отговорност за назначаването им, като гласувам. Най-малкото ако офертите не ме удовлетворяват, винаги мога да пусна невалидна бюлетина...
  Моето предпочитание е, вместо да ме задължават да гласувам, всеки, който иска да участва, да се регистрира.
  Имаше едно предложение, гласувалите да получават намаление в данъците - това предложение е единственото, което конкурира идеята на ГЕРБ за ваучер на стойност 20лв. по глупост!

  I Want To Believe
 42. 42 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 761 Весело

  Разбира се , че трябва да гласуваме от вън.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 43. 43 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 783 Неутрално

  то за комунистите и турците задължителното гласуване отдавна е в сила, така че е време е да се въведе и за останалите.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 44. 44 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#28] от "cobanmaala":

  Имаш ли лопата и кирка ??
  Изкопай се Съби.Изкопай се...

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 45. 45 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 890 Неутрално

  задължителното гласуване е една доста тъпа а и неосъществима идея

 46. 46 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1005 Весело

  [quote#21:"chicago514"]Аз мисля,че първо трябва да се изготви закон за лустрацията и след това да се мисли за задължително гласуване.[/quote]Кой от БСП, ДПС, Атака, цензурата, НФСБ и т.н. ще приеме такъв закон и кой Конституционен съд няма да го спре както през 1999г. по сегашната комунистическа Конституция?!

  единственият шанс е ОСТАВКА, избори и НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 47. 47 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Против мажоритарните кандидати - пълна безсмислица - и сега няма пречки за независимите кандидати, които са си мажоритарни по презумпция
  Решението е задължителна преференция с праг, равен на бариерата за влизане на партия в НС

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 48. 48 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 628 Неутрално

  И разбира се, 100% за електронното гласуване, дори ако цената ще е първият път да е само за българите зад граница

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 49. 49 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Спорове, спорове...значи трябва да се проведе референдум.
  Явно това е решението. Сега каквито и промени да се направят, винаги ще има несъгласни, по простата причина , че този Парламент няма нужната представителност.

 50. 50 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Новата идея на ГЕРБ е задължителният вот да се стимулира с поименна ценна книга – ваучер за административна услуга на стойност 20 лв. с валидност 2 години. Санкции за негласуване не са предвидени."

  За какво задължително гласуване говорим при това положение? Стимулирано гласуване по-скоро.

 51. 51 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Четири години имахте пълната власт! Ясно е, че не го искате защото и вие и БСП и ДПС ще изтънеете. Жалкият ви популизъм докато отзад сте хванати за ръчичка е само за вашият контингент.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  [quote#14:"maradona"]Със задължително гласуване се нарушават демократични принципи! [/quote]

  [quote#26:"maradona"] Това е крачка назад към комунизма...[/quote]


  Е, как в Белгия си гласуват задължително, пък никой не си и помисля, че било недемократично, камо ли, че са тръгнали по комунистически път...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "dogwoman":

  Далеч по-лесно отколкото да носите чували от Костинброд, а. Потривате ръчички.

 54. 54 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Явно българина трябва да го хванеш за вратлето за да го накараш да гласува. Най много мрънкат хора, които не са си направили труда да си вдигнат задника от леглото. ДПС ООД ни превзема. 400 хиляди български мюсюлмани са се превърнали в фактор. Хората които не знаят български и с най ниския образователен ценз се налагат над "умните и красиви", защото последните се правят на тешкари. При електронното гласуване щяло да се правят шашми. Българското семейство е от 4 човека средно. Какво по просто от компа да гласуват примерно 8 човека, барабар с приятелско семейство което си няма компютър.Ама някой щял да бръкне в мозъчето на компа и да се наруши тайния вот. Дреме ми на калинката . Виж за мажоритарния вот моето мнение е че това е пълна глупост. Българина си гласува за партия. Ще дам галон шотландска ракия на всеки, който ми изброи всички народни представители от която и група да си избере. Не хваща дикиш и оправданието че няма за кого да гласуваш. Разкарай си джапанките и пусни не действителна бюлетина. По този начин вдигаш процентите гласували на вота. От раз чистиш недоразуменията в парламента.

 55. 55 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  ако хората не ги бърка че тайната на вота ще е съмнителна, няма да има проблем с електронното гласуване, лично мен не ме бърка но не е конституционно

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 56. 56 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#17] от "доби велковски":

  [quote#17:"доби велковски"]Ми то (електронното гласуване) е отхвърлено от КС ми се струва. [/quote]

  Абе човек докога ще ви обясняваме че конституцията не е библия, а е закон и може да се променя. Тая конституция сме я поръчали ние хората и ние можем да им кажем как да я променят. Редно беше да я приемем с референдум, но те и това ни спестиха. Какъв е проблемът сега да им кажем кое е най-добре за нас като народ? Те са там за да ни слушат, а не за да ни казват кое и как.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 57. 57 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  нито за секунда не вярвам че ГЕРБ са за електронно гласуване, те бяха най големите му противници само до преди една година, дори техните глашатаи тук доста се подиграваха на тия който го предложиха тоест на СК

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 58. 58 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#48] от "manoll":

  Така, ще се манипулира най-лесно вота а, разбирам защо ви изтекоха лигите по ел. гласуване, но имам новина, няма да го бъде това. Все още ще трябва да се мъчите с чували и индиански нишки.

 59. 59 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално


  До коментар [#17] от "доби велковски":

  Тази конституция да не е писана на каменна плочка?

 60. 60 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#46:"BlueWater"]единственият шанс е ОСТАВКА, избори и НОВА КОНСТИТУЦИЯ! [/quote]
  И какъв е тоя шанс при който същите са в парламента? Щом Сергей, Бойко, Лютви и Волен ще пишат листите, какво мислиш ще влезе в тях? И ако тия ти напишат и Конституцията, сегашната ще ни се види като най-демократичната и хубава конституция.

 61. 61 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#56] от "emil":


  [quote#56:"emil"]Абе човек докога ще ви обясняваме че конституцията не е библия[/quote]
  За параграф 22 чувал ли си?
  Предложеното сега е противоконституционно.
  Демек ще го отхвърли КС.
  Значи първо трябва да се промени К.
  Ма не се предлага това в момента.
  ТА КАКВО ПРАВИМ?
  На мен не ми обяснявай. Аз съм наясно.
  Надявам се и ти да си го изясниш.

 62. 62 Профил на maradona
  maradona
  Рейтинг: 394 Неутрално

  [quote#52:"Jessika"]
  Е, как в Белгия си гласуват задължително, пък никой не си и помисля, че било недемократично, камо ли, че са тръгнали по комунистически път...[/quote]

  За мен Белгия и Гърция не са критерии, нито са нации който не ме впечтляват с нищо.. Аз гледам Гемания, Англия, Франция... От гледам да вземам пример! Щом за теб Белгия и Гърция са ти примера, следвай ги

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Щом 60% от населението се преброи електронно,значи и с гласуването ще се оправи.

 64. 64 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#62:"maradona"]За мен Белгия и Гърция не са критерии, нито са нации който не ме впечтляват с нищо.. Аз гледам Гемания, Англия, Франция.[/quote]
  Това звучи, като един селяндур, който докато си кара още ладата, разказва на комшията, че Опела и Форда не ги признава, щото не е ли Мерцедес....... Понеже така му казал Гуньо от съседното село.

 65. 65 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Любопитно

  [quote#56:"emil"]До коментар [#17] от "доби велковски":
  Ми то (електронното гласуване) е отхвърлено от КС ми се струва. - цитат на коментар #17 от “доби велковски”
  Абе човек докога ще ви обясняваме че конституцията не е библия, а е закон и може да се променя. [/quote]
  Абе човек, докога да ви обясняваме, че ако сега продаващият си гласа Р и оня от опашката в Едирне Т имат по един контролиран глас, то при електронното гласуване ВИЕ ще му дадете още по един глас- единия по местоживеене и другия, по местопребиваване. Анадън му? Андърстенд? Ферщейн зи? Понял? Разбра ли?

 66. 66 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "cobanmaala":

  Ти данъци плащаш ли? Те също са задължителни. На червено спираш ли ? Не може като гражданин на тази държава да черпиш само права. Щом няма друг начин да се замислиш за бъдещето ти ,явно се налага по друг начин. Има в България едно малцинство което има само права, ти от тях ли си ?

 67. 67 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  аре милиционерски простотии!
  Как така ще ме принуждавате да правя нещо бе?
  Ще пусна недействителна бюлетина ако измислят някоя милиционерска глупост.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 68. 68 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#65] от "cobanmaala":

  Що? Който гласува електронно се заличава от секционния списък по местоживеене. Нещо неясно?

 69. 69 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#44] от "Белият Негър":В проведени миналата година изследвания около 70% искат мажоритарни избори. Останалите искат или смесена система или досегашната. Това,че тук над 90 % искат сегашната система, не ги прави нито изключителни,нито с по-голяма тежест от другите.
  А най интересното е ,че пишещи се за демократи хора и уж ценящи индивидуалността, са против тази индивидуалност да се изяви в най-важното - да определя собствената си и на страната съдба и смятат че отделният човек е нищо и затова трябва да предаде това свое право на някаква общност-в случая политическа. Ама вие уж сте протим "социализЪма", а постоянно доказвате,че и на йота не сте разбрали какво е това демокрация.

 70. 70 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#69:"cobanmaala"]В проведени миналата година изследвания около 70% искат мажоритарни избори. Останалите искат или смесена система или досегашната.[/quote]
  какви са тия изследвания, би ли цитирал

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 71. 71 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#68] от "доби велковски": Пътят към ада е постелен с добри намерения. Аз и ти ще направим всичко каквото е по закон,ама. Ама хората гласуват еди-къде си по за 5 секунди с паспорта с турското си име и има още еди колко си или същите,които които гласуват с паспорта с българското си име. А когато онбашията в махалата е събрал "електронните им подписи " и те идат да гласуват ,какво ще стане? Какво е станало досега с тези,които са хванати да гласуват на две места? А оная, дето вадеше бюлетините от гащите си? Не може и при 7 милиона население да има 6 и половина милиона гласоподаватели.
  Какво каза преди няколко дена естонският президент- електронно гласуване тогава, когато има закони и институции, които да ги налагат. А не депутати да мъкнат чували с бюлетини. Независимо от коя мутрополитическа организация са.


 72. 72 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1005 Весело

  [quote#55:"stg"]ако хората не ги бърка че тайната на вота ще е съмнителна, няма да има проблем с електронното гласуване, лично мен не ме бърка но не е конституционно[/quote]Не ви ли писва да преписвате опорните точки?!
  На последните избори във Франция, всички които са били извън страната са гласували електронно.

  Освен това по Конституция и здравеопазването е право, но това не пречи да има Закон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО здравно осигуряване.

 73. 73 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "maradona":

  предполагам че с предложението електронно да гласуват само висшистите, не се правиш на интересен. Може би се страхуваш от купен вот? В проучванията на Дневник колко пъти можеш да гласуваш? Знаеш ли колко е лесно да забраниш от един компютър да се гласува примерно 8 пъти? И аз чух някакъв идиот който даваше пример , слагаш един лаптоп в циганския квартал и свободата на вота отивала на кино Такива идиотизми вървят само пред бабите.

 74. 74 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Нямам думи колко е идиотско задължително гласуване.
  Някой който е на екскурзия в Папуа-Нова-Гвинея трябва да си избере:
  а) да си отмени екскурзията
  б) да намери интернет в Папуа-Нова-Гвинея
  в) да намери българско посолство в радиус от 1000 км

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 75. 75 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "iSiktir":

  Вие разбрахте ли ГЕРБ какво предлага?

 76. 76 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#70:"stg"]В проведени миналата година изследвания около 70% искат мажоритарни избори. Останалите искат или смесена система или досегашната.- цитат на коментар #69 от “cobanmaala”
  какви са тия изследвания, би ли цитирал [/quote]
  - Г-жо Радева, какво сочат социологическите проучвания за предпочитанията на хората по отношение на мажоритарния и пропорционалния вот?
  - Социологическите проучвания винаги са сочили 80% подкрепа за мажоритарни избори
  http://fakti.bg/mnenia/60418-nai-dobroto-majoritarni-izbori-v-dva-tura
  Интересно, е защо обаче социолозите си мълчат. Или защото нито кукловодите нито те ще могат да "уцелят" победителите.

 77. 77 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  До коментар [#61] от "доби велковски":

  Прочети конституцията и закона за референдумите. Съгласно чл. 9 ал. 6. Народното събрание се задължава да съобрази законодателството с решенията на референдума.

  "Чл. 9. (6) Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание. Народното събрание приема акт, когато това е необходимо за изпълнение на решението"

  Само по себе си решението на референдума не е закон и не влиза в сила докато не се въведе със закон и конституционна промяна (ако се налага).

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 78. 78 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#72:"BlueWater"]Освен това по Конституция и здравеопазването е право, но това не пречи да има Закон за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО здравно осигуряване[/quote]
  което пък не пречи да има 850 000 неосигурени

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 79. 79 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#66] от "nefpanta22": Това ,че не правиш разлика между права и задължения си е твоя работа.
  А между другото, не знам дали плащаш толкова на държавата,колкото аз. Но това е друг въпрос.

 80. 80 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#72:"BlueWater"]Не ви ли писва да преписвате опорните точки?[/quote]
  я спазвай добрия тон, какви опорни точки бълнуваш, като не ти е ясно нещо , говори за това което ти е ясно, анонимност в интернет няма и няма как да има

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 81. 81 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#75] от "доби велковски":

  Май не
  Сега го четох по-подробно, но стимул от 20 лева не е задължително гласуване. Заглавието е далеч от истината.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 82. 82 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#73:"nefpanta22"]Знаеш ли колко е лесно да забраниш от един компютър да се гласува примерно 8 пъти?[/quote]
  ще споделиш ли , колко е лесно ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 83. 83 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#55] от "stg":

  Вече казах че ми дреме на оная работа, дали някой евентуално ще си направи труда да види за кого съм гласувал. Това може да се случи лесно от служебен комп .Ако шефа ти прави проверка дали си гледал гаджета през работно време. Слагаш катанеца и да ходи да търкаля аспиринчета.А при домашния нещата са още по сложни. Нали сега ще слагат пранги ако някой ми гепи паролата. А следи винаги остават. По трудно е да разбереш кой ти е баджанака .

 84. 84 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#81] от "iSiktir":

  Смехории на калинки...

 85. 85 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#83:"nefpanta22"]Вече казах че ми дреме на оная работа, дали някой евентуално ще си направи труда да види за кого съм гласувал.[/quote]
  ами нали и аз казах същото, хем си го прочел

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 86. 86 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#65] от "cobanmaala":

  А ти разбираш ли че ако Хасан роден на , в, с ЕГН повтори вота, компа ще го изхвърли като цигане от градски плаж.

 87. 87 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#86] от "nefpanta22":За това,което говориш ти трябва първо да вкарат ЕГН-тата на всички гласували в компа, а ти кога си видяла или чула това да се прави при сегашното гласуване? Броят се гласовете и това е.

 88. 88 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#69] от "cobanmaala":

  Можеш да определиш своята индивидуалност, като си боядисаш косата в цветовете на дъгата. Слава на Бога вече може! Можеш да живееш и както си искаш, ако не ми пречиш на моя начин на живот. Но пиниза е в последното. Ти си се отказал да определяш бъдещето на своята страна с своя непукизъм. И ей така с шеги и закачки, може да дойде някой който ще ти забрани да си правиш тунинг на лайф стайла си. После ако искаш си избродирай на челото какъв си демократ.

 89. 89 Профил на planovik
  planovik
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Герберастите като са некадърни да се харесат и да убедят избирателите да гласуват за тях искат по силов бандитски начин хората да излязат и гласуват за тях.

 90. 90 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#78:"stg"]което пък не пречи да има 850 000 неосигурени[/quote]
  То броят на неосигурените зависи от това,дали искат да вдигнат "осигуровките", както наричат данък "здраве" и данък "пенсия".
  Ако вземеш предвид данните за населението до 20 години,което се осигурява от държавата/ тук слагам и студентите, за опростяване на сметките/, хората над 60-годишна възраст/ средна възраст за пенсиониране, работещите на светло в частния сектор, администрацията,фуражките,образование и здравеопазване и ще видиш,че тия 850 хиляди,а по някои приказки 2 милиона- са лъжи и манипулации за мат,рияла като оправдание за вдигане на "осигуровките" му и липсата на средства за неговото здраве и пенЦии.

 91. 91 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Неутрално

  [quote#88:"nefpanta22"]Ти си се отказал да определяш бъдещето на своята страна с своя непукизъм. [/quote]
  Не искам да те нагрубявам, ама ти сам го правиш. Мислиш ли че определяш бъдещето на своята страна и на своето семейство като идеш и пуснеш листчето,написано от Сергей и тия от задкулисието,дето се крият зад него, или листчето с желанието на Боко и тия другите,но пак същите или листчето,написано от ... и тия зад него,но пак същите... Това,че не знаеш механизма на управлението на България в последните 20 години за съжаление не е само твой проблем.
  Затова от доста години искам мажоритарни избори, а не избори без избор. Това,че те кефи,като идеш да пуснеш лисчето, което си харесал, щото си фен на тая или оная фигура от мутрополитическата ни действителност не те прави обичащ Родината ни.

 92. 92 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#87] от "cobanmaala":
  Притеснява ме това че ми говориш в женски род. Вярно секса съм го намалил до поискване. А така става с 25 годишен брак. Ти когато ходиш да гласуваш какво ти искат? Вестник или пашапорта ?
  Нали ти записват данните от личната карта на едни чаршафи и тогава гласуваш. Сега се сещам че можеш да гласуваш два пъти .Първо на компа и след 5 минути в секцията. Това може да се поправи предварително. Просто от същия компютър да дадеш заявка че ще гласуваш електронно. Една две седмици преди изборите. Така ще те изчистят от списъците в секцията.

 93. 93 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 728 Весело

  [quote#92:"nefpanta22"]Притеснява ме това че ми говориш в женски род.[/quote]
  Искрено се извинявам. Видях,че ника ти завършва на -а, не разбрах какво означава и затова се обърнах така.
  Има един, който си е сложил женски аватар и пише в мъжки род и никакви задявки не го карат нито да каже,нито да си оправи "картинката".

 94. 94 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 771 Весело

  До коментар [#15] от "ь":

  Е па ти много искаш!
  Няма "политическо величие", което да се кандидатира мажоритарно, ако не си е вързало тенекийка в избираемо място на пропорционалната листа!

 95. 95 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#91] от "cobanmaala":
  Мисля че сме седнали да се кьорим не да се обиждаме, а да разменяме мнение. Аз също не смятам че сегашните партии ме представляват. Аз искам излизане на България от ЕС. Защото считам че този съюз е далеч от свободната конкуренция. Искам лични сметки за здраве и пенсия. А също съм си правил сметка че по малко от 2 милиона българи, храним останалите. Но за сега на хоризонта няма такава партия .До като се появи, хайде да гласуваме поне да намалим партии които са на хранилка .

 96. 96 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#85] от "stg":
  Може някой да е срамежлив, за това пояснявам да не се плаши .

 97. 97 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 771 Весело

  Герберите са сетен път потвърдиха сентенцията - "Пътят към ада е покрит с добри намерения"!
  Искаме да направим нещо хубаво, но не знаем как и затова ще го направим както си можем!
  Ще е задължително, но ако не си изпълниш задължението - няма лошо!
  Шест милиона избиратели ще ги стимулираме с по 20 лева и затова ще са ни нужни 12 милиона!
  Ей, поне аритметиката да бяхте научили!
  Ами ако в една година имаме по няколко вота - колко ли милиона ще са нужни! Можем ли да ги заложим в бюджета още в предходната година?
  После виновни били кризата, международното, БСП и сигналите от космоса!

 98. 98 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  [quote#96:"nefpanta22"]Може някой да е срамежлив, за това пояснявам да не се плаши . [/quote]
  може би трябва да се каже, че при електронно гласуване съществува възможност, вота да не е таен и всеки да си прецени пука ли му

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 99. 99 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Неутрално

  С предложенията има два много важни проблема:
  1. Електронното гласуване ще може да става от домашен компютър нали? Познайте дали Айше ще гласува тайно! Жокер зад гърба й ще е дядо и/или местният цигански барон.

  2.Задължитрелно гласуване звучи чудесно, ноооо дяволът е в детайлите. Правят се 200 секции в Турция и 2 в Чикаго. Да ама в Чикаго има над 100 000 българи. Познайте колко процента ще успеят да гласуват в ЧИкаго? 2%? 3%?

  В Русия съм! В Русия съм!
 100. 100 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добре дошли в банановата република на Г"Е"РБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK