Плевнелиев пред ИТАР-ТАСС: Подкрепям "Южен поток", ако се реализира по пазарните закони и според европейските изисквания (допълнена)

Росен Плевнелиев припомня, че през тази година се отбелязват 135 години от началото на дипломатическите отношения между България и Русия

© Анелия Николова

Росен Плевнелиев припомня, че през тази година се отбелязват 135 години от началото на дипломатическите отношения между България и РусияБългария разчита, че проектът за газопровод "Южен поток" ще бъде успешно осъществен, заяви президентът Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА. Той допълва, че подкрепя проекта, но се надява той да бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания. "Благодарение на "Южен поток" България ще може да диверсифицира маршрутите за газови доставки и да си гарантира повече спокойствие, а и повече шансове София да се нареди сред европейските енергийни центрове", казва той.


Плевнелиев посочва, че българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище. В интервюто държавният глава изразява задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни посоки, а не се ограничават с енергетиката и туризма.


Плевнелиев казва, че българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. "София ще използва най-добрия европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи", обещава президентът. Той цитира статистически данни, според които през 2012 г. руските туристи в страната са били 600 хил. души - с една трета повече, отколкото предходната година, а през 2013 г. е поставен нов рекорд с 18-процентно увеличение.
Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини-  освободители в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС. "Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите и към всичко, свързано с историята", каза президентът.


Българският народ винаги е бил толерантен, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че призивът му се отнася "не само за руските и съветските, но и за всички паметници в България".


Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчерта, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".


По-късно от прессекретариата напомниха, че позицията на президента винаги е била в подкрепа на проекта, но той трябва да бъде реализиран на пазарни цени, с честни и почтени търгове и в синхрон с европейските правила. Публикуваха пълния отговор в интервюто, в което той казва, че "като президент подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам той да се изпълни, разбира се на пазарни цени и синхронизирано с правилата на Европейския съюз, все пак имайки предвид, че България е горд член на Европейския съюз".


"Също така правителството на България взе решение и обяви "Южен поток" като национален приоритетен стратегически проект. Така че в България има консенсус по въпроса за "Южен поток". "Южен поток" за нас е важен и защото вече веднъж имахме големия проблем през зимата на 2008-2009 г., тогава когато един спор между Русия и Украйна доведе до спиране на газта за България и бяхме на студено в една много тежка зима. Затова се радваме, че с "Южен поток" можем да диверсифицираме маршрута на газа и можем да бъдем по-спокойни от гледна точка на различните маршрути на доставка на газ.


Също така вярваме, че "Южен поток" може да подкрепи амбициозните усилия на българското правителство и на България да бъде и енергиен център, а защо и да не дистрибутираме газ за други държави. Така че, българската държава работи по проекта "Южен поток". Аз като президент обаче категорично заявявам, че бих искал да видя проекта "Южен поток" да се изпълни синхронизирано с европейските правила и, разбира се, на пазарни цени, чрез един честен и почтен търг за това кой ще го строи, как ще го строи и т.н.


По отношение на атомната енергетика. България е държава, която развива атомната енергетика и това ще продължава да бъде така. Нека обаче да кажа, че лично моето мнение като държавен глава, което съм изразявал неведнъж, е, че се опитвам да наложа в българската енергетика, като възможно най-смислени и най-важни приоритети, енергийната ефективност, енергийната диверсификация и енергийната либерализация. Работя много за тези приоритети и вярвам, че те са най-смислените, защото енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни, енергийната ефективност ще помогне сметките на гражданите да паднат значително и енергийната ефективност ще направи една различна България. Нека да не забравяме, че почти половината от населението на България живее в панелни блокове и там просто прахосваме енергия. И аз искам да помогна на българските семейства чрез национална програма за енергийна ефективност да санираме сградите и по този начин да имаме една много по-различна среда.


Имах възможност да кажа и на министър-председателя Медведев, когато се видяхме с него преди година в Лаос по време на срещата Европа-Азия, че като държавен глава подкрепям България да развива ядрената енергетика на площадката в Козлодуй. Подкрепям удължаването на работата на блокове 5 и 6 и, ако има необходимост, да се строи 7-ми блок. Но самият аз като държавен глава съм много резервиран срещу строителството на втора атомна централа, а именно тази в Белене. Това е един огромен проект, много скъп, много тежък, много рисков за България. Аз не виждам пазарите за неговата реализация и затова апелирам към българското правителство да се концентрираме върху площадката, която имаме, ядрената централа, която имаме. Там има инфраструктура, там има капацитет, там има хора, там има възможности, а същевременно вместо втора ядрена централа, аз бих искал да видим една масова национална програма за енергийна ефективност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  То и ти си едно въшливо менте. Май накеая Пеевски ще се окаже прав, че всичките и вляво и дясно се борите за гошямата комисионна 500 млн. леяа в рубли, но вие продължавайте него с пръст да го сочите

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Южен поток може да е проект който да е изгоден за България,но нито сегашното правителство,нито правителството на ГЕРБ от което президента беше част нямаха смелостта да договорят изгодни условия.Всички се поддадоха на натиска на Русия и сега само може да се надяваме,че Европейската комисия може да договори изгодни за България условия.

 3. 3 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Интересно какво мислят господата Инджев и Дайнов за крепителя на МОЧА?

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2366 Неутрално

  Г-н президент,къде виждате днес "пазарни закони"?!
  Кога и къде е имало "обективна История (какво значи това?!),почиваща на факти"?!
  И как може който и да е човек,да "изпитва уважение към всичко (!),свързано с Историята"?!
  Просто нямам думи...

 5. 5 Профил на stalkera
  stalkera
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как така хем "Южен поток", хем според пазарните принципи и европейски изисквания. На конфликт мирише. Избирайте между двете!

 6. 6 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  По пазарни закони и според европейските изисквания руснаците не могат да строят. Значи им е казал, че тяхната няма да стане.

  Няма шики-мики.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  [quote#6:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]По пазарни закони и според европейските изисквания руснаците не могат да строят. Значи им е казал, че тяхната няма да стане.[/quote]

  Абсолютно точно. На това се казва отказ чрез подставяне на неизпълними изисквания. Браво на Президента!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До Daniel Defoe:

  Мечтай си да е казал това. Ще се окажете на самотен остров, като си делегирате политическите надежди върху лабави личности

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на anni_geo
  anni_geo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Радвам се, че президентът подкрепя Южен поток, но за съжаление ГЕРБ, чиито приближен е Плевнелиев не направиха нищо за реализацията на проекта и не поддържаха добри отношения с Русия, а само с американците, по чиито модел ни принудиха да живеем.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "В интервюто държавният глава изразява задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни посоки, а не се ограничават с енергетиката и туризма." - кои ли са тези други двустранни връзки? Едно време купуваха цигари, консерви и други стоки от леката промишленост, но там пазарът го грабнаха други. Ако Плевнелиев брои руските "инвестиции" в бетонирането на Черноморието, това едва ли е причина за голямо задоволство.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#9:"anni_geo"]не поддържаха добри отношения с Русия, а само с американците, по чиито модел ни принудиха да живеем.[/quote]
  казваш, че по време на управлението на ГЕРБ, Българите били живели като американците?
  Ех, горя гоооооря мая.

  zenrus.ru
 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  То аз при тези условия всичко бих подкрепила, ама на, не ни се получава никога.

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#8:"bette"]Мечтай си да е казал това[/quote]
  Точно.
  На практика е казал "лолобриджида", т.е. нищо.

 14. 14 Профил на Милош
  Милош
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Този президент започва да ми допада!

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  [quote#11:"SPQR"]казваш, че по време на управлението на ГЕРБ, Българите били живели като американците? [/quote]

  Не знам дали си забелязал, но тактиката на червените ескадрони в последно време е да циврят, че при демокрацията постепенно сме заприличали на Европа и САЩ - бедни, изостанали, обречени на мизерия; докато сме можели да бъдем като Русия и Беларус - богати, заможни, цивилизовани...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Офшорко пак дрънка празни приказки - какви са тези европейски изисквания след като ЕС отказа да води обща енергийна политика спрямо Русия и какви са тези пазарани закони след като пазар няма как да има при единствен доставчик? Въобще българите за пореден път избират да ги управляват мошеници и празни дърдорковци като този и то почти няма изключение от това правило. После се чудят защо били най-бедни. Еми защото сме оèвидно най-глупави след като си избираме такива да ни управляват.

 17. 17 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Уважение към всичко свързано с историята-това ако не е извадено от контекста е много тъпо.Ако е така ,да напраскаме на всеки градски площад един паметник на Адолф Хитлер ,да кръстим по едни главен булевард на негово име и готово-нали и той е част от нашата история.Все пак с негова помощ си връщаме южна Добруджа от "братята"румънци.

 18. 18 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  за съжаление пак само политически демагогии

 19. 19 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Президента е казал точно това което може да каже президент в такава ситуация: дипломатично е обяснил, че не подкрепя договорките на тъмно и им е казал, че с паметниците ще се отнасяме според закона и фактите от историята.

  Да не си мислите, че трябва да обяви война на Русия?
  Или да вземе кирка и да подкара Моча?
  Или като Орешко да направи видео връзка със заварка на тръба в нищото?

 20. 20 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Big_Villager":
  ----------------------------

  До коментар [#1] от "bette":
  ++++++++++++++++++++

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#14] от "Милош": На мен ще ми допадне когато заяви публично колко опасен за България е проектът за ХТК по Дунава, за който отиде чак в Джунхуа да кани инвеститори.

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 23. 23 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#2:"simeonov_"]Всички се поддадоха на натиска на Русия и сега само може да се надяваме,че Европейската комисия може да договори изгодни за България условия. [/quote]
  Ти май не включваш каква глупост казваш.
  Европейската комисия не работи за България в случая, тя просто ще изземе нашата печалба и ще си я раздаде на френски, немски и др. фирми, и ще си уреди "независими" експерти, естествено не българи, да ни подхвърлят жълти стотинки, ако решат. Ако пък не, може и да доплащаме....

 24. 24 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Това което прави ЕК е каквото се прави на окупирана територия. По същата логика и за тока, и за митниците, пътищата и за всичко трабва да назначим "независими експерти", които да ни прибират приходите.
  Щото те ще се хрантутят не с пари на ЕС, а нашите, и ще са си точно губернатори на България.

 25. 25 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Подкрепям "Южен поток"- Най-накрая да каже нещо умно!

 26. 26 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#21:"Граф фон Пърчевич"]Офшорко се разплевни отново. Да има дъвка за баламурниците. [/quote]Нали трябва да каже нещо, не може само референдуми да са му в главата

 27. 27 Профил на strongest
  strongest
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "демонстрира уважение към Игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях- Ние си помислихме, че ще демонстрира уважение към Путин, а то какво било

 28. 28 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от ".":

  ... не мо'е да тА разберат... трЕбе по-простичко да обЯсниш... ТретиА пакет на ЕС за енергетиката изисква: "независим контрол"(френска, немска фирма) на достаФките... "независим контрол" на достъпа до тЪрбЪта (пА от там)... "независим контрол" над продавача( )...а пари за контрола от де- 'сяка транзитираща дрЪжава шА си плаща за "контролирането"...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 29. 29 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#19:"Big_Villager"]Президента е казал точно това което може да каже президент в такава ситуация: [/quote]
  ... хм, и кЪ сА е променила ситуациАта от 2012-та... кат' забелеШките на ЕС са от февруари, а заканата за наказателна процедура е от август 2013-та върху подписаниА договор от Боце...който не е поправен от Ореха...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 30. 30 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Сега всички, които не харесваха Южен поток, вкупом ще го заобичат,щом Роската го харесва!
  АХХААХХААХАХАХАХАХ
  Какво нещо е да си човек без собствено мнение!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  [quote#16:"sqrt"]Въобще българите за пореден път избират да ги управляват мошеници и празни дърдорковци като този и то почти няма изключение от това правило. После се чудят защо били най-бедни. Еми защото сме оèвидно най-глупави след като си избираме такива да ни управляват. [/quote]
  +++++++

 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ""е надява той да бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания."".:)
  ......................................................................................
  Изцяло неадекватно , слабо , разнопосочно , инфантилно изказване ..!!!
  КЪДЕ е интереса на България от този проект ? Диверсификация ? Глупости..Може да я има с конекторните връзки с Турция , гърция или Румъния .Някой се строят вече, други предстоят ..И дори със Сърбия - за газ от борсата в Цент.европа .
  2. Да изплащаш изгнили тръби - 25 години , с преносните такси на газ- е също пазарен признак , пазар - за баламурници , обаче .
  Пазарно ти продавам, след 25 години , новия Опел- който ЩЕ изплащаш , дотогава , БЕЗ да ГО КАРАШ , използуваш , СЕГА и бъдещите 25 години..
  Ние ще го караме - шиткаме газ на Европа , а ти /България / ще чакаш някога да станеш собственик на ПОЛОВИНАТА от него / изгнилите тръби !!?? / :
  Срещу тази бъдеща ТВОЯ 'печалба " ние , руснаците , сега ще получим , СЕГА- ползването на около 100-120 КВАДРАТНИ километра българска земя :) И похвала , че ставате 'енергиен " център !!???
  Когато продаваш и НЕЩО и за 1 лев - също има пазарен принцип , пазар :
  Какви ли са му юристите на плевнелиев ??:
  3. Паметници , безброй из цялата страна , на ЧУЖДА , сталинова държава , кояти ни е ОКУПИРАЛА и не само - установила и ДИКТАТУРАТА на болшевиките !!!
  С най- огромните и високи паметници по градовете ни ??!!??
  И да ги пазим во веки веков !!??

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Плевнелиев посочва, че българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище..)
  ................
  Здрава , наистина ..
  Още от Светослав - дашъл да плячкосва , после рускии цар- с мечти за Босфора и Задунайская и накрая - болшевишка ДИКТАТУРА ...:)
  Е , сега със изкупуването на късото ни крайбрежия- съвсем "здраво" ще станем губерния ..
  В гр,Бяла , например , през зимата има около 100 постоянни граждани , български и около 4 000 имоти на РУСНАЦИ !!???

  BIG AL
 34. 34 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 845 Неутрално

  така трябва, а какво ще стане е друга работа.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 35. 35 Профил на Марти Райчинов
  Марти Райчинов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Някой има ли връзка към интервюто, в сайта на ИТАР-ТАСС няма подобно нещо?

  martoon
 36. 36 Профил на palermo88
  palermo88
  Рейтинг: 793 Неутрално

  уважение към тези , които са заслужили уважение и казване на историческите факти както са , а не замитане под килима на неудобните неща за "великите сили".

 37. 37 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#35:"Марти Райчинов"]Някой има ли връзка към интервюто, в сайта на ИТАР-ТАСС няма подобно нещо?[/quote]
  ... е, ти да не сА сАмня'аш у Дневник... та ти трЕбе потвърждение...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 38. 38 Профил на Марти Райчинов
  Марти Райчинов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#37] от "dzwer":

  Не, искам да го видя в оригинал, за да попрочета между редовете. Знаеш, че там е по-голямата част от посланията.

  martoon
 39. 39 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#38:"Марти Райчинов"]Не, искам да го видя в оригинал, за да попрочета между редовете. Знаеш, че там е по-голямата част от посланията.[/quote]
  ... хм... а викаш- нЕма нищо и ИТАР-ТАСС... ама сигурно ли е... щот' тогаз т'ва тук... на к'во ти прилича...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 40. 40 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Къв олимпийски дух, каква история, какъв "свободен" пазар с Русия, ние да не сме на пленум на БКП, тоя съясем ни взе за баламурници. Такива извънземни глупости може да дрънка само на изкуфелия бесепе електорат с Алцхаймер.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Традиционно добри отношения с Русия?! Плевню, ти да не надриска памперса, дай да ти го сменим, бе, мамин

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 42. 42 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ако така, както го обясняваше Мин. Стойнев, се ерализира тръбата, и аз съм За, но и тогава заподозрях доста тъмен фон и се оказах права! Този проект се затлачи, още преди да започне. Каквото и да договори ЕС по него, защото Стойнев ги упълномощи, то ние, ако наистина имаме подписани договори, сме страна с ангажименти и Русия има правото, от което ще се възползва, да изисква изпълнението им! "Южен поток" се превърна във второ " АЕЦ Белене". Опасения за това изказах още след първото изявление, много радостно, между другото, на Мин. Стойнев!

  goblenka
 43. 43 Профил на Истината - "езикът на омразата"
  Истината - "езикът на омразата"
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#7:"Norman Granz"]Абсолютно точно. На това се казва отказ чрез подставяне на неизпълними изисквания. Браво на Президента! [/quote]
  "Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини"

  А на това как се казва?

  Molossian: Желанието на международния модерен другариат за равенство между нормалността и извратеността създаде чудовища.
 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#43] от "Не купувайте от мафията":

  Прав е. Независимо от политическата си ориентация и отношението си към жертвите, заради които е изграден паметник, заради тяхната памет, заради отдадения живот, длъжни сме, ако не да ги почитаме, поне да ги уважаваме, а не да ги скверним. Така, или иначе, те са спомен за нещо от миналото ни. Може, ако не се вписват в концепцията на новото време, политически настроения, архитектурен замисъл, да бъдат преместени. Да се направи, например, алея на историята, или алея на славата... Но.... трябва да имаме уважение.

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK