Йовчев обвини кабинета "Борисов" за бежанската криза

Йовчев обвини кабинета "Борисов" за бежанската криза

© Анелия НиколоваПрокуратурата разследва изразходването на 200 000 лева, с които през 2012 година е трябвало да бъде изграден палатков лагер за 1000 души във връзка с риска от бежанска вълна от Сирия. Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев при представянето на мерките от плана за справяне с кризата от засиления миграционен натиск. 


По думите му предишното правителство не е предприело нужните мерки за пресичане на проблема в зародиш. Освен, че е осигурил е едва 160 допълнителни места за настаняване на бежанци, допуснал е бавното издаване на бежански статути, кабинетът "Борисов" не е имал ясен план за справяне с евентуална бежанска вълна, смята вътрешният министър. 


Йовчев, който напусна Държавната агенция "Национална сигурност" в първите дни на 2011 година, пое ролята на съветник по сигурността към бившия премиер Бойко Борисов. След като Росен Плевнелиев стана президент, бившият разузнавач стана началник на кабинета му.
Днес той отчете, че в резултат на мерките, предприети през 2013 година и засиления контрол по границата ни с Турция, сегашните управляващи са предотвратили нелегалното преминаване на около 15 000 чужденци. 


Йовчев даде информация за случай на отклоняване на средства, отпуснати за бежанците. 


Предвидено е било изграждане на палатков лагер в Харманли, който да поеме 1000 души, но отпуснатите за него пари са изхарчени за нещо друго, обясни министърът. Уточни, че средствата са опуснати на областен управител, "за какво точно са изразходвани, обаче, е трудно да се каже в момента, тъй като заварихме буренясала поляна без ток, вода и канализация", поясни вътрешният министър. Заведено е досъдебно производство по случая. 


Попитан дали това е единственият сигнал за злоупотреба при усвояване на пари за бежанци, Йовчев каза: "Имаме и друга информация, която сме подали, но към момента все още няма конкретни резултати, така че не бих си позволил да коментирам." И допълни, че с негова заповед и за да има пълна прозрачност е създадена работна група, която още изследва всички обществени поръчки и механизмите на изразходване на средствата, отпуснати за бежанците. 


Съобщи още, че само през януари тази година Държавната агенция за бежанците е издала статут на 833-ма души, а до края на годината се очаква броят им да надхвърли 10 000. Голяма част от бежанците със статут все още живеят в центровете и са на държавна издръжка, но правителството в партньорство с неправителствените организации ще подготви план за тяхната интеграция, прогнозира Йовчев. "Имат идея в тази посока, така че се надявам в един кратък период от време да имаме идея за успешната интеграция на тези хора", допълни той.


Йовчев отново подчерта ролята на предишните управляващи. Според отчета му въпреки сигналите за навлизане в бежанска криза през 2012 година, България е успяла да получи от Европейския съюз само 0,22 процента от сумата, предвидена за тази цел, а и те били разходвани предимно за информационни материали. "За пет години са 30 милиона лева. Когато няма системен подход, когато няма визия, когато няма анализ и стратегия какво трябва да се направи, тогава се стига до това – харчим едни пари на парче и накрая ефектът е никакъв. Печатаме брошури, организираме семинари, купуваме компютри със софтуер за по 8000 лева. Резултатът е такъв, че най-накрая нямаме къде да настаним бежанците и се чудим какво да правим", заяви вицепремиерът.


Той лансира тезата, че е необходима единна европейска политика и за бежанците, и за емигрантите като цяло. Заговори и за ограничения: "Въз основа на тази единна европейска политика аз мисля, че ще се въведат някакви рестрикции, защото дори ЕС има определен капацитет, в който може да управлява тези процеси. Прехвърлянето на този капацитет ще доведе до това, че ще изпуснем процесите от контрол", смята българският вицепремиер.


"Обясняваме това на нашите партньори в ЕК по линия на двустранното сътрудничество и мисля, че ни разбират. Освен критиките, има доста хора, които ни подкрепят в мерките, например по-голямата част от министрите на вътрешните работи", каза още вицепремиерът.


Йовчев съобщи, че в страната има 4060 места за настаняване на бежанци, докато към 2013 г. те са били са 1200. По думите му от февруари е решен и проблемът с осигуряване на храна на бежанците. Все още имаме много проблеми, има места, в които условията не са на необходимото ниво - това са местата във "Военна рампа" и "Враждебна", обобщи вътрешният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK