Само вещи отпреди 1800 г. да са културно наследство, предлага експерт

Само вещи отпреди 1800 г. да са културно наследство, предлага експерт

© Георги КожухаровДа се уточни дефиницията кои вещи представляват културно наследство - това предложи юристът Стоян Стойков, участвал е в работната група по изработване на новия Наказателен кодекс. 


Поводът е дискусията, възобновена от колекционерите и антикварите, заради въведеното в кодекса наказание за нерегистрирана културна ценност. Според подготвения от правителството проект за нов наказателен кодекс  хората, които притежават нерегистрирана културна ценност, да бъдат наказвани със затвор до 4 години и глоба от 2 хил. лв. до 10 хил. лв. Ако притежават пък повече от три подобни предмета, затворът е до шест години, тежка глоба и конфискация.


Както и досега, колекционерите са против формулировката за културна ценност. В момента обаче Наказателният кодекс предвижда наказание - затвор до 6 години, само за притежание на археологически обект, който не е регистриран. Глобата пък е от 3000 до 50 000 лв.
Пред БНР Стойков коментира, че може би трябва да се уточни дефиницията, записана в Закона за културното наследство. Според него може да се въведе ограничение във времето - например да се изисква регистрация само на вещите, датирани опреди 1800 г.


Друг начин, по който много страни са решили този проблем, е да има оценка и за вещи, които представляват културно наследство, да се обявяват предметите със стойност над 150 000 евро, коментира той. 


Стойков е завършил е право в УНСС, работил е и като експерт в комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна на дейност, от 2007 до 2010 г.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тъкмо мислех да обявя жената за културно наследство и да я пратя в музея, а то кво става -ще променят проекто закона .

 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Иманярите се пробват да избягат от отговорността пак.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5178 Неутрално

  този експерт е гола вода ! има много вещи с огромна културна стойност , създадени след 1800 година !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Тоест оригинал на Ботев не е културно наследство, така ли?

 5. 5 Профил на mishel_ratatuie
  mishel_ratatuie
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "Да се уточни дефиницията кои вещи представляват културно наследство" Така трябва да бъде, аз мога ли да знам примерно срина на таванът ми на колко е година и как да докажа, че е на 50 години примерно. А и не ми е ясно как някой ще разбере какво има у дома, ако аз не го пусна да влезе?

 6. 6 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 470 Гневно

  Абе кви оригинали на Ботев, кви пет лева. Искат да имат списък с ценните вещи, останали случайно в нас (т.е. още не се е наложило и тях да продадем за храна/лекарства). После да го препратят на ония, дет Йовчев ги е преборил - битовите престъпници. А последните знаят какво как.

 7. 7 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  1800 ще означава, че прекрасни възрожденски икони и дърворезби няма са културно наследство.

 8. 8 Профил на skch
  skch
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тоя е пълен кретен, само "разумни" предложения дава, също като другия тиквеник - Стойнов. Ако на тях е останало наказателното ни право, лошо ни се пише...

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8467 Неутрално

  окей , значи раклата на баба не е някаква ценност

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Този е идиот.

  Не може да поставяш формална граница от брой години. Какво излиза ако дадена вещ е от 1799г е културна ценност, ако е от 1801г вече не е? А как ще докажеш датирането? Културното значение на дадена вещ не се измерва с броя години, изминали от създаването й, макар че и това играе роля.

  Изобщо как му дойде в акъла подобно нещо?!

 11. 11 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 572 Неутрално
 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 999 Весело

  [quote#1:"zheravna"]мислех да обявя жената за културно наследство и да я пратя в музея, а то кво става -ще променят проекто закона . [/quote]
  -Ако не можеш жената изпрати тъщата-тя сигурно е на по-подходяща възраст.

 13. 13 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Мисля, че тук е станало премесване на понятията антикварна вещ и културно наследство.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1854 Весело

  До коментар [#9] от "peni_nikol.53.":


  [quote#9:"peni_nikol.53."]значи раклата на баба не е някаква ценност [/quote]
  Тя не, но жълтиците в нея са.

 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Трябва да има специално указание за книгите.Границата за книги да е по-висока от 1800 година.

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Стойков е завършил е право в УНСС, работил е и като експерт в комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна на дейност, от 2007 до 2010 г.

  Това май изяснява откъде му идват на ум такива ,,мъдри" предложения. А наличието на такива експерти в комисията обяснява хилавите и резултати.

 17. 17 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 999 Весело

  -Възрастта не е порок, но не е и белег за ценност особено културна. Картините на Димитър Казаков ( Нерон) и брат му, на възраст само около 50-60 години по тази логика не са ценност.

 18. 18 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  неизпълними глупости

 19. 19 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Един познат има близо 1000 антични римски монети, повечето са изтъркани и не се знаят от кой император са отсечени, а другите просто не са ценни, защото има много от тях. Не знам откъде ги е взел - от баба си или от иманяри. Против иманярството съм, но далеч не всичко, което изравят е културна ценност.

  Вместо полицията да започне да обикаля нощем около могилите или да монтира камери или да вземе да внедри купувач на антика, сега ще се опитат да накажат най-малко виновните.

  Трябва да има различни дефиниции за културна ценност - за книги, антични статути, предмети от антични, средновековни, османски и възрожденски времена, монети, и само наистина исторически значими предмети да бъдат обявявани за "културна ценност", а не всички стари монети и красиви пафти прости защото са стари и красиви.

  Но да не се окажем в типично българската ситуация законът да презледва колекционери (95% от които имат стари, но не толкова ценни монети), баби и техните наследници, а истинските престъпници, които изнасят уникални статуи да продължат да си действат.

  Това прилича на казуса с наркотиците - затвор дори за цигара марихуана. Против съм наркотиците, но това не е начин да се справиш с проблема. Строгостта на наказанието трябва да отговаря на страданието на жертвата на престъплението. Ако си пушиш то жертва няма. Как може да те пратят в затвора само защото вредиш на себе си??? А много от наркоманите след като отидат в затвор ще излязат вече истински престъпници, които ще мразят и обществото и държавата.

 20. 20 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 418 Весело

  Селска къщурка някъде из почти обезлюдено българско село. Бабата се грее на оджака, седнала върху полуразпадналата се ракла от моминския си чеиз. Дядото извадил потурите от неговата младост, щото не пази ли кръста, то трябва да маа поне 50 км до близкото здравно заведение. Под навеса на двора нахвърляни старо рало, няколко каци и инструменти от 1952 г, производство на КПЗ "Сърп и чук". У къщата пък се мъдрят няколко стари талашитени бюфета и гардероби, може би произведени от ДПП "Земен".....и т.н. Какво е общото? Ми общото е, че целия този боклучак е на повече от 50 г. Културна ценност, нищо, че дори печката не може да си напалят с нея старците. Ама пък могат да напълнят гушите на куп чиновници с такси регистрация.

  Така, както масово не правим разлика между антика и старо, така сега някои "титани на мисълта" са решили чрез 50 годишно датиране да обявяват "културно наследство и ценности". Не годините определят ценната антикварна вещ.....
  Ще ми се да разбера основанието, което би ме задължило да регистрирам моите "културни ценности" и щом за тях ще се иска регистрация, то какво правим с реставрацията им? Ще я поеме ли държавата? Ако приемат закона, то от мен имат 2 гардероба, които ще им изсипя пред НС. Не мога да ги продам и за 30 кинта, та ще им ги даря - на повече от 50 г. са - със здраве да си приберат "културната ценност" и да си я заврат където щат.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 21. 21 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Само аз ли си мисля, но вещи отпреди 1800г. едва ли имат пряка връзка с българската култура. Да бъдем честни - твърдим, че сме траки, ама това не е много сигурно (колкото днешните гърци имат връзка с омировите герои). Обаче, точно периодът, който е свързан директно с българската история, с етногенезиса на българския народ 7-9 век, е изключен. Да не говорим по-сетне.
  И на последно място - не е достатъчно да се разделят на вещи с културна стойност. Защото поезията на Явором, Милев и т.н. е с културна стойност, едно платно на Майстора е с културна стойност... Докато тук става въпрос на културно-историческа стойност (която се проявява примерно след 100 години от времето й) и именно така ще се заобикаля "закона" от иманярите - една вещ вместо с историческа стойност, ще се декларира, че е с културна. Така каквото бъде изкопано от Византия, Първо и Второ Българско царство, Османския период - тури му пепел, исках да кажа цена...

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 22. 22 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 922 Гневно

  Язък, отиде си кирилицата* като културно наследство, ще я припишем на "братския руски народ". Ама Гоце е виновен, защото с това "АБВ" настрои комунетата срещу братята Кирил и Методий.

  От утре да спрат да водят чужденци в Рилския манастир, на Царевец, в Боянската черква, до Мадарския конник и т.н., а да ги водят само в Казанлък и Свещари, защото това е нашата култура. Да Благодарим на Черепа и Нина Гергова затова.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 23. 23 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Имотите е играта,сега немогат да събарят на воля,но с комунисти на власт ще могат

 24. 24 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  [quote#1:"zheravna"]Тъкмо мислех да обявя жената за културно наследство и да я пратя в музея, а то кво става -ще променят проекто закона . [/quote]

  Защо, тя не е ли отпреди 1800г?

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Аман от разни нискокултурни и корумпирани 'експерти', които отгоре на всичко си навират носа в области, които съвсем не са в тяхната мизерна компетентност. Какъв е този, че ще дава такива малоумни предложения, явно подкупени от нечии интереси?!

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4870 Неутрално

  Ха-хааааааа
  Ами нали всяко дете може да събере вкаменели охлювчета чиято възраст е от няколко хиляди години нагоре
  И ся кво
  Възрастта им ще ги прави ценни ли
  Докато нещо наистина свръх рядко и ценно само защото е на крехките 400-500 години няма да е ценност !!!!
  Първом експерти и неексперти да се произнесат
  КАК ТАКА аджеба всичките МИЛИЦИОНЕРИ дето до 1989 г преследваха и тормозеха иманярите сега са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРИТЕЖАТЕЛИ НА КУПИЩА АНТИКИ от всякакъв сорт
  Точно ВСЕЯДНОСТТА на това което наричат КОЛЕКЦИИ
  Събирането на стари вещи без каквато и да е система и насоченост издава за какво наистина става дума

 27. 27 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"] има много вещи с огромна културна стойност , създадени след 1800 година !!! [/quote]
  А и много вещи създадени преди 1800 година, без всякаква културна ценност.
  Най-точния критерий е експертната оценка, като в отделна категория са художествените произведения - картини, икони, скулптори, дърворезби...
  Не може една очукана дървена копанка от 1790 г да е културна ценност, а един препис на История Славяноболгарска от 1850 г. да не е!

 28. 28 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#20:"julyanna"] Ако приемат закона, то от мен имат 2 гардероба, които ще им изсипя пред НС. Не мога да ги продам и за 30 кинта, та ще им ги даря - на повече от 50 г. са - със здраве да си приберат "културната ценност" и да си я заврат където щат. [/quote]
  Това ще е чудесно решение за протест против поредната недомислица на бандитската партия и нейното марионетно правителство. Ей ви пичове-културно наследство, даряваме го на държавата, грижете се за него
  Апропо, останалата ми жива баба, току чукна 90-тата си годишнина, гиди дърт държелив прилеп още си пази като скъп спомен бански костюм от 1938 година, подарен и от нейната майка, когато за първи път е отишла на море във Варна Много ще и ходи на Мая Палачорова, ако и да е за дете Подарявам и го веднага.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 29. 29 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  До коментар [#16] от "koko65bg":

  Искате да кажете, че е работил в комисията по УЗАКОНЯВАНЕ на имущество, придобито от престъпна дейност. Може би е подпомагал и излагането на частната колекция на Васил Божков-Черепа в Австрия под патронажа на българската държава?

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#29] от "mitko11":

  Имате право - в тази комисия май е бил експерт.

 31. 31 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#28:"clutch"]Апропо, останалата ми жива баба, току чукна 90-тата си годишнина, гиди дърт държелив прилеп още си пази като скъп спомен бански костюм от 1938 година, подарен и от нейната майка, когато за първи път е отишла на море във Варна [/quote]


  Няма начин да не е скатала и булченската си рокля баба ти, пък и някой кат розови кюлоти. Веднага да я наклепаш и да вървят да и изтарашат къщата рецидивистката му ниедна. После веднага или да киха за регистрация, или пандиз, щото не си споделя гащите с държавата.
  Само я пусни да върви сама да се предава, че а я регистрират и нея като културно наследство, а на теб ти стоварили таксите.

  Аз сега метнах едно синьо оЧо из къщата. Начи имам половин бюфет /долна част/ на терасата. В стрес съм - сега да го регистрирам ли или да вървя да се предавам, че съм унищожила част от културното наследство на държавата /хвърлих горната част, щото гадните метеорологични условия и дървоядите хич и изобщо не щат и да чуят за култура/. Имам и десетина стари ключове от бюфети, дето не зная как да ги датирам. Търся експерт да каже коя година им е производството. Сватбената рокля на мама също я батисах барабар с всичките и дрехи, та и бабините тоалети изхвърлих - абе рецидивистка съм по отношение на "държавното културно наследство". Затуй не само гардеробите - всичките работи вече ще нося пред НС - да не стане грешка - да си ги датират, да си ги съхраняват и ако ще музей да им направят.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 32. 32 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Доста идиотско предложение. През 1981 г. се отбеляза 1300 години България, а той иска САМО вещи от преди 1800 години да се третират като културно наследство!?!

 33. 33 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Тоя пак е разцепил мрака с вик и изкъртил де що има миФки с това предложение. Мислех, че чак толкова глупост няма да роди нечия глава, но явно съм се лъгал.

  E PLVRIBVS VNVM
 34. 34 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#32] от "indonesia_bg":

  Не си прочел внимателно - от преди 1800-тан година.

  E PLVRIBVS VNVM
 35. 35 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#32:"indonesia_bg"]Доста идиотско предложение. През 1981 г. се отбеляза 1300 години България, а той иска САМО вещи от преди 1800 години да се третират като културно наследство!?! [/quote]


  Щото "журналиста" пак спи още. Всъщност става въпрос за вещи, произведени от преди 1800-ната година, не от преди 1800-ин години е замисъла. В първото предложение бе произведени преди 50 години демек всичко що е соц боклук ама е произведено преди около 1965 г да е "културно наследство.

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 36. 36 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#15] от "xalikarans":

  Дано не греша, но мисля, че старопечатни се водят книгите до 1878, а след Освобождението докъм 1950 ги водят антикварни.
  Нека се изкаже и някой по-сведущ.

 37. 37 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#15] от "xalikarans":

  В предишния коментар не включих ръкописните книги, които пък са съвсем отделен въпрос. "Видрицата" на поп Минчо Кънчев явява ли си културно наследство? Писмата на Левски културна ценност ли са? Все пак може би поне историческа. А ръкописите на българските писатели класици?
  В главите на някои чиновници е пълна каша, затова пък имат нюх, откъде може да изкочи печалба за тях и техните господари.

 38. 38 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Как може ценността да се определя според годината на производството? И как министърът е определил 1800 година за граница?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 39. 39 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2693 Весело

  некой иска да гепи АЛТЪНИТЕ на БАБА....!!!!????....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 40. 40 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Има културни ценности и от 19ти и от 20ти век.
  Не само възрастта определя кое е културна ценност. Да не говорим, че повечето например антични монети не са никаква ценност.
  Като идеята да трябва да регистрираш нещо е безумна.
  Просто полицията трябва да си върши работата и да хваща иманяри и търговци.
  Единственото, което ще постигне новия закон е да изтормози честните хора да си регистрират ценностите, а иманярите ще продължат да копаят и да изнасят ценните предмети.

 41. 41 Профил на mitko558
  mitko558
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Целта на този закон според мен трябва да бъде да предотвратява разрушаването на археологически обекти.
  Например находка от 1000 римски монети е ценна ако се знае точно къде е намерена - така тя ще спомогне на възстановяването на историята на нашите земи. Иначе тези монети в 99% от случаите не струват почти нищо.
  С други думи - регистрацията им не помага по никакъв начин на опазването на археологическите и историческите обекти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK