Медиите ще бъдат глобявани, ако не пазят честта на изборните кандидати

Медиите ще бъдат глобявани, ако не пазят честта на изборните кандидати

© Цветелина Белутова, КапиталМедиите, публикували материал, който накърнява добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите в предизборна кампания, ще се наказват с глоба от 5 до 10 хиляди лева, а при второ нарушение – от 10 до 20 хиляди лева. Това реши днес временната парламентарна комисия, която обсъжда на второ четене проект на нов Изборен кодекс. Предложението дойде от ГЕРБ, но беше подкрепено и от останалите партии.


Според сегашния кодекс, приет при управлението на ГЕРБ, медиите са длъжни, ако накърнят "правата и доброто име" на кандидат, единствено да публикуват право на отговор веднага, щом го получат. В новия закон задължението за публикуване на отговор не отпада, но се въвежда и имуществена санкция.


Не е ясно какво включват понятията "добрите нрави, честта и доброто име". Депутати от ГЕРБ коментираха неофициално, че целта е да се ограничи публикуването на невярно съдържание, и посочиха, че в тази сфера има натрупана съдебна практика. Според тях обаче това включвало всякаква недоказана информация.


По идея на председателя на комисията Мая Манолова (БСП) депутатите въведоха и забрана да се поставят предизборни агитационни материали във времето извън предизборната кампания. Първоначалният текст в проекта на нов кодекс предвиждаше такава забрана само за крайпътните билбордове, но днес Манолова предложи забраната да стане всеобща.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK