Очаквано Ванухи Аракелян беше избрана за председател на Варненския апелативен съд (обновена)

Съдия Аракелян (вдясно) е категорична, че не може да става дума за конфликт на интереси

© Надежда Чипева, Капитал

Съдия Аракелян (вдясно) е категорична, че не може да става дума за конфликт на интересиВанухи Аракелян, до днес председател на окръжния съд във Варна е новият председател на Варненския апелативен съд.


С 18 гласа "за", три "против" и трима "въздържали се" тя беше избрана от Висшия съдебен съвет. Другият кандидат - Вилиян Петров, получи четири гласа подкрепа, 10 "против" и 10 "въздържали се".


Резултатът от избора беше очакван, тъй като
съдия Аракелян се спрягаше за фаворит


Тя имаше най-висока възможна оценка от Комисията по предложенията и широка подкрепа сред магистратите.


На въпроса, зададен от председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров, за прехвърлянето на сметките на Варненския окръжен съд към Корпоративна търговска банка (КТБ) и за получени от нея след това кредити от КТБ, г-жа Аракелян потвърди и двата факта.


В резултат на смяната на банката на съда са постъпили лихви в размер на 370 хил. лв., и то към бюджета на съдебната власт, изрично подчерта г-жа Аракелян. Ако не е била направена промяната, постъпленията щели да бъдат 1300 лв. "Кому съм сторила добро, че то да подлежи на осребряване", запита риторично тя.


За лично ползваното финансиране от КТБ


обаче отрече да е бил използван гратисният период, който иначе фигурира в договора й с КТБ за единия от изтеглените кредити. Договорът й е достъпен в Агенцията по вписванията, както писа през ноември миналата година в. "Капитал".


Уточняващи въпроси след около 40 минутното й изложение по темата за кредитите нямаше.


Изслушването на другия кандидат - съдията в АпС Варна Вилиян Петров, предизвика смях в пресзалата, тъй като той трябваше да обясни като участник в съдебния състав, постановил по едно дело две решения с огледално обърнат смисъл. Станала е техническа грешка, "решението не е проверено при разпечатването, а секретарката не е проверила диспозитива – че в едното се потвърждава, а в другото се отменя", каза съдията Петров, предизвиквайки нови въпроси, вместо да изясни старите: секретарките ли трябва да вършат това!


В дискусията се потвърди очакването за силно преобладаващата подкрепа за Аракелян.
Председателят на Комисията по предложенията Милка Итова и Камен Иванов наблегнаха на високите й професионални и нравствени качества. Иванов изтъкна, че тя е много достоен човек и подготвен магистрат с академично образование, което е действителното основание да бъде предпочетена. А не защото два мандата е била шеф на Окръжния съд, тоест не бива да мислим, че е съдебна номенклатура.


Членът на ВСС Калин Калпакчиев посочи, че г-жа Аракелян подробно е отговорила на въпросите поставени в медиите, но това е трябвало да стане предварително в Етичната комисия, за да не се накърнява репутацията и на магистрата, и на ВСС.


Краят на обсъжданията на кандидатурите се превърна в обвинение


от страна на Ясен Тодоров към "медии, които са зависими от икономически и политически интереси" и по тази причина са публикували, по думите му, неетични материали по темата за КТБ и кредитите на съдия Аракелян. Първата публикация по тази тема е от ноември м.г. във вестник "Капитал" - "Съдиите са ни скъпи". (Повече за обвиненията от Тодоров и главния прокурор - четете тук.)


Варненският апелативен съд (ВАпС) е по-горната инстанция за окръжните съдилища в шест окръга - Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра. Изборът закъсня няколко месеца и се наложи след смъртта през септември 2013 г. на предишния председател Виолета Бояджиева.


Ванухи Аракелян не отрече вариант да се кандидатира и за шеф на ВКС


"Няма да опровергавам този слух, защото той ми прави чест, както на всеки..." Така отговори току-що избраната за председател на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян, запитана от медиите за коментар на появилите се твърдения, че името й се споменава и като бъдещ фаворит за председателския пост на Върховния касационен съд, който предстои да бъде овакантен в края на годината. Тя все пак уточни, че участието й в току-що приключилото състезание за шефското място на Апелативиня съд във Варна е било "абсолютно сериозно" и се надява "съдбата да й позволи да е дългосрочно в рамките на мандата".
Добави, че се смята за "човек, който стои стабилно на мястото си", но избягва да казва "никога". И че винаги преценява "дали е свършила всичко, което е могла да свърши, и дали би могла да бъде полезна и другаде".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Кой????

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 986 Неутрално

  прехвърлянето на сметките на Варненския окръжен съд към Корпоративна търговска банка (КТБ) и за получени от нея кредити от КТБ след това, Аракелян потвърди и двата факта

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Цецо е виновен!!! Щото се меси на безпристрастния съд. Други опорни точки?

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на deftones
  deftones
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Правят се доста грозни внушения,че назначението има нещо общо с това,че е прехвърлила сметките на съда от Булбанк в КТБ.По същата логика аз мога да кажа,че когато е назначена за председател на окръжния съд във Варна това е било защото е избрала Булбанк за обслужваща банка.

 5. 5 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За един съдия трябва да се съди по това колко престъпници е вкарал в затвора, колко забавени дала има и колко е оправдал. Останалото са празни приказки.

 6. 6 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 660 Неутрално

  съдийка, собственост на ктб, кой друг.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 7. 7 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#4] от "deftones": Мързи те да прочетеш цялата статия, където разследването показва:
  1. Че за цялата съща година КТБ е раздала кредити на частни лица на стойност 333 хил. лв. т.е. по принцип КТБ не работи с ипотечни кредити за крайни клиенти.
  2. Тя ще погаси погаси главницата по кредита на 116 ежемесечни погасителни вноски, които са дължими от... 20 юли 2021 г.

  Повтарям съдийката ще започне да изплаща кредита си от 2012 до 20131г. Ти да си виждал подобни условия за кредит на простосмъртни?

 8. 8 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Грешка - от 2021г. до 2031г.

 9. 9 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#4] от "deftones":

  Правилно ти го е казал [#7] от "agata_kristi"

  Вие червените чугуни си знаете "опорните точки'" и това си е ...

  Ама първо се научете да четете и да разбирате това което четете !!

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 10. 10 Профил на today
  today
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Точно така, избора беше съвсем очакван, госпожата е човек на ДПС и тяхната банка КТБ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 11. 11 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 442 Неутрално
 12. 12 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  любимите ни високоморални лидери за четвърт век докараха нещата дотам, че сами да си отговорим на въпроса защо е ималко народен съд, белене и национализация без нито един човек да се застъпи за хората обект на тогавашната репресия. след още четвърт век димитровската система за обновление ще е жадуван модел за промяна.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 13. 13 Профил на мистър Антолини
  мистър Антолини
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Някои си имат съдии, други си имат президенти!

 14. 14 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "deftones":

  Докато имаше сметки в Уникредит Булбанк нямаше никакви проблеми явно за обществото и медиите, никой не я е разследвал за конфликт на интереси или нещо подобно, въпреки че дори в самия материал се споменава съмнителната й дългогодишна кариера. Но сега отново се споменава КТБ, само и само да има за какво да зачопли и да се плюе. Удобно. То стана вече, като нарицателно.

  Just ride.
 15. 15 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "victor troska":

  Виж 13 коментар!

  Just ride.
 16. 16 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И е станала шеф защото има заем към еди коя си банка? Хептен полудяхте, честно, изумен съм

 17. 17 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ВСС не иска да дава отговори. Иска да заобикаля въпроси. И много се дразни, когато медиите вземат да поставят някакви такива. Припомням, че в този случай /а и не само/ съдиите също настояха ВСС да даде отговори, но той - не. Това е положението.
  Очевидно г-жа Аракелян бленува да работи като....председател. И така ако може цял живот. И няма да ме учуди, ако след малко се засили да стане председател и на ВКС.
  Настойчиво се питам: какъв може да е мотивът, на което и да е човешко същество да председателства през целия си професионален живот! И все си мисля, че какъвто и да е, няма как да говори положително за подобен амбиционер.

 18. 18 Профил на agata_kristi
  agata_kristi
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#14] от "lady_garga":

  НЕ пише кредитът й към Булбанк да е на разсрочено в бъдещето плащане и да започва от 2021 и да свърша с 2031г.

  Хайде, у лево ПР-ът на КТБ

 19. 19 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#18] от "agata_kristi":

  Всъщност няма никакво значение къде е кредита й? Никога нямаше да се напише, ако не беше към точно тази банка. Любопитно, това не е ли банкова тайна?Всъщност не, тя е длъжна да декларира нещата си, ясно..

 20. 20 Профил на mishel_ratatuie
  mishel_ratatuie
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ясно е, че от кредитният регистър може да се намери информация, дали дадено лице има задължения и какъв му е кредитният рейтинг, но ми е доста чудно от къде знаят какви точно са условията на кредита, за колко време и по какъв начин тя ще го върне, струва ми се, че някой е разкрил тайна на договор, което е забранено и е подсъдимо. Тук ми се струва, че главно се акцентира не на личността на съдията,а къде има кредити и точно какви в коя банка, аз тази медийна война, ще ви срине имиджа! Защо няма повече информация за тази жена, каква е с какво се е занимава преди?

 21. 21 Профил на Darina Mincheva
  Darina Mincheva
  Рейтинг: 171 Неутрално

  От нищото пак се раждат безумни теории за подставени лица и тем подобни. Не бързайте да съдите съдиите или пък банките. Политиците са основният източник на проблемите. Те разполагат с властта и правото да вземат важните решения, на тях търсете сметка.

 22. 22 Профил на merunka
  merunka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нямаше как и тоя избор да мине без компромати, то това си е установено правило при тези процедури. Все пак всеки иска да си сложи свои хора там. Колко обаче от тези "твърдения" се доказват?! Ако някой има някакви възражения да сезира прокуратурата. Видяхме какво стана и в случая с избора за КС, Плевнелиев нарочи Марковска, ама след това дали имаше разследване, пенсионираха я и затвориха устата. Нищо ново под слънцето.

 23. 23 Профил на dtpopov
  dtpopov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  България е страната на спекулациите, може да ги намерите под път и над път . Даже ако не се лъжа в един от телефонните разговори на Бойко, който излезе, ставаше дума, че Цацаров бил негов човек, ама не съм забелязал по някакъв начин да го толерира, така, че най - вероятно и това не е вярно.. !

 24. 24 Профил на evstaki_ivanov
  evstaki_ivanov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Времената станаха така несигурни и тази разрастваща се корупция ни кара във всеки да се съмняваме. Грешно е да се прибързва със заключенията. Не е задължително еди-кой-си да е човек на някой. А и съдиите се движат в таквиа среди където няма как да не познават определени хора. Това нищо не означава.

 25. 25 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 551 Неутрално

  КТБ - Клиентите са ни скъпи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK