ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Плевнелиев пред ИТАР-ТАСС: Подкрепям "Южен поток", ако се реализира по пазарните закони и според европейските изисквания (допълнена)

Росен Плевнелиев припомня, че през тази година се отбелязват 135 години от началото на дипломатическите отношения между България и Русия

© Анелия Николова

Росен Плевнелиев припомня, че през тази година се отбелязват 135 години от началото на дипломатическите отношения между България и РусияБългария разчита, че проектът за газопровод "Южен поток" ще бъде успешно осъществен, заяви президентът Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за ИТАР-ТАСС, цитирано от БТА. Той допълва, че подкрепя проекта, но се надява той да бъде реализиран в съответствие с пазарните закони и синхронизиран с европейските изисквания. "Благодарение на "Южен поток" България ще може да диверсифицира маршрутите за газови доставки и да си гарантира повече спокойствие, а и повече шансове София да се нареди сред европейските енергийни центрове", казва той.


Плевнелиев посочва, че българско-руските отношения имат здрава основа и традиционно са на добро равнище. В интервюто държавният глава изразява задоволство, че двустранните връзки се развиват в различни посоки, а не се ограничават с енергетиката и туризма.


Плевнелиев казва, че българските власти ще продължат дейността по смекчаване на визовия режим за туристи от Русия. "София ще използва най-добрия европейски опит, за да облекчи процедурата за издаване на визи", обещава президентът. Той цитира статистически данни, според които през 2012 г. руските туристи в страната са били 600 хил. души - с една трета повече, отколкото предходната година, а през 2013 г. е поставен нов рекорд с 18-процентно увеличение.
Росен Плевнелиев прикани за уважение към многобройните паметници на съветските воини-  освободители в Европа, отбелязва ИТАР-ТАСС. "Историята не търпи манипулации. Винаги и по всички възможни начини ще се боря за това историята да бъде такава, каквато е - обективна, почиваща на факти. Това означава, че трябва да проявяваме уважение и към историческите паметници, монументите и към всичко, свързано с историята", каза президентът.


Българският народ винаги е бил толерантен, отбеляза Плевнелиев и подчерта, че призивът му се отнася "не само за руските и съветските, но и за всички паметници в България".


Българският президент, който ще присъства на церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Сочи на 23 февруари, подчерта, че ще посети руския курорт, за да "демонстрира уважение към игрите, олимпийския дух и всички онези, които вярват в тях".


По-късно от прессекретариата напомниха, че позицията на президента винаги е била в подкрепа на проекта, но той трябва да бъде реализиран на пазарни цени, с честни и почтени търгове и в синхрон с европейските правила. Публикуваха пълния отговор в интервюто, в което той казва, че "като президент подкрепям проекта "Южен поток" и се надявам той да се изпълни, разбира се на пазарни цени и синхронизирано с правилата на Европейския съюз, все пак имайки предвид, че България е горд член на Европейския съюз".


"Също така правителството на България взе решение и обяви "Южен поток" като национален приоритетен стратегически проект. Така че в България има консенсус по въпроса за "Южен поток". "Южен поток" за нас е важен и защото вече веднъж имахме големия проблем през зимата на 2008-2009 г., тогава когато един спор между Русия и Украйна доведе до спиране на газта за България и бяхме на студено в една много тежка зима. Затова се радваме, че с "Южен поток" можем да диверсифицираме маршрута на газа и можем да бъдем по-спокойни от гледна точка на различните маршрути на доставка на газ.


Също така вярваме, че "Южен поток" може да подкрепи амбициозните усилия на българското правителство и на България да бъде и енергиен център, а защо и да не дистрибутираме газ за други държави. Така че, българската държава работи по проекта "Южен поток". Аз като президент обаче категорично заявявам, че бих искал да видя проекта "Южен поток" да се изпълни синхронизирано с европейските правила и, разбира се, на пазарни цени, чрез един честен и почтен търг за това кой ще го строи, как ще го строи и т.н.


По отношение на атомната енергетика. България е държава, която развива атомната енергетика и това ще продължава да бъде така. Нека обаче да кажа, че лично моето мнение като държавен глава, което съм изразявал неведнъж, е, че се опитвам да наложа в българската енергетика, като възможно най-смислени и най-важни приоритети, енергийната ефективност, енергийната диверсификация и енергийната либерализация. Работя много за тези приоритети и вярвам, че те са най-смислените, защото енергийната ефективност ще помогне на българските предприятия да станат много по-конкурентоспособни, енергийната ефективност ще помогне сметките на гражданите да паднат значително и енергийната ефективност ще направи една различна България. Нека да не забравяме, че почти половината от населението на България живее в панелни блокове и там просто прахосваме енергия. И аз искам да помогна на българските семейства чрез национална програма за енергийна ефективност да санираме сградите и по този начин да имаме една много по-различна среда.


Имах възможност да кажа и на министър-председателя Медведев, когато се видяхме с него преди година в Лаос по време на срещата Европа-Азия, че като държавен глава подкрепям България да развива ядрената енергетика на площадката в Козлодуй. Подкрепям удължаването на работата на блокове 5 и 6 и, ако има необходимост, да се строи 7-ми блок. Но самият аз като държавен глава съм много резервиран срещу строителството на втора атомна централа, а именно тази в Белене. Това е един огромен проект, много скъп, много тежък, много рисков за България. Аз не виждам пазарите за неговата реализация и затова апелирам към българското правителство да се концентрираме върху площадката, която имаме, ядрената централа, която имаме. Там има инфраструктура, там има капацитет, там има хора, там има възможности, а същевременно вместо втора ядрена централа, аз бих искал да видим една масова национална програма за енергийна ефективност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK