Докладът на ЕК: Независимостта и етиката на съдебната система отново под съмнение

Докладът на ЕК: Независимостта и етиката на съдебната система отново под съмнение

© Анелия НиколоваВъпреки че в доклада е оценена като задоволителна нормативната уредба срещу корупцията, посочено е, че практиката страда от недостатъчна междуведомствена координация, която е необходима, за да се "рационализира събирането на данни и да се насърчи ефективното прилагане на законодателството ". В резултат "наказателното преследване срещу корупцията се възпрепятства  от опорочени досъдебни разследвания, забавяния и прекратяване на делата поради процедурни нарушения".


Твърденията за незадоволителните резултати в борбата с корупцията са подкрепени с примери за неразбулени корупционни практики както по времето на предишния Висш съдебен съвет, така и при избора на новия ВСС.


Не е спестен, без да се споменават имена,  емблематичният случай за корупционното кадруване в съдебната система, известен като "Красьо Черния", действал "като брокер на власт чрез обещания на високи постове в съдебната система", пише в доклада и се припомня, че делата срещу него са се провалили.
Докладът оценява и избора  на  парламентарната квота на новия ВСС през септември 2012 г. като извършен "въз основа на пристрастни съображения".  "Проверките за миналото на кандидатите бяха ограничени до събирането на информация за извършени престъпления или дисциплинарни нарушения", пише в доклада.


Изборът на нови конституционни съдии повтаря пороците в останалите назначения


Докладът припомня поведението на Искра Фидосова като шеф на парламентарната Правна комисия по скандалния случай "Марковска", отново без да споменава имена. "При назначенията на нови конституционни съдии председателят на една парламентарна комисия отказа да позволи при изслушването на кандидат да бъдат разгледани твърденията за корупция, изнесени от депутат, вместо това парламентът одобри кандитурата", пише в доклада.


В препоръките към частта за съдебната система отново - за пореден път, както и във всеки мониторингов доклад - се посочва, че ръководните кадри в съдебната система и останалите магистрати трябва да атестират и назначават въз основа на качествата им с прозрачна процедура. А случайното разпределение на делата да се гарантира чрез единна система за цялата страна, както се препоръчва в мониторинговите доклади.


 В обществените поръчки - липса на достатъчно информация


Въпреки че промените в законодателството и конституцията доведоха до създаване на нови структури и до по-голямо специализиране на съществуващите, налага се допълнително наблюдение на процедурите, се казва в доклада.


Решаващ елемент за прозрачността включително при обществените поръчки е реалният достъп до информация. Той е на практика ограничен въпреки наличието на съответното законодателство. Няма независим орган за надзор, който да гарантира еднообразното и правилно прилагане на законодателството за достъпа до публична информация, констатират експертите на ЕК. Проучване на сайтовете на институциите установило, че на 66 на сто от тях има регистър на обществените поръчки, а 10 на сто съдържат информация за сключените договори.Дейността на НПО посочена като добра практика


"Инициативата на Български институт за правни инициативи (БИПИ) за прозрачни назначения в съдебната система улеснява обществения контрол върху назначенията и повишенията в съдебната система и насърчава възприемането на почтеността като ключов елемент при такива решения, се казва в доклада.  Използвайки публично достъпни източници на информация, Институтът публикува нравствени и професионални профили на кандидатите, като на последните се дава възможност да допринесат за оценката. Освен това БИПИ работи с различни съдилища и с ВСС по организирането на публични изслушвания. Инициативата има за цел  назначенията на магистрати на ръководни длъжности да се назначават по-прозрачно и да се основават на качествата като част от модернизирана политика в областта на човешките ресурси в съдебната система съобразно препоръките, отправяни в докладите по Механизма за сътрудничество и проверка."

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Гаранцията е "защото сме социалисти"...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 2. 2 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1376 Весело

  "Независимостта и етиката на съдебната система се нуждаят от гаранции"

  гаранция-франция... па при братя Галеви ще ги търсим... от доживотен се нуждаят

 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#1] от "Little Wing":

  или защото 90-та бяхме членове на БКП и напуснахме пожарната, но не и БКП
  Коституционната съдийка кой я предложи бе?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  ами всички назначения в съдебната система и приема в специалността право до 10.11.1989 са само с разрешителен подпис от местен председател на ОК на БКП ,тоест само след проучване на кандината и семейството дали са чисти арийци ,пардон партийци ,така ,че на съдебната система и трябва лустрация

 5. 5 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1050 Весело

  Докато прокуратура и следствие са в съдебната власт и се "отчитат" само на бог, в България НЯМА ДА ИМА ПРАВОСЪДИЕ!

  ОСТАВКА, избори, НОВА КОНСТИТУЦИЯ!

 6. 6 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  До коментар [#4] от "tur671":

  Съдебната система може сама да се изчисти, ако законодателната и изпълнителната власт престанат да се бъркат в нея!
  На следствието и прокуратурата мястото им е при адвокатурата!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Отново и за кой ли път.

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Такъв е резултатът от 3.5 години еднолично и "героично управление" на Г"Е"РБ.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#8] от "socialen": Пробвай с някое още по-невероятно твърдение. Ако има по-консервативна система от съдебната, тя е само образователната. 3 години в нейната история са като 15 минути във всяка друга сфера. Разбирам, че "точките" са такива, но постарай се малко повече все пак. Не се ли вижда, че съдебната ни система е толкова загнила, че вече не се държи права от здрава тъкан, а от гъбите и лишеите, които са я налазили?

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Любопитно

  Всъщност какво стана с Красьо черничкия?

 11. 11 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ... така е .... 25 години азиатски сценарии ....

 12. 12 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Е то тези доклади идват през няколко месеца и няма никакъв ефект, защото няма никакви имена а общи приказки и същите тези корумпирани лица, коит овсички ги знаем са всъщност доста добре приети в Брюксел.

 13. 13 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Бардак!Бардака е мястото,в което виреят...леки жени,сводници и закъсали за ласки.
  Няма съмнение,никакво съмнение,че независимостта и етиката в съдебната ни система са като в бардак.
  БГ съд и етика,номинация за най-кратък виц.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 14. 14 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 409 Весело

  Само не разбрах в какво се съмняват?

 15. 15 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дневник, къде е текста за хидроинженера?

 16. 16 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ама какво е тази, деликатност?! "Съмнение"?

 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "dogwoman":

  Значи, 15 напълно пропилени минути по твоето летоброене!

  След като при едно еднолично управление не успяхме да я реформираме, кога ще стане?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Въпросът вече не е как да се реформираме. Въпросът вече е как да изметем тия в Народното събрание и да сменим конституцията. Ако трябва да правим избори и за селски полицай и на това съм навит стига само да се отърсим от това обрастване с посредствени хора с изкривено съзнание за морал и с ламтеж.

  Референдумът ще е първа стъпка. Временно поне ще трябва да приемем задължителното гласуване са да се справим със шайките от София и Кърджали. Няма как иначе.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3136 Гневно

  "Независимостта и етиката на съдебната система..." са перманентно не само под съмнение. Цялата съдебна система е потенциално подсъдима, подкупна и зависима.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Незадоволителни резултати в борбата с корупцията, пристрастност при избора на висшите съдии, непрозрачност при обществените поръчки, това са трите неща, които съвсем категорично се посочват в доклада. Няма достъп до информация при обществените поръчки,т.е. всичко е скрито покрито и се знае само от наши хора. Това не е липса на прозрачност, това си е чиста мъгла. Интересно ми е какъв ще е този орган, който ще следи за прозрачността, като и в него ще влезат същите мръсници като навсякъде. Блажени са верующите...

 21. 21 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1115 Гневно

  Какво съмнение по отношение на съдебна система,етика и т.н.??? То е очевадно, че всичко е прогнило от корупция. Нито едно правителство след 90-та,НИТО ЕДНО!, не направи никакъв опит да изгради нормална функционираща съдебна система,дори напротив! Формално оправдание може да има само кабинета на Ф.Димитров,и то защото нямаше достатъчно време и воюваше на много фронтове,включително вътрешни.
  За ВСС и Конституционния съд не ми се говори! И за това положение имат отговорност ВСИЧКИ партии управлявали последните 24 години-изключения няма. Иначе сега нямаше да сме в това положение!
  С цялото ми уважение към всички по-горни постинги,този доклад просто констатира, че през последните две управления, не само не сме се измъкнали от ямата,а доволно продължаваме да се въргаляме в ла**ата!
  ГЕРБ,подобно на новата Тройна помия, трябва някъде да се скрият някъде и замълчат гузно,или да поискат прошка и да покажат,че могат да се променят някак си. Но,не! Надвикват се един друг на кой му били по-кафяви гащите....смешници,ама нагли!

  ThePirinEagle
 22. 22 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Каква да е, пълна с кадри на БСП и ДПС/

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 23. 23 Профил на humanature
  humanature
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Какво е ЕК???
  Сбирщина от слуги на....

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  За наше съжаление работата на всяка една институция у нас е под съмнение!

 25. 25 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Нищо вече не може да стресне тези хора , тяхната недосегаемост ги прави супер арогантни .

  klimentm
 26. 26 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 753 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕС ПО КОРУПЦИЯ.
  (по цяла Европа по новините го показаха)

  И, че наши официални лица ЛЪЖАТ че "не било баш така", и медиите го прикриват и замазват услузливо, просто доказва още веднъж това.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 27. 27 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Наистина не мога да разбера, в какво се съмнява ЕК???

 28. 28 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#18] от "emil":

  проблема е ,че ги измитаме вече над 20 години и все същите влизат в НС ,само ,че под други имена ,няма как да ги изметеш

 29. 29 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Комунисти и етика и морал????
  От ЕК дори не знаят за какво говорят. 25 години ги чакаме да се научат и поправят, е очевидно от прасето лебед няма да стане.

 30. 30 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  За мен нищо не е под съмнение! Съдът отсъжда според " стимула"!

  goblenka
 31. 31 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Защо да са под съмнение.????Отдавна съществува убеденост,че съдебнат власт е зависима и неетична..Направо клоака..

 32. 32 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#28] от "tur671":

  Единственото що годе спасение е ние да определим правилата по които ще ги избираме. Иначе народа си го познаваме, материалът няма как да надрастне себе си. То нищо чудно да се самопрецакаме и на референдума щото кой каквото сам си направи никой не може да му го направи.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 33. 33 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  През 1981 г. пред един емигрантски вестник Симеон Сакскобургготски отговаря на въпроса: "Как бихте накратко охарактеризирали състоянието в България?" с:
  "НЕОФЕОДАЛИЗЪМ И ПОВСЕМЕСТНА КОРУПЦИЯ".
  (За по-младите - династията от Правец и вица: "Те ни лъжат, че ни плащат, ние ги лъжем, че им работим".
  За съжаление, след като се завърна в България и пое управлението на страната, вместо да се пребори с корупцията, СИМЕОН Я ЗАТВЪРДИ КАТО ЕЖЕДНЕВНА ПРАКТИКА НА ВСИЧКИ НИВА В ДЪРЖАВНОТО И ПАРТИИНО УПРАВЛЕНИЕ.
  И последовалите "управления" само задълбочиха тази практика.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK