Нов избирателен район във Варненската област скара ГЕРБ и БСП

Предложението на БСП за нов избирателен район за първи път срещна критики от опозицията.

© Георги Кожухаров

Предложението на БСП за нов избирателен район за първи път срещна критики от опозицията.Предложението на БСП за въвеждане на нов, 32-ри избирателен район в област Варна, скара ГЕРБ с управляващите. На вчерашното 7-часово заседание на временната парламентарна комисия за Изборния кодекс, приключило късно вечерта, ГЕРБ изненадващо възрази за първи път срещу идеята, въпреки че тя фигурира още в черновата на новия закон, изготвена през септември миналата година. Комисията обсъжда проекта на второ четене и текстовете тепърва ще се гласуват в пленарната зала.


Досега от опозицията не са критикували новото райониране и не предложиха промяната му между първо и второ четене. Пред "Дневник" преди седмица депутати от ГЕРБ дори разказаха, че ще се съобразят с идеята на левицата и ще предложат 32-ма депутати да се избират мажоритарно – по един във всеки район, вместо първоначално планираните 31. Във вторник пък на заседание на парламентарната група на левицата също възникнал спор по този въпрос, като основно депутатите от Варна защитили идеята за новия изборен район, но се чули много гласове, че няма нужда от ново делене.


В четвъртък вечерта от партията на Бойко Борисов настояха положението от сегашния закон да се запази – във всяка област да има по един район, като София е разделена на три района в града и един за областта, а Пловдив – на два – един за града и един за областта. Депутатът Красимир Ципов се аргументира, че винаги досега е имало 31 района и няма причина за промяната. "В Софийската и Пловдивската област влизат поне по 10 общини. Във Варна те не са повече от 5-6", посочи той.
Татяна Буруджиева (БСП) възрази, че Варна е единственият град с районно деление, който не е отделен от областта си при определянето на изборните райони. В крайна сметка по предложение на ДПС решението дали да се въведе нов район беше отложено.


Въпреки критиките на ГЕРБ


депутатите запазиха действащия 4-процентен праг за влизане в парламента


От опозицията настояваха в Народното събрание да влизат всички партии, които получат поне 3% от действителните гласове на избори. Аргументираха се с исканията на гражданите. От левицата възразиха, че има решение на Конституционния съд от 2009 г. срещу промените в изборния праг.


Мотивите на съда са от 2009 г., а сега ситуацията в страната е съвсем различна, настоя зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цецка Цачева. "Да, прагът е традиция. Но ако го намалим, по-голямата част от българските избиратели ще са представени", заяви тя.


По настояване на председателя на комисията Мая Манолова (БСП) депутатите


запазиха възможността един кандидат да влиза в две партийни листи


за парламентарни избори. Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда предложи един кандидат да може да води само една листа, защото, ако се приеме исканата от БСП преференция, ще се стигне до изкривяване на вота на избирателите. С предложението на БСП гласоподавателите ще могат да преподреждат партийните листи, ако отделен кандидат събере поне 7% от гласовете за листата. Той обаче може да влезе в парламента като кандидат от друга листа и така да обезсмисли преференцията.


Мая Манолова определи аргумента на Цонева като "състоятелен" и обеща да го обсъди с парламентарната група на левицата. Въпреки това настоя сегашното положение да бъде гласувано, а с гласовете на ДПС и "Атака" то беше запазено. Манолова обеща, ако получи разрешение от групата на БСП, да предложи ново гласуване.


Същевременно от ГЕРБ заподозряха, че БСП ще се откаже от преференцията и ще използва като мотив предложените правила за печатане на бюлетините, които трябвало да дадат гаранции срещу изборни манипулации.


Според друго предложение от проекта на БСП, което беше прието въпреки възраженията на ГЕРБ,


Ще се гласува с два знака – Х и V


От ГЕРБ настояваха в бюлетините да може да се отбелязва само знакът Х, като така намалявала възможността за изборни манипулации. Именно по времето на ГЕРБ знаците бяха ограничени до Х.


Мая Манолова възрази, че новият кодекс не включва други нови знаци, освен отметката, която и сега често се използвала, и така щял да намалее броят на невалидните бюлетини.


Изборният ден ще започва в 6 ч.


С кодекса, приет при управлението на ГЕРБ, за първи път беше решено изборният ден да започва в 7 ч. и да продължава до 20 ч. Вчера депутатите върнаха стария график, при който изборният ден е от 6 до 19 ч. Депутатите от ДПС изразиха готовност денят да бъде удължен с един час, да започва в 6 ч. и да продължава до 20 ч. От левицата възразиха, че не е добре изборите да продължават в тъмната част на деня.


Предложението на БСП за въвеждане на машинно гласуване беше прието


с гласовете на ДПС и "Атака". Машините за гласуване ще трябва да издават хартиена контролна разписка, която се пуска допълнително в урна. В секциите, в които има машини, ще може да се гласува и с хартиени бюлетини.


Депутатите отхвърлиха идеите на "Атака" за инсталиране на камери в избирателните секции. Друго предложение на партията на Волен Сидеров – кандидатите на избори да декларират сексуалната си принадлежност и членството си в тайни общества – също не беше приета. Зам.-председателят на парламентарната група на "Атака" Павел Шопов настояваше, че декларацията за принадлежност към тайни общества е гаранция срещу задкулисието в политиката. "Не може едни и същи хора да се кълнат в тайни каузи, а след това – и в служба на българския народ", аргументира се той.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Отново са си обсъждали глупости чиято цел е тяхното собствено възпроизвеждане. Не им стигат гаранциите че ще продължат да се крият по листи ами запазват си и правото да са в две листи та ако в едната стане сакатлък другата да им даде златен парашут. Къде го има това? Тия мискини слепи ли са та не виждат че хората не могат вече да ги дишат та се канят да векуват в парламента до пенсия.

  Само референдум за вас МЕРЗАВЦИ такива! Референдум и мажоритарни избори за да познаете тогава народната любов отблизо!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Тия смотаняци нищо не са научили от предишната им "магия" с мажориратния елемент.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 491 Неутрално

  бсп/дпс/атака са прозрачни. На целият народ му е ясно, че промени в изборния кодекс има само в посока облагодетелстване на управляващите... ЩЕ ВИ ОПРАВИМ НА РЕФЕРЕНДУМА. От сега виждам как всички "смесени райони" и гета ще са против(защо ли...) МРАЗИМ ВИ БЕЗПЛАТНО, ама вие наистина си мислите, че дъжд вали

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  В крайна сметка районите ще са 240. Освен ако не решим че 120 ще са ни достатъчно и засилим 120 от вас към бюрата за безработни.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Весело

  Мегаломанията започва да надделява на амбициите...

 6. 6 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  НЯКОЙ ДА НЕ Е ОЧАКВАЛ ОТ ЛЪЖЦИ, КРАДЦИ ЦИРКАДЖИИ, ОЛИГОФРЕНИ И МАНИПУЛАТОРИ ДА ПРИЕМАТ СПРАВЕДЛИВ ИЗБОРЕН КОДЕКС !!!! ТЕ СЕ БЪЗИКАТ С НАРОДА, ПРЕДЛАГАМ И НИЕ ДА СЕ ИЗБЪЗИКАМЕ НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ С ТЯХ КАТО УЧАСТВАМЕ МАСОВО НА ИЗБОРИТЕ И БИЕМ ДУЗПАТА НА ТРОЙНАТА МАФИЯ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ !!!!

 7. 7 Профил на galina_blanca
  galina_blanca
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Предлагам във въпросите за референдума да добавят следния като четвърти въпрос: Искате ли броя на депутатите да се намали от 240 на 120? Те тогава ще видят те изборна активност. Ама нито една партия няма да го предложи!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  За да се спрат всякакви игрички и спекулации преди всякакви избори ... трябва промени в изборните закони да влизат в сила след някакъв по-дълъг срок = напринер след 5 или 10 години

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2449 Весело

  Някои партии и не могат да минат 4% бариера
  ... ама иначе много са силни акъл да дават

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 10. 10 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Е точно по тая причина всичките 240 депутата трябва да се избират мажоритарно! Как може да са толкова нагли тия комунисти?!

  Жизнь или Life - избор има.
 11. 11 Профил на Васи́лий За́йцев
  Васи́лий За́йцев
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абе ГЕРБ и БСП се карат накрая ДПС "Пичели"!!!

 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#4] от "emil":
  [quote#4:"emil"]В крайна сметка районите ще са 240. [/quote]
  За съжаление не са 240, толкова са само местата !

 13. 13 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#12] от "do.r.n":

  Т.е. 240 мажоритарно избрани депутата от 240 мажоритарни района. Питам се от сегашните "лидери" колко ли ще се бъдат в един такъв парламент. Ей такова ДДТ ни трябва за санитизация.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 14. 14 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#11:"ГДР"]Абе ГЕРБ и БСП се карат накрая ДПС "Пичели"!!! [/quote]

  "Разделяй и владей" е любим похват на властта още от римските императори. !

 15. 15 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В България има 7 мил. избиратели.На всеки 30 хиляди се пада по един депутат, ако са 240 и 60 хил.ако са 120...Разделя се страната на съвкупности от по 30 или 60 хил - села,градове квартали, улици....Предлагат се 40 кандидати от всяка сувкупност и тя гласува за своите кандидати,написани по азбучен ред.Спечелилият най-много гласове става депутат на сувкупността хора. Няма водачи, няма участие в две листи...

 16. 16 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Единия район БСП-ТИМ и другия ТИМ-БСП ,готово има за всички.

 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#13] от "emil": Точно така и тогава вече когато някой се изтъпани да говори за свои избиратели ще има пълно право за това ,тогава и парламента и правителството ще си имат нужната легитимност.
  Разбира се това не вълшебно средство ,но на първо време ще вкара цялата българска класа в своеобразен "политически борд"

 18. 18 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#16] от "aboto":

  През годините БСП доказаха, че не делят с никого. Едва на последните избори, когато не им стигнаха гласовете и бяха в безизходица трябваше да поделят властта с ДПС. Оттам се наложи да направят още доста компромиси, като например този с Пеевски. Всичко това обаче доби доста голяма публичност и за народа в момента игричките на БСП с ДПС са повече от известни.

 19. 19 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "castle81":

  Нали знаете ,как се води бик - с халка в носа ! В момента халката я държи Доган .Утре ще се разбере кой е халката ,но за жалост УТРЕ.

 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  До коментар [#18] от "castle81":
  [quote#18:"castle81"]През годините БСП доказаха, че не делят с никого[/quote]
  Чак пък с никого - през годините доказаха че са всеядни (с ДПС с НДСВ ) и с ГЕРБ успешно щяха да делят ама това съселче много на лично взема политическите приказки и като резултат попадна в обятията на агите.

 21. 21 Профил на Olga
  Olga
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#20] от "do.r.n":
  БСП/БКП винаги ще си останат партията-майка
  Самочувствието им е такова.

 22. 22 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За пореден път престъпниците от БСП открито се подиграват с всички български граждани и с присъщата за тях арогантност подменят исканията на протестиращите, загърбват интересите на обществото и опитват да си осигурят служебна победа, защото вече и на слепите е ясно, че няма как да победят в честни избори. Междувременно не обелват нито дума за референдума, не го внасят като точка за разглеждане в дневния ред за следващата седмица и като цяло, напълно игнорират гласовете на опозицията, Президента и обществото като цяло. Подобно поведение е почти сигурна гаранция, че това правителство ще завърши като украинското. Въпросът вече не е "дали", а "кога"!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Карайте се и дано народа осъзнае що за властници го управлява . лошото е че няма стабилно десно - за което да гласува .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK