ВСС избира днес шеф на Варненския апелативен съд

ВСС избира днес шеф на Варненския апелативен съд

© Анелия НиколоваВисшият съдебен съвет (ВСС) избира днес председател на втория по натовареност апелативен съд в България и трети по големина - апелативния съд във Варна. Варненският апелативен съд (ВАпС) е по-горната инстанция за окръжните съдилища в шест окръга - Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.
Изборът закъсня няколко месеца. Той се наложи след смъртта през септември 2013 г. на предишния председател Виолета Бояджиева. 


ВСС избира между двама кандидати - Ванухи Аракелян, която в момента е шеф на Окръжния съд във Варна, и Вилиян Петров, съдия в Апелативния съд.


И двамата са оценени високо от Комисията по предложенията и атестирането към ВСС.
Петров получава най-високата оценка "много добра" за редови съдия и максимален брой точки  – 100. "Отличава се с оригинално мислене, което  (...)  позволява при постановяване на съдебните актове да даде предложение за нетипично разрешаване на някой от казусите", пише любопитно Помощната атестационна комисия за Петров. Пример за нетипично решаване е случаят с обявени две съдебни решения по едно дело - по едно удовлетворително решение за всяка от страните.
Ванухи Аракелян се споменава от месеци за фаворит за председателския стол на ВАпС. И тя е оценена с най-високата за административен ръководител оценка - 150 точки,  положителни становища за нея са изразили и двата университета във Варна, неправителствена организация и окръжният прокурор на Варна.


Днешното обсъждане и изборът на председател на ВАпС се превръщат в първия сериозен тест за Висшия съдебен съвет, защото се извършват след остро критичния доклад на ЕК, в който не са спестени и критики за недостатъчна прозрачност на действителните мотиви в кадруването на административните шефове в съдебната система.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Нефертити
    Нефертити
    Рейтинг: 1678 Неутрално

    Вижте кой там в региона кой е най-голямото корумпе, комуне и прочее и го назначете за шеф на Варненския апелативен съд.

    Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK