Във ВСС отвориха плика "Медиите са виновни"

Ясен Тодоров

© Надежда Чипева, Капитал

Ясен ТодоровВанухи Аракелян, до днес председател на Окръжния съд във Варна, беше сочена за фаворит и очаквано избрана от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на втория по натовареност апелативен съд - Варненския - с 18 гласа "за", само трима "против" и трима "въздържали се".


За съжаление краят на дискусията за качествата на кандидатите се превърна в грозна атака срещу медии, започната от председателя на Етичната комисия Ясен Тодоров. След него с конкретно споменаване на вестник "Капитал" се включи главния прокурор Сотир Цацаров, а после продължи с обвинение срещу един от членовете на ВСС - Калин Калпакчиев, заради предполагаема от Тодоров и Цацаров връзка между предложенията на Калпакчиев до съвета за проверки и критичните публикации.


Бой по медиите, които написаха ... същото, което г-жа Аракелян разказа!
Ванухи Аракелян на практика потвърди изнесеното в статията на вестник "Капитал" от 8 ноември 2013 със заглавие "Съдиите са ни скъпи" и подзаглавие "Как председателят на Варненския окръжен съд получи изгоден ипотечен кредит от Корпоративна търговска банка". Какви факти научихме от продължилия 40 минути разказ на г-жа Аракелян пред ВСС:


Да, на 30 януари 2008 г. г-жа Аракелян подписва договор с КТБ за обслужваща банка на Окръжния съд във Варна.
Да, на 18 март 2008 тя сключва първия договор за кредит с КТБ, с който рефинансира ипотечния си кредит от "Уникредит" в размер на 140 хил. лв.
Да, на 27 януари 2009 тя изтегля от КТБ нов кредит от 50 хил. евро с лихва 8,5 %.
Да, на 25 февруари 2013 г. подписва договор с КТБ за новация (предоговаряне) на остатъка от евровия кредит, от който половината междувременно е погасила, със забележителна лихва. "Приех предложението на банката за лихва от 4,8%,", каза г-жа Аракелян.
Да, в договора за реновация фигурира гратисен период до 2021 г.
Що се отнася до "фамозния гратисен период" (както тя го нарече), дори да е съществувал, той не е използван, обясни Аракелян, защото през април 2013 е погасила предоговорения остатък от кредита.
В резултат пък на смяната на обслужваща банка на Варненския окръжен съд от "Уникредит" с КТБ, постъпващите суми от лихви са възлезли на 370 000 лева вместо на 1300 лева, влезли в бюджета на съдебната власт, съобщи още тя.

Ванухи Аракелян (вдясно)

© Надежда Чипева, Капитал

Ванухи Аракелян (вдясно)


Г-жа Аракелян на практика не опроверга нищо от изнесеното в статията на "Капитал".


Членът на ВСС Калин Калпакчиев, който в края на 2013г. предложи Етичната комисия да извърши проверка на казуса с кредитите, сега само отбеляза, че г-жа Аракелян подробно е отговорила на въпросите, поставени в медиите, но това е трябвало да стане предварително именно в комисията по етика, за да не се накърнява репутацията и на магистрата, и на ВСС.


В този момент в дискусията рязко се вряза председателят на тази комисия Ясен Тодоров, последван от главния прокурор Сотир Цацаров, и заседанието се обърна в отблъскваща атака срещу медии и откровен линч срещу член на ВСС.


Тодоров, чиято Етична комисия беше остро критикувана в последния евродоклад, първо заяви, че въпросът за КТБ и кредитите на г-жа Аракелян "продължавал да бъде раздуван от членове на ВСС", очевидно визирайки Калпакчиев.


За да се противопостави  според собствената си представа за опониране на Калпакчиев, Тодоров стигна дотам да твърди, че на общото заседание на Етичната комиися и на Комисията за конфликт на интереси на 9 декември 2013 са били "обсъдени тези въпроси" и било взето и решение. Всъщност решение няма, видно от протокола, качен на сайта на ВСС. Етичната комисия не се е занимавала със случая в смисъла на проверка и оценка на факти, а просто е излязла със становище, че няма нарушения на правилата за етично поведение от г-жа Аракелян. Като се е позовала  на редовно подаваните декларации за имотното състоняние и за размера на кредитите й.


И изведнъж, както говореше за заседанието на комисиите и за несъществуващо решение, Тодоров връхлетя върху медиите. "В определен кръг медии излизат целенасочени и злонамерени материали срещу съдебната система, срещу ВСС и конкретни магистрати", заяви той. И обобщи с обвинителски хъс че "зад тези публикации стоят икономически и политически интереси". Без да изяснява какво има предвид.


Сред настъпилото мълчание думата взе главният прокурор Сотир Цацаров

който продължи атаката, но в по-рафиниран словесен стил. Той обясни, че "често срещу доста членове на съвета, а и срещу него самия преди избора му имало дирижирана кампания". За да уличи Калпакчиев в непозволена връзка с медиите и да си спести собствено определение на визираните публикации, Цацаров се позова на Ясен Тодоров: "Изразяването на позиции (от Калпакчиев - бел. ред.), които са, как да кажа, услужливи към една или друга публикация - г-н Тодоров съвсем ясно каза тези публикации общо взето как и къде се диктуват - не е в интерес на колегите ни." 

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир Цацаров


Главният прокурор директно насочи изказването си срещу Калпакчиев, визирайки блога му и намеквайки, че обичайно след критичен материал в "Капитал" веднага в блога се явява предложение да бъдат разгледани от ВСС поставените в публикациите въпроси.


Цацаров цитира две предложения от блога на Калпакчиев –  до Етичната комисия с въпроси относно кредитите на Ванухи Аракелян, и до Правната комисия – за това как главният прокурор и ВСС се опитали да скрият доклад за делата за корупция в съдебната система. Главният прокурор изрично посочи, че и двете се позовават на публикации във вестник "Капитал". От думите му се разбра, че той счита предложенията на Калпакчиев като продължение на публикациите, а така "унижението за магистратите ще се повтаря още, и още."


Калпакчиев отговори, че публикациите в блога му са предложения до комисии на ВСС, направени публично. Че са написани на език, който държи да не засяга достойнството на колегите и с тях се поставят принципни въпроси, базирани на факти, които трябва да бъдат проверени, а не на слухове.


Тогава Ясен Тодоров взе думата, за да подпомогне офанзивата на главния прокурор и повтори отново невярното твърдение, че решение на комисията му имало, и Калпакчиев даже бил уведомен, но въпреки това пак направил предложението за проверка.


Никой член на ВСС не направи реплика 


на безпрецедентната атака и квалификации на Ясен Тодоров. Никой не каза и че предложенията за проверки до ВСС са публични. И че ако фигурират данни в медийни публикации за съмнения, членовете на ВСС са дори длъжни да отправят предложения за проверки до Етичната комисия. (Няма да влизаме в темата каква е ролята и смисъла от медиите в демократичните общества, защото вярвам, че читателите на този сайт нямат съмнения за това).


Никой член на ВСС не напомни на главния прокурор, че ако предложенията на Калпакчиев са "продължение на вестникарските публикации и така унижението на магистратите ще се повтаря още, и още", то тогава как се нарича позоваването на прокуратурата напр. на булевардна информация за съдийка от СГС, въз основа на която прокурорът поиска отвода й по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов .  - този отвод не беше ли на база само на слухове? Докато за Ванухи Аракелян и кредитите й бяха написани факти, потвърдени днес от нея.


* Заглавието е по стария виц, според който отиващия си премиер предава на наследника си три плика със съвети когато се явят проблеми да отваря по един от тях. В пърия плик пише "Обвини предишните". Във втория - "Обвини медиите". А в третия - "Подготви три плика."


Сотир Цацаров: Г-н Тодоров ясно каза тези публикации къде и как се диктуват... (изказването му с незначителни съкращения)


"Съдия Аракелян каза всичко онова, което имаше да каже, представено по един доста емоционален начин, понеже не само аз, но и доста от вас са го изпитали на гърба си. Този вид представяне, което е предшествано от една много дирижирана кампания. /.../ . Изразяването на позиции, които са, как да кажа, услужливи към една или друга публикация -  г-н Тодоров съвсем ясно каза тези публикации общо взето как и къде се диктуват, не е в интерес на колегите ни. Едно е да кажем - колко хубаво е сега, че колегата е казала истината и ние сме разбрали тази истина, едва ли не е трябвало да отреагираме навреме... Ще кажете пак, че персонално се обръщам към вас /към Калин Калпакчиев - бел. ред./, но в блога ви съм в момента...  Уважаеми колеги, публикувана е на 8 ноември в седмичника "Капитал" статия със заглавие "Съдиите са ни скъпи" и подзаглавие "Как председателят на Варненския окръжен съд...".  Ако отида на следващия ви постинг или  предложение, отново статия от седмичника "Капитал" – "Не съвсем етично, не съвсем законно. Как главният прокурор и ВСС се опитват да скрият доклад за делата за корупция в съдебната система".


Не ме разбирайте грешно, блогът си е ваш.... /.../


Това унижение, на което подложихме тази колежка сега, ще се повтаря още и още.


Всички знаете какво ни очаква през тази година – чакат ни множество избори на административни ръководители и ако продължаваме да казваме тук, че истината се е разкрила, а в същото време услужливо пишем предложения, някак си не допринасяме за добрия тон. Точно, защото съм изпитвал на гърба си това, което сега изпитва Ванухи Аракелян... И семейството ми беше обвинено в какво ли не – включително и в данъчна измама, разбира се пак услужливо, пак от медиите... Да  припомня онова, което четохте при моя избор /към Калин Калпакчиев - бел. ред./. Айде да си говорим достойно и да спрем с този двоен стандарт. Ако имате нещо – кажете го тука. Иначе пишете си."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 466 Неутрално

  За всичко са виновни комунистите !

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  комунистическа практика е " разделяй и владей " .

 4. 4 Профил на meh
  meh
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Ако някой още се съмнява, че Цацаров е от отбора на Цветан Василев нека много бавно прочете горната статия още веднъж.

 5. 5 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Е, поне разбрахме, че във ВСС четат "Капитал". И се нервят от прочетеното

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 6. 6 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 579 Гневно

  Калин е единствената бяла лястовица във ВСС и щом Ясния Тодоров заедно с главния прокурор са скочили така рязко напред с бутоните значи е набелязан за премахване, каквото и да значи това. Определено се притеснявам за Калпакчиев. Реакцията на горните двама и мълчанието на останалите агнета е красноречиво - ВСС е котило, което реагира остро на всеки опит да бъде вкаран в нормите. Тази структура трябва да се разбишка незабавно.
  А Цацата съвсем се срина в очите ми с тази безпринципна позиция. Как па не останаха поне 20% почтени хора в тая система бе!

  "Я з москалями не балакаю!"
 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  От съдебната система тръгват всичките проблеми, политиците назначават техни хора, техните хора после ги оправдават независимо какво са правили, и те на. Затова сме най-зле от целия ЕС.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Няма да се мине без сериозни конституционни промени в главата за съдебната система. Това "реформиране" на стария бардак няма никога да донесе нещо добро.

  Като минимум се изисква директен избор на главен прокурор и някакъв главен магистрат, които да назначават надолу. Същото може да се направи и за областите и общините. Ако трябва да бъдат избирани колективни органи като ВСС то още по-добре. В момента половината от ВСС са избрани от депутатите за да им крият задниците, а другата половина са издигнати от вече покварената съдебна система за да пази техните задници. Нещо като затворен кръг или съдебна черна дупка.

  Ще трябва широко да се отворят прозорците, че е доста зловонно в съдебната система.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 9. 9 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#5] от "vasco":
  А дали четат и форума, защото тогава бих рискувал и някои доста нецензурни изказвания...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #4, ха, добрутро!

  Само че когато го избираха за гл.прокурор, Цветан Василев и Боко бяха в един отбор. За това и го избраха.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Разстроено

  Нито евродоклади нито публикации в нашата преса могат да възпрат тези хора които са призвани да раздават право но са само обикновенни рушветчии които използват положението.
  Разчистването на мръсотията в България трябва да започне точно от тук от ВСС и надолу до районите съдилища.

  klimentm
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Цацата е велик мислител. Обяви изповядването на сделка на по-ниска цена, с цел плащане на по-малки данъци за нормална практика, а тя е на ръба на закона. И за негово сведение, когато нормалните хора решат да я приложат и теглят кредит, това им излиза солено и често прецакана е държавата за сметка на нотариуси и банката.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Един линк не съвсем по темата, ама свързан с нея. Взех го от съдия Мирослава Тодорова във Фейсбук. Не знаех, че в евродоклада за Румъния е имало критики, че тамошната съдебна власт се поддавала на влияние от медиите, вместо да си върши работата
  http://judgesbg.org/bg/forum/welcome-mat/4-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D0%B4.html

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  [quote#1:"zlatediki"]За всичко са виновни комунистите ! [/quote]
  По-специално призраците на комунягите от 50-те и 60-те които нощем ядат деца и витаят в зоната на здрача!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Знам че не е никак лесно и че най-малкото преминава през промени в конституцията, но докато тези хора не станат обект на нормален мажоритарен избор при това за по-кратки мандати, така ще се гаврят с нас, използвайки като щит, своята независимост и най-вече недосегаемост.
  И друг път съм споменавал, че за висшите магистратски длъжности, предложенията трябва да се правят от техните среди - те имат своите професионални организации, като съюз на съдиите, адвокатите и т.н., па дори и от ВСС, за да се гарантира професионалната компетентност. Но след това, да бъдат така добри да минат на мажоритарен избор. Не е важна активността, макар че поне в началото със сигурност няма да е ниска, а по-важното ше бъде, че подобно нагло отношение и нагли изказвания, няма как да минат безнаказано. Едновременно с това, ние гражданите, ще можем да оценим по-достойство магистратите по отношение на техните огромни постижения в развитието на личната си собственост, на смешни цени (Цацаров например) или имотните въртележки и придобивания на обекти от хотелско-ресторантьрската област( с неясни доходи) и с гласовете си да им дадем възможност да заработват успехи в тези, очевидно по-важни за тях области.
  Друга доста по-радикална мярка е една качествена проверка на НАП на всички висши републикански и областни магистрати, от която да се види съотошението приходи и разходи за придобивания и там където коефициента е (примерно) по-голям от 1:2, да си вземат шапките и тогите и да си гледат бизнеса. но за такова нещо а ла Ал Капоне, трябва политическа воля в размери, непознати в нашите географски ширини.

 17. 17 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  И все пак,медиите имат голяма вина...

 18. 18 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Калин Калпакчиев миналата година не получи ли награда от БХК, което ме навежда на мисълта, че думите на Цацаров за връзките на някои хора с разни медии не са случайно казани. Явно този член на ВСС се опитва да приглася на изнесените в някои медии твърдения, колко удобно.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 574 Весело

  Лоши времена настанаха, много лоши - преди само се снишаваха докато отмине бурята / в стил "като ми пееш Пенке ле.."/, днес вече са направо на амбразурата като матросовчета!

  Sic transit..
 21. 21 Профил на dtpopov
  dtpopov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не мисля, че това , че е има кредит в тази банка, трябва да се обсъжда дни наред , има и други такива случаи, те също са интересни .

 22. 22 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Да очакваме ли скоро процедура по отстраняването и на Калпакчиев по примера Ситнилски?

  Veritas odium parit obsequim amicos
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Весело

  Не медиите, аз съм виновен. Аз търся жълтото във всичко, аз съм платен списвач, не медиите.

 24. 24 Профил на мистър Антолини
  мистър Антолини
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Членът на ВСС Калин Калпакчиев, който в края на 2013г. предложи Етичната комисия да извърши проверка на казуса с кредитите, сега само отбеляза, че г-жа Аракелян подробно е отговорила на въпросите, поставени в медиите, но това е трябвало да стане предварително именно в комисията по етика, за да не се накърнява репутацията и на магистрата, и на ВСС."


  Да, наистина медиите са прекалено нахални на моменти и е трябвало първо да отговори на тези въпроси в комисията. Но това го отдавам на името на банката, защото то е много популярно в тази редакция

 25. 25 Профил на lady_garga
  lady_garga
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много ми е интересно, ако съдя Аракелян беше си оставила кредите към Уникредит Булбанк и пак се беше кандидатирала за председател на Варненския, дали щеше някой да я разследва за НЯКАКЪВ конфликт на интереси?? Никой не взима предвид над 20 годишния й опит в сферата, сякаш това няма никакво значение, а само къде и при какви условия си държи парите или дължи такива. Медиите определено са си водеща сила и основна власт в нашето общество - за съжаление.

  Just ride.
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#25] от "lady_garga":

  Далаверата е ясна от сто километра.Поне да се научат да крадат елегантно а не така през просото, че и кучетата им се смеят вече!

  klimentm
 27. 27 Профил на Иван55
  Иван55
  Рейтинг: 422 Весело

  Цацаров, Цацаров, не Капитал ти е виновен. Сам си се облепи с бюлетини.

  Към "Власт власт възпира" чрез пряка демокрация.
 28. 28 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#2] от "oos19355380":

  каквато майката,такива и медиите,нали?!

 29. 29 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#25] от "lady_garga":

  абе друго си е К Т Б да те обслужва и ти да и отвръщаш със същото!

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  Цоцата копа дъното, а?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK