Съветници предлагат повторен конкурс за омбудсман на Русе

Съветници от опозицията предлагат да се промени правилника за омбудсман на Русе и да се пристъпи към нов конкурс. Това става ясно от докладна записка на представителите на ВМРО и Синята коалиция, която ще бъде разгледана на 20 февруари.


След стартиране на първата процедура за избор на обществен посредник на Община Русе през есента на миналата година бяха установени няколко несъответствия в текста на правилника, казват съветниците. Същевремено част от материята, уреждаща конкурса, беше недостатъчно подробно уредена.


Освен процедурни промени, общинските съветници от Синята коалиция и ВМРО предлагат и корекция на предвижданото за обществения посредник възнаграждение. "Считаме, че минималният му размер беше една от причините към конкурса да има слаб интерес и в крайна сметка да не се стигне до избор", се казва в предложението.
Конкретните идеи за промяна на правилника са свързани с това конкурсът да се обявява публично чрез електронните и местни печатни медии най-малко един месец преди провеждането му.  Също така съветниците искат надпреварата за поста да е в две части – по документи и събеседване. Общинският съвет – Русе дава възможност на класираните от комисията кандидати да изложат накратко концепциите си, след което избира обществения посредник с явно гласуване с мнозинство 2/3 от общия брой на общинските съветници, е друг предлаган текст за правилника.


Освен това общественият посредник да получава възнаграждение в размер на 50% от брутната месечна заплата на председателя на Общински съвет - Русе, а за сътрудника, ако бъде избран такъв, се предвижда заплата в размер на 70% от тази на посредника.


След дълги години отлагане, през май миналата година, включително под граждански натиск, общинският съвет на Русе прие правилник за организацията и дейността на обществения посредник в общината. През есента бе проведен конкурс, като комисията класира на първо място Йордан Борисов, бивш областен управител и настоящ началник на отдел "Държавен архив".


Втората позиция в класацията на общинските съветници от изборната комисия бе за адвокат Вяра Драгнева, която събра най-много гласове в онлайн гласуване в социалната мрежа Фейсбук по инициатива на групата "Обществен съвет Русе". На свое заседание обаче общинските съветници решиха, че всеки от тях може да гласува за всеки от общо четиримата кандидати за омбудсман, с което обезсмислиха и конкурса, и адмирациите на част от активното гражданско общество за създаването на подобна институция.


Дали мнозинството на ГЕРБ и "Атака" в общинския съвет на Русе ще приеме предложенията за нов конкурс, ще стане ясно след броени дни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK