Седем "отговорни точки" с изисквания към властта разпространиха група протестиращи

Седем "отговорни точки" с изисквания към властта разпространиха група протестиращи

© Юлия ЛазароваПравителството да подаде оставка и парламентът да се разпусне най-късно до 6 март, така че да се проведат парламентарни избори заедно с тези за Европейски парламент.


Това е една от идеите в петиция, разпространена от група протестиращи. Те представят седем "отговорни точки", с които поставят изискванията си към управляващите.


Сред авторите на петицията са Атанас Чобанов, Боян Бонев – инженер, Елена Хамбарджиева – докторант, Красимир Гаджоков - консултант информационна сигурност, Люба Батембергска – политолог, Мария Щурова – икономист, и други.
Настояват до разпускането на парламента да се приемат съществени промени в изборните правила, например избирателни райони за българите в чужбина, изравняване на електоралната тежест на избирателните райони и онлайн гласуване за българите зад граница.


Настояват още електронното правителство да стане приоритет на управляващите, предлагат и промени в конституцията - всеки гражданин да може да сезира директно Конституционния съд, както и да се разшири "правният интерес": дори незасегнати директно от държавни решения граждани могат да ги оспорват след преценка от съда, че е налице голям обществен интерес.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK