АБВ: Референдум по данъчната политика е юридически неиздържан и опасен прецедент

АБВ: Референдум по данъчната политика е юридически неиздържан и опасен прецедент

© Георги КожухаровРеферендум по данъчната политика е юридически неиздържана идея, която ще провокира опасен прецедент. Това се посочва в позиция на АБВ по повод лансираната вчера от лидера на БСП Сергей Станишев идея за национално допитване по вида на данъчната система.


"По въпроса с преразглеждането на условията за прилагане на плоския данък БСП пое ясен и безусловен предизборен ангажимент. Предвид факта, че социалистическата партия е мандатоносител и основен фактор в управлението на страната в момента, смятаме, че нейното ръководство не следва да бяга от поетата отговорност, още повече че преразглеждането на данъчната политика на страната е функция на парламента", посочват от АБВ.


Пред конгреса на БСП в събота Станишев се обяви за допитване по въпроси на данъчната политика и напомни, че БСП и ДПС имат различие за замяната на плоския данък с прогресивно облагане. "Няма ли да предизвика по-сериозен обществен интерес въпрос за вида на данъчната система? Дали да е пропорционална, или да се замени с прогресивна? Или дали да не се криминализира неизплащането или забавянето на социалните въпроси?", изреди той възможните въпроси за национално допитване. Според закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление на допитване не могат да се поставят въпроси за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски.
По-рано днес пред БНР Станишев коментира, че той е предложил допитването, но Националният съвет ще реши дали и по кои въпроси да инициира допитване.


Според АБВ, за да бъде наистина запазена и развита идея за референдумите, е необходимо Народното събрание да преразгледа законовите условия за прилагане на националното допитване, тъй като понастоящем те ограничават сериозно възможностите за неговата практическа реализация.


Политическите сили и институции, които предлагат общонародно допитване, трябва да носят ясната политическа отговорност за изпълнението на волята на народа, за да не се допуска отново ситуацията, в която след проведения референдум за АЕЦ "Белене" основните му инициатори продължават да не предприемат необходимите действия, за които мнозинството от гласувалите на този референдум дадоха своя глас, пише още в позицията на АБВ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK