Предложение на ГЕРБ може да лиши "Синята коалиция" от места в районните избирателни комисии

Предложение на ГЕРБ може да лиши "Синята коалиция" от места в районните избирателни комисии

© Юлия ЛазароваПартии или коалиции, които имат евродепутати, но не са се регистрирали в Централната избирателна комисия (ЦИК) за съответните избори, няма да могат да предлагат членове на районните, общинските и секционните избирателни комисии. 


По предложение на ГЕРБ днес временната парламентарна комисия, създадена, за да обсъди и приеме нов Изборен кодекс, промени текста, останал от сегашния закон. Според него в консултации за съставяне на районни комисии (РИК) могат да участват всички парламентарни партии и коалиции, както и тези, които имат депутати в европарламента. Според поправката партиите и коалициите трябва да имат регистрация в централната комисия. По идея на Мустафа Карадайъ (ДПС) промените бяха приети и за общинските, и за секционните комисии. Предстои гласуването им в пленарната зала.


Така "Синята коалиция", председателствана формално от бившите лидери на СДС и ДСБ Мартин Димитров и Иван Костов, има право да предлага кандидати за ЦИК, защото има евродепутати от изборите през 2009 г. – Светослав Малинов от ДСБ и Надежда Нейнски, сега член на "Синьо единство". Ако не се регистрират като "Синята коалиция" обаче, те няма да могат да предлагат кандидати за районните и секционните комисии, а за местни избори – и за общинските.
Според Мартин Димитров, който сега е член на гражданския съвет на Реформаторския блок, подобна наредба може да се оспори, защото би задължила "Синята коалиция" да се регистрира по същия начин и на бъдещи избори. Пред "Дневник" Димитров изрази увереност, че по сегашния закон двамата с Иван Костов могат да предложат членове за изборните комисии като съпредседатели на коалицията. "Разбира се, бихме предложили хора от Реформаторския блок", уточни той.


Мая Манолова (БСП), която ръководи временната комисия за нов изборен кодекс, посочи, че ако се запазят текстовете от сегашния закон, ДСБ и СДС би трябвало да имат представители в комисиите, след като "Синята коалиция" има евродепутати. Тя не уточни какво ще стане с приетите на второ четене промени с уговорката, че е нужна допълнителна консултация.


В "Синята коалиция" в предишния парламент, освен СДС и ДСБ, влизаха "Обединени земеделци", Българската социалдемократическа партия и Радикадемократическата партия в България. За евроизборите през 2009 г. обаче СДС не участва в коалицията, тъй като тогава бившият председател на партията Пламен Юруков се опита да я регистрира самостоятелно за изборите.


Друга партия с депутати в европарламента – НДСВ, също може да остане без членове в районните и секционните комисии, ако не се яви самостоятелно на предстоящите евроизбори, както през 2009 г.


По-рано днес комисията за изборния кодекс прие предложението на БСП съставът на ЦИК да бъде 19 души вместо 21, както е в сегашния закон.


Одобри още идеята председателят, двамата заместник-председатели и секретарят да се избират от парламента, а останалите членове да се назначават от президента. Предложения могат да правят парламентарните партии и тези, които имат евродепутати, избрани от техните листи. Така партиите, към които сега принадлежат евродепутатите, избрани с листата на "Атака" - Слави Бинев и Димитър Стоянов, няма да могат да предлагат кандидати.


Бинев създаде собствена партия ГОРД, а преди дни обяви, че излиза от нея и става член на НФСБ. Димитър Стоянов и майка му Капка Георгиева, която беше омъжена за лидера на "Атака" Волен Сидеров, създадоха собствена Национал-демократична партия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK